Kutup Araştırmalarında Bir İlk Gerçekleşti, TÜBİTAK Lise Öğrencilerini Kutuplara Götürdü

+
-
0
20 Mar 2023
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/kutup_ana_7.jpg
Antalyalı üç lise öğrencisi, geliştirdikleri projeyi Kutuplarda test etme imkanı buldu.

TÜBİTAK, ilk kez hayata geçirdiği bir uygulama ile TÜBİTAK Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışmasında birincilik ödülü kazanan üç öğrenciyi 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi heyetine dahil etti.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB)  tarafından düzenlenen 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması’nda birinci olan öğrenciler Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinasyonunda gerçekleştirilen 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferine katıldı. Öğrencilere TÜBİTAK MAM KARE Müdürü ve Sefer Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy refakat etti.

Öğrenciler yolculuk öncesi özel eğitimden geçirildi, ekiple birlikte tüm hazırlıkları tamamladı.

Lise öğrencileri, Beyaz Kıta’da 3 günlük saha çalışması yaptı. Collins Buzulu ve Ardley Adası'nı ziyaret eden öğrenciler, King George Adası'nda bulunan Şili'ye ait Escudero Üssü’ndeki bilim insanları ile bir araya gelerek iklim değişikliği konusunda sorular yöneltti. Öğrenciler, Antarktika’da kutup canlılarını ve buzullardaki erimeleri gözlemleme fırsatı da buldular.

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy da seferi başarıyla sonuçlandırdıklarını anlatarak , “Türkiye'den çıkıp Güney Amerika'ya geçtik. Akabinde de Antarktika’ya vararak evimize intikal ettik. Planladığımız üs ziyaretlerimiz vardı. Üs ziyaretlerimizi gerçekleştirdik. Hem ziyaretlerimizi gerçekleştirmek hem de TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Yarışması’nda birinci olan öğrencilerimizin bu işlerdeki laboratuvarları ziyaret etme ve bilim insanları ile tanışma şansları oldu.” ifadelerini kullandı.

Meşe ağacı palamudundan biyoplastik üreten öğrenciler, ürettikleri malzemenin çözünme testlerini yaparken su, asit ve bazik ortamda uyguladıkları testlerdeki sürenin ortalama 45 gün, Antarktika'da yaptıkları testlerde ise bu sürenin daha hızlı olduğunu kaydetti.  

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB), lise öğrenimi gören öğrencileri bilimsel çalışmalar yapmaya teşvik etmek, öğrencilerin çalışmalarını kutup araştırmalarına yönlendirmek ve mevcut bilimsel çalışmalarının gelişimine katkı sağlamak amacıyla “2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması” düzenliyor.

2022 yılında açılan yarışmada 60 projenin sahibi 134 öğrenci final aşamasına kalmaya hak kazandı. Yarışmanın Giresun’daki Çotanak Spor Kompleksinde düzenlenen final sergisinde öğrenciler, 4 araştırma temasında yarıştı. Yarışma sonucunda 4 birincilik, 7 ikincilik, 10 üçüncülük ve 4 teşvik ödülü olmak üzere toplam 25 proje ödül kazandı. Proje sahipleri ödüllerini 30 Ağustos – 4 Eylül 2022 tarihlerinde Samsun’da düzenlenen TEKNOFEST 2022’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan aldı.