INNOFOOD Projesi Kapsamında Şanlıurfa'da İnovasyonun Öncü Adımı: Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Gıda Araştırma ve Analiz Merkezi Açıldı

+
-
0
04 Şub 2024
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/urfa_ana.jpg
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Gıda Araştırma ve Analiz Merkezi Açılış Törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde hayata geçirilen INNOFOOD Projesi kapsamında, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ve  Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği ile kurulan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Gıda Araştırma ve Analiz Merkezi’nin (ŞUTSO GAAM) açılış töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve  TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK öncülüğünde Türkiye'nin en büyük gıda, Ar-Ge ve inovasyon projesi INNOFOOD ile Gıda İnovasyon Merkezi ve Türkiye Gıda İnovasyon Platformu'nu (TÜGİP) kurduklarını, Gıda İnovasyon Merkezini, gıda ve içecek sektörünün çözüm ortağı olarak faaliyete geçirdiklerini ifade ederek şöyle konuştu:

"Bu proje kapsamında gıda sanayisinde öncü dört ilimizde de pilot üretim tesisi ve gıda güvenliği laboratuvarı kuruyoruz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz 1,5 milyon avro bütçeli Şanlıurfa Gıda Araştırma ve Analiz Laboratuvarı ile Şanlıurfa'mızda ve çevre illerde sadeyağ, süt ve süt ürünleri, baharat, yem, yağlı tohumlar, kurutulmuş meyve ve sebze sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarımızın ihtiyaç duyduğu test altyapısını şehrimize kazandırmış oluyoruz. Son teknolojilerle donatılmış bu laboratuvarımızla gıda ürün güvenliğimizi en üst düzeye çıkarmayı amaçlıyoruz. Uluslararası standartlarda kalite kontrol süreçlerini yerinde sağlayarak, şehrimizdeki ve bölgemizdeki gıda üreticilerine rekabet avantajı temin etmiş olacağız. Hedefimiz ülkemizden yeni teknolojik gıda girişimlerinin yeşermesi, gıda sanayimizin üretim kabiliyetlerini teknoloji geliştirme altyapımız ile bütünleştirerek gıdada teknoloji odaklı üretimin adresi olmak. İnanıyorum ki, gelecek dönemde bu alanda tıpkı Türkiye'nin otomobili projesinde olduğu gibi en az bir lider teknoloji girişimini de ülkemizden çıkaracağız. Bizler ülkemize değer katacak her yatırımı bugün olduğu gibi yarın da desteklemeye devam edeceğiz. Biliyor ve inanıyoruz ki, aziz milletimize hizmet davamızda en büyük ödül Allah'ın rızası, milletimizin takdiri ve duasıdır. Allah çalışanın, gayret edenin, bu millet için, bu vatan için alın ve akıl teri dökenin yardımcısıdır. Milletimiz tam bağımsız ve müreffeh Türkiye için taş üstüne taş koyanın her daim yanındadır. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın dünyada eşine rastlanmayacak ölçüde başarılarla geçen siyasi hayatı bunun en açık örneğidir."

Şanlıurfa'nın 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen 11 il içinde yer aldığını anımsatan Kacır, deprem felaketinde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek onların acısını halen yüreklerinde yaşadıklarını ifade etti.

Bakan Kacır, deprem felaketinin yaralarının sarılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde tüm kaynaklarının seferber edildiğini anlatarak, şehrin yeniden ihya ve inşası için gösterdikleri çaba ve gayretlerle kentin hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini söyledi.

“İhracat 255 milyar dolara ulaşarak cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı”

Gıda endüstrisinin sürdürülebilir ve teknoloji odaklı gelişimine katkı sağlayacak bu tesisin Türkiye'ye ve Şanlıurfa'ya hayırlı olmasını dileyen Kacır, tüm dünyanın küresel daralmalardan, krizlerden geçtiği bu dönemde Türkiye'nin yatırım, istihdam, üretim, ihracat rotasında yoluna emin adımlarla devam ettiğini aktardı.

Bakan Kacır, geçen yıl ihracatın 255,8 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu rakamla Orta Vadeli Program'daki 255 milyar dolarlık ihracat hedefimizi de aşmış olduk. 2023'ün üçüncü çeyreğinde ise ekonomimiz yüzde 5,9 oranında büyüyerek son 13 çeyrektir kesintisiz büyüme trendini sürdürdü. Son 3 yılda 4 milyonun üzerinde ilave istihdam oluşturduk. Türkiye her alanda büyümesine, kalkınmasına devam ederken kadim kültürlerin beşiği peygamberler şehri Şanlıurfa'mız da tarımıyla, sanayisiyle, kültür ve turizmiyle büyümeye gelişmeye, bölgesinde bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor."

“Öğrencilerimizin teknolojiye merakı, bizleri fazlasıyla heyecanlandırıyor”

Bakan Kacır, "Türkiye Yüzyılı"nda kentlerin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat ekseninde büyümesini sağlarken en büyük katkıyı gençlerin sunacağını bildiklerini aktararak, Türkiye'nin adım adım küresel bir üretim üssüne dönüştüğünü ifade etti.

Teknoloji yolculuğunda gençlerin de aktif rol üstlenmesini sağladıklarını belirten Kacır, 8 bin metrekare kapalı alana sahip Şanlıurfa Bilim Merkezini yakında hizmete alacaklarını belirtti.

Karacadağ Kalkınma Ajansı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresinin Şanlıurfa'nın tarihi kimliğini ve yerel değerlerini ön plana çıkaran, şehrin ekonomik ve sosyal kalkınmasına yeni bir soluk kazandıran projelere imza attığını ifade eden Kacır, 599 projeye 4,4 milyar liralık destek sağladıklarını kaydetti.

GAP Bölge Kalkınma İdaresinin yürüttüğü tarımsal verimlilik odaklı projelerle de şehrin tarımsal üretim merkezi rolünü perçinlediklerini vurgulayan Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda her alanda olduğu gibi gıda sektöründe de Ar-Ge odaklı üretimi önceliklendirdiklerini söyledi.

“TÜBİTAK’ın burada bir şubesi oluşmuş oldu”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal bölgenin ihtiyaçlarına göre belirlenen bir merkez olduğuna dikkate çekerek “Bu program 2018 yılında TÜBİTAK tarafından INNOFOOD projesi olarak planlandığında, o günün ihtiyaçları olarak baktığımızda gıdaya ulaşma insanlığın her zaman gündeminde olan bir konu. Ama özellikle bugün için baktığımız zaman yaşadığımız iklim değişikliği de dikkate alındığında gıdaya ulaşmak ve gıda arz güvenliğinin ne kadar önemli ve kıymetli olduğunu biliyoruz. İklim değişikliğinden en çok etkilenen ve etkilenecek olan coğrafyalardan birisi olarak bu coğrafya için gıdaya ulaşım anlamında bir taraftan elinde bir fırsat alanı varken aynı zamanda gerekli önlemler alınmazsa bir tehdit ve risk noktası oluşturabilecek durumda. Hem ihtiyaçları karşılama anlamında hem de katma değer oluşturması açısından bu merkezin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum.” değerlendirmelerinde bulundu.

“TÜBİTAK olarak bu programın içinde belki bugün açacağımız yer daha mütevazı gözükebilir 400 metrekarelik bir alan olarak bakarsanız. Yatırım olarak da  bir buçuk milyon Euro. Ama bunun Gebze Kampüsümüzdeki yapı ile birleştirildiği zaman 27 milyon avroluk bir yatırımla beraber eş zamanlı düşünülmesi gerekiyor.”  Uyarısı yapan Mandal, “Buradaki sanayicilerimizin ve özellikle KOBİ’lerin bu altyapıya ulaşması demek sadece buradaki imkanlar dahilinde düşünülmemeli. Ölçek büyütme aşamasında TÜBİTAK Gebze Kampüsümüzdeki TÜGİP’deki 9 farklı alt sektör için ölçek büyütme noktasının buluşabileceği bir yer. Bir diğer altyapı olarak da kuluçka merkezi imkanları sunuluyor. Ülkemiz ve özellikle bölge için kritik olan gıda sektöründe ihtiyaçların karşılanması açısından önemli ama aynı zamanda da bir rekabet noktası ve katma değer oluşturma noktasında kullanılabilecek bir araç.” diye konuştu.

Prof. Dr. Hasan Mandal, “Bir diğer ifadeyle TÜBİTAK’ın burada bir şubesi oluşmuş oldu.” vurgusu yaptı.

Mandal, “Bu altyapının daha etkin ve verimli katma değer oluşturma noktasında da ben özellikle Haran Üniversitesi ile olacak yakın ilişki ile araştırma altyapısının birlikte kullanımının hem de üniversite sanayi veya sanayi üniversite iş birliğinin gerçekleşmesi için de bir fırsat alanı olacağına inanıyorum.” dedi.

Konuşmanın ardından Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Gıda Araştırma ve Analiz Merkezi'nin açılışı yapıldı. Bakan Kacır ve davetliler merkezi gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Törene, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Hikmet Başak, Mehmet Ali Cevheri, Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Ali İhsan Delioğlu ve davetliler katıldı.

AR-GE faaliyetlerini güçlendirecek ve bölgenin gıda endüstrisine önemli bir katkı sağlayacak

INNOFOOD Projesi'nin bir bileşeni olarak kurulan laboratuvar, gıda sektöründe bölgesel ve uluslararası düzeyde rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Şanlıurfa ve çevre illerdeki gıda analiz ihtiyaçları dikkate alınarak hayata geçirilen merkez, bölgedeki KOBİ'lere sağladığı akredite analiz hizmetiyle AR-GE faaliyetlerini güçlendirecek ve bölgenin gıda endüstrisine önemli bir katkı sağlayacak.

Mikrobiyolojik, kimyasal, fiziksel ve enstrümantal analizlerin yanı sıra kalıntı, bulaşan ve gıda kalitesi araştırmaları da laboratuvar bünyesinde gerçekleştirilecek. HPLC, GC MS ve ICP-MS gibi modern analitik ekipmanlarla donatılan laboratuvar, genel kimyasal analizlerin yanı sıra bireysel ve kurumsal numune kabulü yapacak olup; ihracat ve özel istek kapsamında analizler yapılması hedeflenmekte. Laboratuvar, gıda ve yem analizlerinde T.C. Tarım Orman Bakanlığı ve TÜRKAK ISO IEC 17025 Uluslararası Laboratuvar Akreditasyonuna uygun olarak hizmet verecek.

Özellikle Antepfıstığı, baharat, süt ve süt ürünleri, tahıl, sebze ve meyve sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ'lerin faydalanması hedeflenen laboratuvar, bölgedeki gıda endüstrisinin yenilikçi ve rekabetçi yapısına katkı sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca, laboratuvarın süt bileşimleri için özel test ve analiz hizmetleri sunmasıyla, bölgedeki süt kalitesinin artırılması ve sektörün pazar ihtiyaçlarına uyum sağlaması hedefleniyor.

INNOFOOD Projesi, yüzde 85'i Avrupa Birliği ve yüzde 15'i Türkiye Cumhuriyeti tarafından eş finanse edilen, 27 milyon Avroluk bütçeyle Türkiye'nin gıda ve içecek sektörüne yönelik AR-Ge ve inovasyon odaklı bir proje olarak dikkat çekiyor. Proje, Türkiye'nin dört farklı bölgesinde altı farklı bileşenden oluşan kapsamlı bir altyapı yatırımı ve kapasite geliştirme projesi olarak KOBİ'leri ve girişimleri destekliyor.