İngiltere’deki Burs Programını Başarıyla Tamamlayan Girişimciler TÜBİTAK’ta Buluştular

+
-
0
26 Eyl 2017
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/yenilikliderana.jpg
Türkiye ve İngiltere’nin birlikte yürüttüğü Katip Çelebi – Newton Fonu kapsamında, İngiltere Kraliyet Mühendislik Akademisi’nin “Yenilik Liderleri Burs” Programından mezun olan akademik girişimciler deneyimlerini aktardılar.

Türkiye ve İngiltere’nin birlikte yürüttüğü Katip Çelebi – Newton Fonu kapsamında, İngiltere Kraliyet Mühendislik Akademisi tarafından hazırlanan “Yenilik Liderleri Burs Programı”ndan mezun olan 24 başarılı girişimci, İngiltere’deki koçlarıyla ve ekosistemdeki diğer paydaşlarla TÜBİTAK’ta bir araya gelerek deneyimlerini aktardılar.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, açılış konuşmasına, Kurumun, araştırmacıların kapasitesini artırmaya yönelik olarak İngiltere Kraliyet Mühendislik Akademisi tarafından hazırlanan Yenilik Liderleri Burs programına katıldığını ve 24 başarılı girişimcinin İngiltere'deki eğitimden yararlandığını ifade etti. Girişimciliği her seviyede teşvik ettiklerini vurgulayan Prof. Ergin, TÜBİTAK'ın, 2014 yılında başlatılan Newton Fonu'nun ortağı olduğunu ifade etti. Prof. Ergin, "Fon 2021 yılına kadar yıllık sekiz milyon İngiliz sterlini tutarında destek almış ve Türkiye ile olan ortaklığına, Katip Çelebi-Newton Fonu ismi verilmiştir. Fon kapsamında, Türkiye ve İngiltere, bilim insanları, araştırmacılar, üniversiteler, araştırma merkezleri ve özel sektör temsilcileri arasında ortaklıklar kurmak amacıyla bilim ve teknolojide ikili iş birliği yapılıyor. TÜBİTAK, araştırmacıların kapasitesini artırmaya yönelik olarak İngiltere Kraliyet Mühendislik Akademisi tarafından hazırlanan Yenilik Liderleri Burs programına katıldı ve 24 başarılı girişimci İngiltere'deki eğitimden yararlandı" dedi. Kalkınma konularında ortak araştırma iş birliğine gidildiğine değinen Prof. Ergin, "Şimdiye kadar British Council ile 225 başvuru ve 26 desteklenen projeyle beş akademik çağrı başlattık ve 14 milyon Türk lirası harcadık" dedi. Son 10 yılda, Ar-Ge'ye ayrılan payda önemli artış meydana geldiğini kaydeden Prof. Ergin, bunun daha da artması için gereken çalışmaların yapıldığını belirtti.

“Türkiye'de 26 İlde 79 Kuruma Ulaşıldı”

İngiltere Dışişleri Baş Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Robin Grimes da bilim ve yenilikçiliği, uluslararası iş birliğinin gelişmesi hususunda bir araç olarak değerlendirdiğini söyledi. Türkiye ile ortak çalışmalar yapmanın uzun vadede İngiltere'nin ekonomik büyümesine ve refah düzeyine katkı sağlayacağının altını çizen Prof. Grimes, "Bu amaca uygun olarak, ana hedefimiz Türkiye'de muhataplarımızla sürdürülebilir bir üst düzey diyalog oluşturmaktır"dedi.

Türkiye'nin, bilim topluluğunun büyümesini desteklemek amacıyla yenilikçi adımlar attığını ifade eden Prof. Grimes, "TÜBİTAK'ın iş birliğine olan bağlılığı ve çabaları sayesinde somut sonuçlar ortaya çıkmaya başlamış ve bu olay tek başına bu verimli birlikteliğin bir kanıtı olmuştur. Bu kapsamda Türkiye'de 26 ilde 79 farklı kuruma ulaşıldı" diye konuştu.

Türkiye Programa 2015 Yılında Dahil Oldu

Yenilik Liderleri Burs Programı kapsamında akademisyenlerin girişimcilik kapasitelerini artıracak ve araştırma konusunu ticarileştirmeye yönelik eğitimler sağlanmasının yanı sıra diğer ülkelerin araştırmacılarıyla aralarında iş birliği ağının oluşturulması amaçlanıyor.

İlk defa 2015 yılında programa dahil olan Türk girişimciler, TÜBİTAK ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Teknogirişim Sermayesi Desteği alan kişiler arasından seçilmişti.