KORDSA Sürdürülebilir İleri Malzemeler Laboratuvarı Açıldı

+
-
0
05 Oca 2024
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/kordsa_ana.jpg
TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı kapsamında desteklenen KORDSA Sürdürülebilir İleri Malzemeler Laboratuvarı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Mandal’ın katılımıyla gerçekleşen törenle açıldı.

TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı kapsamında desteklenen KORDSA Sürdürülebilir İleri Malzemeler Laboratuvarı Açılış Töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla gerçekleşti.

Törendeki konuşmasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, ülkemizin teknoloji ekosistemini özel sektör işbirliğiyle geliştirmeye devam ediyor, Yüksek teknolojili altyapı zincirini sağlamlaştıracak adımları hayata geçiyoruz. Türk sanayisinin global markalarından olan KORDSA, Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz öncül araştırma laboratuvarı ile ülkemizin teknoloji ekosisteminin büyümesine büyük katkı sunacak. Özellikle sürdürülebilir ileri malzemeler alanında önemli çalışmalara imza atacak öncül laboratuvarımızın sanayicilerimize, araştırmacılarımıza ve bilim camiamıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” dedi.

“Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosistemimizi bütüncül bir bakış açısıyla kurguladık

“Biz insanımızın fırsat sunulduğunda ve kaynak ayrıldığında neler yapabileceğini biliyoruz.” vurgusu yapan Kacır, “İstiyoruz ki; nitelikli insan kaynağımız en üretken işlere odaklansın, fikri sermayesini ülkemizin geleceği için kullansın. Küresel şirketler, inovatif faaliyetlerini ülkemizde açacakları merkezlerde yürütsün, geliştirdiğimiz altyapılardan en iyi şekilde faydalansın. Bu anlayışla, Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosistemimizi bütüncül bir bakış açısıyla kurguladık. “Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programımız” bir fikrin nitelikli ürüne dönüşmesinde önemli bir yere sahip.” İfadelerini kullandı.

Bu laboratuvarlarda, bilim insanlarımız teknolojik gelişmelerin girdisi olan temel araştırmaları gerçekleştirdiğine işaret eden Kacır, “Ülkemizi yenilikçi teknoloji alanlarında küresel çekim merkezine dönüştürüyoruz” dedi.

“Kendi alanında yetkin ulusal ve uluslararası kuruluşların bilimsel çalışmalarına, rekabetçi ürünler geliştirmesi için Ar-Ge laboratuvarları tesis etmesine olanak sağladık. Bu laboratuvarları gelecekte yüksek teknolojili ürünler ortaya koymaları için bilimsel araştırmalara yönlendiriyoruz.” Diyen Kacır, “Teknoloji hazırlık seviyesinin ilk basamaklarına yaptığımız bu yatırımlar ile gelecekte ticarileştirilebilir yüksek katma değerli ürünlerin tohumlarını atıyoruz. General Elektrik, AVL, Ericsson, Turkcell, BTS Grup, TUSAŞ, ASELSAN ve Arçelik de bu programa katılan diğer firmalarımız oldu. Firmalarımız, kurdukları merkezlerde; katmanlı imalat, mobilite, 5G ve 6G, yapay zekâ ve aviyonik siber güvenlik alanlarında yenilikçi projelere imza atıyor.  Bu çalışmalar için 150 milyon TL kaynak ayırdık. Bundan sonraki hedefimiz; otonom araçlar, yeni nesil haberleşme teknolojileri, simülasyon ve modelleme, dijital ikiz ve hidrojen depolama alanlarında üstün nitelikli laboratuvar altyapıları kurmak olacak.” diye konuştu.

“Uzman sanayi kuruluşlarımızın ve firmalarımızın temel Ar-Ge çalışmalarında öncü olmasını hedefliyoruz”

Alanında uzman sanayi kuruluşlarımızın ve firmalarımızın temel Ar-Ge çalışmalarında öncü olmasını hedeflediklerini belirten Kacır, “KORDSA ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu laboratuvar ile odak alanlarımız kompozit ve ileri malzeme teknolojileri. Havacılık, uzay sanayi, mobilite, inşaat, teknik tekstil gibi stratejik sektörleri yatay olarak kesen sürdürülebilir ileri malzeme alanındaki teknolojilerde, kabiliyet geliştirmek için bu yatırımı gerçekleştiriyoruz. Bu alanda, oluşturulan katma değer ve teknoloji, diğer sektörlere çarpan etkisi ile pozitif katkı sağlıyor. Bu stratejik alana TÜBİTAK aracılığıyla son 21 yılda, 1389 projeye 2 milyar 350 milyon lira kaynak ayırdık. AB Çerçeve Programlarında, 42 projede yer alan Türk araştırmacılarımız ve inovatif firmalarımız, 30 milyon avroya yakın fonu ülkemize kazandırdılar.” dedi

“Türk ve yabancı araştırmacılarımızı, kurduğumuz son teknolojili altyapıya davet ediyoruz”

Bakan Kacır, “Kompozit ve ileri malzemeler alanındaki ulusal ve uluslararası projelerimizin yanı sıra altyapılarımızı da kuvvetlendiriyoruz. Bu alanlarda, uzmanlığını ve yetkinliğini geliştirmek isteyen Türk ve yabancı araştırmacılarımızı, kurduğumuz son teknolojili altyapıya davet ediyoruz.” ifadeleriyle araştırmacılara çağrı yaptı.

Kacır, “Öncül Ar-Ge laboratuvarımız ile hem anavatanında çalışmayı arzulayan Türk araştırmacılarımızı teşvik ediyor, hem de uluslararası yetkinlik transferi sağlıyoruz. Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz bu laboratuvarın yurtiçi ve yurtdışı üniversite-sanayi işbirliği ağımızı güçlendireceğine yürekten inanıyorum.” diye konuştu.

Bakan Kacır, bugüne kadar KORDSA’nın 41 farklı Ar-Ge ve teknoloji odaklı projesine TÜBİTAK’la 85 milyon fon sağladıklarını belirterek “Açılışını yaptığımız Sürdürülebilir İleri Malzemeler Araştırma Laboratuvarı’nda; geri dönüşüm teknolojilerinden biyo-bazlı kimyasallara, sürdürülebilir kompozit materyallerden yapı malzemelerine kadar geniş bir yelpazede sanayimize yeni nesil inovatif çözümler geliştirilecek. Özellikle sürdürülebilir mobilite alanında lastikte akıllı sensör teknolojileri çalışmalarını yakından takip edeceğiz. “ dedi.

Bakan Kacır,“Çevreci mobilite ile yeşil çözümlerin, dijital teknolojilerin evrim geçirdiği günümüzde, otomotivin alt bileşenleri de bu paradigma değişikliğine adapte oluyor. Sensor teknolojileri ile akıllı araçların bağlantısallığı artıyor. Lastikler de dijitalleşiyor. Bu yönüyle laboratuvarın otomotiv sanayimize de hizmet vereceğini düşünüyorum. “ değerlendirmelerinde bulundu.

“Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bina, on yıldır burada olmasına rağmen, farklı bir bakış açısını temsil ediyor”

Törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal işbirliği ve öncül araştırma çalışmalarının önemine vurgu yaparak “Bu ekosistemde firma, üniversite, girişimci, doktoralı araştırmacılar ve lisansüstü öğrenciler gibi çeşitli paydaşların aynı çatı altında bir araya getirilmesi önemli. 10 yıl önce kurulan Kompozit Malzemeler Mükemmeliyet Merkezinde, KORDSA ve Sabancı Üniversitesi'nden güzel bir işbirliği örneği görüyoruz. Ancak geçen on yıl içinde dünya ve hedefler değişti. Artık firmaların sadece teknoloji geliştirme ve ürün üretme odaklı olmaktan öte, yüksek risk içeren, teknoloji hazırlık düzeyi erken aşamalarda olan temel Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştirerek küresel rekabette söz sahibi olması söz konusu. KORDSA’yı öncü Ar-Ge çalışmalarına yönelik girişiminden dolayı tebrik ediyorum.” dedi.

“Amacımız Türkiye'nin küresel rekabet alanında tüm teknoloji düzeylerinde, en temel bilgiden başlayarak tüm aşamalarda yer alması”

“TÜBİTAK 1963 yılından bu yana ülkemizde bilim, teknoloji, yenilik ekosisteminde birçok destek sunuyor. Bu desteklerde rekabet üst düzeyde oluyor. Her dönem binlerce proje alıyoruz. Öncül Ar-Ge laboratuvarları ise bu rekabet ortamından sıyrılmış durumda. Ülkemizde bu tür laboratuvarların açılması için proje yazım süreçlerinde aktif rol oynuyoruz ve gerekli revizyonları kuruluşlar ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Çünkü bu programı bugünün değil geleceğin iddialı hedeflerine ulaşmak için önemli bir araç olarak görüyoruz. Geleceğin daha karmaşık, dinamik ve değişken sorunlarına çözüm bulma amacıyla sadece teknoloji geliştiren değil, geliştirilecek bu teknoloji için bilgi üretme konusunda belirli bir seviyeye gelmiş firmalar bu destekten faydalanabiliyor” ifadelerini kullandı. 10. laboratuvarımızı açıyor olmak bizim için heyecan verici. Laboratuvar sayımızın artmasına yönelik faaliyetlerimiz devam ediyor olacak. Esasında bir proje desteği değil, program desteği veriyoruz.  Ve stratejik öneme sahip bu programın, gelecekte daha da gelişeceğine inanıyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu.

Tüm dünyanın gündeminin iklim değişikliği olduğuna atıfta bulunan Mandal,  “Bu anlamda dijitalleşme ve malzeme teknolojileri çözüm noktaları olarak öne çıkıyor. Bu iki alanın  buluşturulduğu bir yapıda gerçekleşecek olan öncül Ar-Ge çalışmaları yeşil dönüşüm hedeflerimize de katkı sağlayacak” şeklinde belirtti. “Laboratuvarın planlanan faaliyetleri arasında hem geri dönüşüm boyutu, hem sürdürülebilir plastikler, kimyasallar, kompozit ve yapı malzemeleri bulunuyor. En çok heyecanlandıran başlıklardan birisi ise sürdürülebilir mobiliteye yönelik planlanan çalışmalar. Bu konuda gerçekleştirilecek öncül Ar-Ge çalışmaları akıllı lastiklere zemin hazırlayacak” diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın törene katılmasının önemine vurgu yapan Mandal, “Bakanımızın bizzat katılımı, bu programa verilen önemi gösteriyor. Ülkemizin rekabeti ve görünürlüğü açısından oldukça önemli. Biz de TÜBİTAK olarak programın devamlılığı açısından sorumluluğumuzu artırmış bulunuyoruz.” dedi.

KORDSA Sürdürülebilir İleri Malzemeler Araştırma Laboratuvarı

KORDSA Sürdürülebilir İleri Malzemeler Araştırma Laboratuvarı’nda çalışılacak konular aşağıdaki şekildedir:

i. Geri Dönüşüm Teknolojileri

  • PET Geri Dönüşüm Teknojileri
  • Poliamid Geri Dönüşüm Teknolojileri
  • Poliolefin Geri Dönüşüm Teknolojileri

ii. Biyobazlı Kimyasallar / Plastik Teknolojileri

  • Biyopolimerlerin Tasarımı ve Sentezi
  • Biyo-bazlı Kimyasalların Tasarımı ve Sentezi

iii. Sürdürülebilir Mobilite

  • Lastikte Akıllı Sensör Teknolojileri
  • Sensörlerde Kullanılan Sürdürülebilir ve Fonksiyonel İletken Mürekkeplerin Geliştirilmesi

iv. Sürdürülebilir Kompozit Malzemeler

  • Sürdürülebilir Kompozit Çözümlerinin Geliştirilmesi

v. Sürdürülebilir Yapı Malzemeleri

  • Sürdürülebilir Yapı Malzemelerinin Geliştirilmesi

 

TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı nedir?

 TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı, Türk bilim insanlarının araştırma niteliklerinin yükseltilmesi ve ülkemizin belirli bilim ve teknoloji alanlarında küresel çekim merkezi olmasını hedefler.

Belirtilen amaçlarla, alanında öncül bilimsel ve teknolojik bilgi üreten ulusal/uluslararası kuruluşların Türkiye’de kuracağı Ar-Ge Laboratuvarlarının belirli giderleri geri ödemesiz (hibe) olarak desteklenir.

Araştırma programı kapsamında; yeni bilgiler üretilmesi ve uygulanması, bilimsel yorumların yapılması, güncel ve gelecekte karşılaşılması muhtemel teknolojik ve bilimsel problemlerin çözümüne yönelik çalışmalar yapılması, kavramsal doğrulama, yeni kuramsal çerçeveler oluşturulmasına yönelik faaliyetler düzenleniyor.