Kablo Sanayinde Kullanılan Çapraz-bağlanabilir polietilenin Yerli Kaynaklarla Üretilebilirliğinin Araştırılması

+
-
0
26 Eyl 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/default_images/TubitakDuyuruDefault.png
Bu proje ile, kablo sanayinin ihtiyaç duyduğu özelliklere sahip yeni bir ürün türünün geliştirilmesiyle şirketimiz ürünlerinden yola çıkılarak yeni bir kullanım alanının yaratılması

Kuruluş Adı

PETKİM Petrokimya Holding A.Ş.

Proje Özeti (Projenin başlatılma gerekçesi, projenin araştırma geliştirme ve teknolojik yenilik unsurları)

Yurt içi pazar araştırmasına göre Türkiye kablo sanayinde orta ve yüksek gerilim kablo üretimi konusunda faaliyet gösteren 9 ana firma bulunmakta ve bu firmaların ana hammaddesi olan çapraz-bağlanabilir polietilenin (XLPE) tüketimi 2007 yılında 8.000 ton/yıl iken 2010 yılında 19.000 ton/yıl olarak gerçekleşmiştir. Kablo sanayinin orta ve yüksek gerilim kablo üretiminde ana hammadde girdisi olarak kullandığı XLPE’nin tamamı yurt dışından ithal edilmektedir.

Bu proje ile; pilot ölçekli bir proses geliştirilmiş, firmamız ve ülkemiz için yeni bir ürün olan XLPE’nin pilot ölçekte üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretilen ürün, ülkemizin önde gelen kablo üreticileri tarafından denenerek uluslararası standartlara göre test edilmiş ve ürünün ticari nitelikte olduğu belirlenmiştir.

Proje Sonucunda Elde Edilen veya Beklenen Teknolojik, Ekonomik Katma Değeri ve Sosyal Kazanımlar

Bu proje ile, kablo sanayinin ihtiyaç duyduğu özelliklere sahip yeni bir ürün türünün geliştirilmesiyle şirketimiz ürünlerinden yola çıkılarak yeni bir kullanım alanı yaratılmış ve katma değeri yüksek ürün olması nedeniyle şirketimizin kârı ve rekabet gücü artırılmış olunacaktır. İthal ikamesi ile dolaylı olarak ülkemizin döviz kaybının azaltılmasında etkisi olacaktır.

Söz konusu ürünün Türkiye’de üretilmesi ile, kablo sanayiine lojistik bir avantaj sağlanırken, PETKİM’in yerli bir üretici olarak piyasaya girmesi ile ithal ürünün fiyatlarının düşmesine de katkı sağlaması beklenmektedir. Kablo sektörünün ihtiyacı olan bu ürünün yurt içinden temin edilebilecek olması, firmaların hammaddeye yakın olması avantajıyla nakliye giderlerini azaltacak ve temininde dışa bağımlılığını azaltacaktır. Ayrıca ürünün raf ömrü olması nedeniyle, daha düşük stok ile ve taze ürünle çalışılmasına olanak sağlanmış olunacaktır.

Proje sonuçları ile, ülkemizde kablo sanayinde kullanılabilecek bir ürün geliştirilmiş olmakla birlikte, firmamız içerisinde poliolefinlerin çapraz bağlanması, buna etki eden faktörlerin belirlenmesi, laboratuar ölçekten pilot ölçeğe geçilmesinde proses tasarlanması, imal edilmesi, üretim reçetesi ve prosedürünün pilot ölçekte geliştirilmesi ve ticari üretimi ile ilgili konularda önemli bilgi ve tecrübeler kazanılmıştır. Projenin, yatırımın tamamlanması ile kuruluşumuzdaki nitelikli  işgücü istihdamına olumlu etkisi olacaktır. Vardiyalı çalışma sistemine göre fabrikada  50 personelin istihdamı söz konusu olacaktır.

Çapraz-bağlanabilir polietilenin yatırımına paralel olarak mevcut AYPE-T fabrikamızda 24.000 ton/yıl’luk tevsi yatırımı sürmektedir. Söz konusu 24.000 ton/yıl’luk kapasite XLPE üretiminde kullanılacaktır. Buna göre, AYPE orijinli ürünlerdeki pazar payımız % 65’ten % 68’e yükselecek ve şirketimizin cirosunu 56.000.000 USD artıracaktır. Kurulmakta olan kapasite ülkemizin ihtiyacı olan XLPE’nin tamamını karşılayacaktır.

Tamamlanan Projeye TÜBİTAK Katkısının Önemini

TÜBİTAK’ın projeyi desteklemesi ve proje konusu ile ilgili öğretim görevlisinin projeyi denetlemesi somut sonuçların elde edilmesine ve disiplin sağlayarak projenin daha kısa zamanda tamamlanmasına katkı sağlamaktadır. TÜBİTAK’ın desteği, ayrıca projede yer alan araştırmacıları  motive etmekte ve proje çıktısı ürüne ilgisi olan kuruluşlarla işbirliği potansiyelini güçlendirmektedir.