TÜBİTAK, lise öğrencilerine girişimcilik eğitimi verilmesi amacıyla sanal kampüs uygulaması başlattı. “Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması” kapsamında başlatılan uygulama ile öğrenciler, sanal ortamda derslere girebiliyor, üç boyutlu ortamda gezinti yapabiliyor, diğer kullanıcılarla sesli ve yazılı olarak iletişim kurabiliyor.
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından lise öğrencilerine yönelik bu yıl ilk kez “Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması” başlatıldı. Lise öğrencilerine yenilikçilik temelli düşünme yeteneği kazandırılması, girişimcilik ve yenilikçilik farkındalığının arttırılması amacıyla başlatılan yarışma kapsamında öğrencilere e-eğitim imkanı sunuluyor.
“girisimcilik.bideb.tubitak.gov.tr” adresinden ulaşılabilen Girişimcilik Akademisi ile öğrencilerin yarışmaya hazırlanmaları ve girişimcilik eğitimi almaları için internet üzerinden ders almalarına imkan sunuluyor. Öğrenciler, Yarışma Alanlarını ve Sorunlarını Anlamak, Girişimciliğe ve İnovasyona Giriş, Doğru Bilinen Yanlışlar, Fikir Geliştirme Yöntemleri, Girişimciliğin Döngüsü ve İş Modelleme, İnovasyonda Tanımlar ve Aktörler, İletişimin Gücü, Pazarlama Neden Önemlidir, Yenilikçiler İçin Finans, Geniş Anlamda Pazarlama başlıkları altında verilen eğitimleri izleyebiliyor. Ayrıca, ‘Bir İş Görüşmesi ve Satış Provası’nı uygulamalı olarak görebiliyorlar. e-Eğitim kapsamında öğrencilerin danışmanlarla bir araya gelerek sorularına cevap bulabileceği webinar uygulaması da yapılıyor.
Lise Öğrencileri Sanal Kampüslü Oluyor
Girişimcilik Akademisi’ne paralel olarak lise öğrencilerine yönelik ilk kez başlatılan sanal kampüs uygulaması da büyük ilgi görüyor. Öğrenciler sanal kampüs ile Girişimcilik Akademisi’ndeki dersleri sanal sınıf ortamında alabiliyor. Öğrencilerin hem eğlenip hem de eğitim aldıkları sanal kampüs uygulaması ile gerçek hayat 3 boyutlu sanal dünyaya benzetildi. Sisteme girdiklerinde kendilerine özel avatar oluşturan öğrenciler klavye ve fare yardımıyla üç boyutlu ortamda yürüyüp koşabiliyor, uçma dahil birçok hareketi yapabiliyor. Aynı zamanda diğer kullanıcılarla sesli veya yazılı olarak iletişimde bulunabiliyor.
Yurt dışında ve Türkiye’de bazı üniversiteler tarafından kullanılan sanal kampüsü lise öğrencilerinin kullanımına sunan TÜBİTAK, öğrencilerin üniversiteye gitmeden kampüs ortamını görmelerini sağlıyor. Öğrenciler sanal kampüse girerek sınıflarda eğitim alabiliyor, kampüs içinde gezinti yapabiliyor ve kafeteryada arkadaşları ile oturup konuşabiliyor. Girişimcilik Akademisi ve sanal kampüs uygulaması ile girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılmasına ve öğrenciler arasında farkındalığın artırılması amaçlanıyor.