IChO 2020’ye Katılan Öğrencilerimizden Bayram Hediyesi!

+
-
0
30 Tem 2020
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/icho_ana1_0.jpg
Türkiye’nin ev sahipliğinde, tarihinde ilk kez çevrimiçi olarak gerçekleştirilen 52. Uluslararası Kimya Olimpiyatı’nda genç bilim insanlarımız, 2 Altın ve 2 Gümüş madalya aldı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından, Türkiye’nin ev sahipliğinde, tarihinde ilk defa çevrimiçi olarak gerçekleştirilen 52. Uluslararası Kimya Olimpiyatı’nın (IChO 2020) ödül töreni 30 Temmuz 2020 Perşembe günü yapıldı.

TÜBİTAK’ın kurumsal YouTube, Twitter, Periscope ve Facebook hesaplarından yayınlanan ödül törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, IChO Başkanı Gabor Magyarfalvi ve Ulusal Kimya Komitesi Başkanı Prof. Dr. Arif Daştan katıldı. 

TÜBİTAK 2202-Bilim Olimpiyatı Programı kapsamında milli takımlarda yetiştirilen genç bilim insanlarımız, 52. Uluslararası Kimya Olimpiyatında (IChO 2020) 2 Altın ve 2 Gümüş madalya aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, törenin açılışında yaptığı konuşmada, organizasyonun aslında İstanbul’da yapılacağını hatırlatarak, pandemi nedeniyle olimpiyatın sanal ortamda gerçekleştirildiğini belirtti.

Türkiye olarak 2011 yılından bu yana Uluslararası Kimya Olimpiyatına ikinci kez ev sahipliği yaptığımızı ifade eden Varank, “Pandemiye rağmen, yine de Olimpiyat ruhunu korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Mart ayından bu yana hepimiz biliyoruz ki, bilim bu savaşta tek silah. Kimya ise sahip olduğumuz en güçlü araçtır” diye konuştu.

Bilimde olabildiğince ilerleyin

Öğrencilerin heyecan, yoğun çalışma ve uykusuz gecelerle dolu son altı günün tadını çıkardıklarını umduğunu ifade eden Varank, “Çabalarınız için minnettarız. Burada, altmış ülkeden iki yüz otuz beş lise öğrencimiz var. Dünyayı bilim ışığında daha iyi bir yer haline getirme sorumluluğunu üstlenen herkesi tebrik ediyorum. Aileniz ve öğretmenleriniz gibi biz de sizinle gurur duyuyoruz” dedi.

Öğrencilere, bilim söz konusu olduğunda, olabildiğince ilerlemelerini tavsiye eden Bakan Varank, şöyle devam etti: “Sınırınız gerçekten de gökyüzünün ötesinde. Söylemeye gerek yok, bilim ve teknolojide hızlı ve büyük bir büyüme var. Hiç kimse, bugünden yarına çıkacak sonuçları tahmin edemez. Kesin olarak bildiğimiz, bilim ve teknoloji hayatımızı bugüne göre çok değiştirecek. Kimya, fizik, biyoloji ve matematik gibi temel bilimler büyümeye devam edecekler. Gözlerinizi açık tutun ve tutkunuzu takip edin. Kendinizi hem bilimsel hem de sosyal olarak eğitin.”

Dünya hakkında bütünsel bir görüşe sahip, iyi eğitimli ve meraklı genç nesillere ihtiyacımız olduğunu kaydeden Varank, tüm öğrencileri tebrik ederek sözlerine son verdi.

IChO 2020’ye ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da açılış konuşmasında, kıtaları ve kültürleri birleştiren bir ülke olarak, 52. Uluslararası Kimya Olimpiyatına ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Prof. Dr. Mandal, “Chemistry for a Better Tomorrow” teması ile bir araya geldiğimiz bu organizasyonda, sizler insanlık için daha iyi bir gelecek sağlayacak kimyacılar olarak buradasınız. Kimya bilimi diğer bilimlerin yanı sıra biyoteknoloji, moleküler biyoloji, eczacılık, çevre ve malzeme bilimlerine de katkı sağlar” diye konuştu.

Kimyasal bileşikler hakkında edinilen bilgilerin, COVID-19’u yönetebilmemiz ve tedavi edebilmemiz için heyecan verici yeni ufuklar açtığına işaret eden Prof. Dr. Mandal, bu bileşikler arasında, Favipiravir'in aktif bileşenine sahip ilaçların, tedavilerde etkili bir şekilde kullanıldığını belirtti.

Türk Profesör Aziz Sancar’ın, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Mandal, “Şimdi Türkiye'de, TÜBİTAK tarafından başlatılan 400’den fazla araştırmacının yer aldığı COVID-19 Türkiye Platformu çatısı altında aşı ve ilaç çalışmaları yürütülüyor. İş birliğinin ötesinde, ekosistemimizdeki çok çeşitli aktörler arasında kaynakları ve araştırma altyapısını paylaşma kültürü ile oluşan bu çok disiplinli etkileşim, araştırma ortamını kökten değiştiren ‘birlikte geliştirme’ ve ‘birlikte başarma’ yaklaşımını tanımlar. Bu yaklaşım ile ekosistemin aktörleri ortak bir hedefle ‘bağlanır’ ve dönüştürücü bir etkiye sahip olacak etkiyi gerçekleştirmek için etkileşimde bulunurlar” diye konuştu.

Dünyamızı daha iyi hale getirmek için “birlikte geliştirme” ve “birlikte başarma” yaklaşımı gerekli

Gelecekteki kimyacılar, bilim adamları ve araştırmacılar olarak, bu törendeki tüm parlak zihinlerin ilgili alanlarla etkileşimde “birlikte geliştirme” ve “birlikte başarma” yaklaşımını uygulayacağını umduğunu ifade eden Prof. Dr. Mandal, bunun, dünyamızı daha iyi hale getirmek için gerekli olduğunu kaydetti.

2025 yılına gelindiğinde, bu törendeki parlak zihinlerin çoğunun lisans derecelerini tamamlayacağını ve lisansüstü çalışmalarının üniversite ve endüstride en iyi araştırmacı olma yönüne karar verme sürecinde olacağını ifade eden Prof. Dr. Mandal, “Gelecekteki kariyerlerinizi hayal edin ve bugün bir olimpiyatçı olarak varlığınızın, diğer birçok disiplini kesen güçlü bir kimya bilgisiyle dünyada bir etki yaratmanız için birçok önemli yol açacağının farkında olun. Teorik kimya, malzeme ve nanoteknoloji, sürdürülebilir kalkınma, sağlık teknolojisi, tarım teknolojisi, yenilenebilir enerji ya da diğerleri olsun, her zaman kimya ile ilişki içinde olun” diye konuştu.

Bugün madalya alsın ya da almasın, bu olimpiyata katılarak büyük başarı sağlayan öğrencilerin, gelecekte daha başarılı işlere imza atacağına inandığını dile getiren Prof. Dr. Mandal, bu olimpiyatta yüksek bir başarı sağlayan genç yetenekler olarak, bu başarının bir sonraki adım için sadece ilk adım olduğunu vurguladı.

Bu olimpiyat unutulmazdı

Kimyanın çözebileceği zorlukların sınırsız olduğunu ve olimpiyata katılan öğrencilerin bu zorluklara sağlayabileceği çözümlerin de sınırsız olduğunu belirten Prof. Dr. Mandal, “Geleceğe meydan okuyun. Daha iyi ve sürdürülebilir yarınlar oluşturmak için kimya bilginize meydan okuyun” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK olarak bu olimpiyata ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Mandal, sözlerine şöyle son verdi: “Bu olimpiyatı unutulmaz kılan Akademik Komiteye, tüm akademisyenlere, mentörler ve takımlara takdirlerimi sunuyorum. Bu olimpiyat unutulmazdı çünkü bilim ve teknolojinin pandemi de dâhil olmak üzere karşılaştığımız zorluklarla nasıl mücadele edebileceğini temsil ediyor. Bu olimpiyatı unutulmaz yapan bir diğer şey, gelecekteki yeteneklerimizin zorluklarla başa çıkmak için çözümler geliştirmesi gerektiği bir yaklaşımı da temsil etmesidir.”

IChO 2020’ye 60 ülkeden 235 öğrenci ve 166 akademisyen katıldı

6-15 Temmuz 2020 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilmesi planlanan IChO-Uluslararası Kimya Olimpiyatı sınavları, COVID-19 salgını nedeniyle 23-29 Temmuz 2020 tarihleri arasında çevrimiçi olarak yapıldı.

Analitik kimya, organik kimya, inorganik kimya ve fizikokimya alanlarında düzenlenen IChO 2020’ye 60 ülkeden 235 öğrenci ve 166 akademisyen katıldı. Sekiz gözlemci ülke tarafından izlenen organizasyonun tüm dünyada senkronize ve düzenli bir şekilde yönetilmesi adına sınav için geliştirilen özel bir yazılım ilk defa bu yıl IChO’da kullanıldı.

52. Uluslararası Kimya Olimpiyatında puan sıralamasına göre yapılan değerlendirme sonucunda 26 Altın, 50 Gümüş, 73 Bronz madalya ve 15 Mansiyon derecesi sahiplerini buldu. Olimpiyat kapsamında 235 öğrenciden 164 öğrenci ödüle layık görüldü.

13-18 Temmuz 2020 tarihlerinde düzenlenen 54. Mendeleev Kimya Olimpiyatında ülkemizi temsil ederek Altın madalya kazanan Şebnem Gül (Ankara Fen Lisesi) IChO 2020’de de büyük bir başarıya imza atarak dünya yedinciliği derecesiyle Altın madalya kazandı.

54. Mendeleev Kimya Olimpiyatı’nda Gümüş Madalya kazanan Deniz Güner (İzmir Fen Lisesi) IChO 2020’de Altın Madalya kazanarak başarısını zirveye taşıdı.

54. Mendeleev Kimya Olimpiyatı’nda Bronz Madalya kazanan Ayşe İrem Durmuş (Beşiktaş Kabataş Erkek Lisesi) ) IChO 2020’de Gümüş Madalya kazanarak başarısını artırdı.

IChO 2020’de yarışan öğrencimiz Ayça Melis Keskin (Ankara Fen Lisesi) Gümüş Madalya kazanarak bizleri gururlandırdı.

Başarılarıyla bizlere art arda gurur yaşatan tüm alanlardaki olimpiyat takımı öğrencilerimizi tebrik ediyoruz. Olimpiyata katılan tüm öğrencilerimize, ailelerine, öğretmenlerine, başta Komite Başkanlarımız olmak üzere eğitimlerde görev alan tüm akademisyenlere teşekkür ediyoruz.

Uluslararası Kimya Olimpiyatı’nın Tarihçesi

Uluslararası kimya olimpiyatı fikri, 1968’de eski Çekoslovakya’da ortaya çıktı. İlk Uluslararası Kimya Olimpiyatı, 18-21 Haziran 1968 tarihleri arasında Prag şehrinde gerçekleştirildi.

Türkiye ilk kez 1978 yılında, ardından 1993 yılından itibaren düzenli olarak Uluslararası Kimya Olimpiyatı’nda yer almaktadır. Uluslararası Kimya Olimpiyatı, 2011 yılında da ülkemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilmişti.