Maden Kazalarında Arama Kurtarmayı Mobil Robot Yapacak

+
-
0
15 Ağu 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/20130814_robot_2.jpg
Maden kazaları sonrası gerçekleştirilen arama-kurtarma çalışmaları, TÜBİTAK’ın geliştirdiği uzaktan kontrollü mobil robot ile hızlı ve güvenli bir şekilde yapılacak.

Maden kazaları sonrası gerçekleştirilen arama-kurtarma çalışmaları, TÜBİTAK’ın geliştirdiği uzaktan kontrollü mobil robot ile hızlı ve güvenli bir şekilde yapılacak.

Maden kazalarının ardından başlatılan arama-kurtarma çalışmalarında, madenin ve galerilerin kazadan sonraki mevcut durumunun bilinememesi kayıp riskini artırıyor. Arama-kurtarma ekipleri doğrudan madene girip olası gaz sızıntısı tehlikesine karşın ellerindeki gaz dedektörleri ile ölçüm yapıyor. Ancak ölçülen gaz seviyesi tehlikeli değerlere ulaştığında ekipler kendini doğrudan tehlikenin içinde buluyor.

Arama-kurtarma çalışmalarında yaşanan yaralanma, gaz zehirlenmesi gibi tehlikeli durumların ortadan kaldırılması için TÜBİTAK ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) işbirliğiyle önemli bir projeye imza atılıyor. Proje kapsamında kazalara hızlı ve güvenli bir şekilde müdahale edilmesi için TÜBİTAK tarafından uzaktan kontrollü mobil robot geliştirildi.

Ekim ayı itibariyle kullanılmaya başlanacak robot; göçük, yangın ve gaz sızıntısına karşı arama ve kurtarma ekibinden önce madene girerek üzerindeki video ekipmanları ve sensörler sayesinde kaza bölgesinde mevcut durumu gösterir verileri arama-kurtarma ekibine aktaracak. Kurtarma ekipleri, robotlardan gelen bilgilere göre kaza yerine ulaşıp müdahale edecek.

Genellikle galerilerde meydana gelen göçük, grizu patlaması ve yangınlar şeklinde ortaya çıkan kazalar; karbonmonoksit zehirlenmesi, metan gazı ve karbondioksit boğulması ya da sel ve su baskını şeklinde de olabiliyor.

Türkiye’de göçük, grizu patlaması, gaz zehirlenmesi, sel ve su baskını gibi nedenlere bağlı olarak yaşanan maden kazaları 1941 yılından bu yana 4 bin can aldı. Bu can kayıplarının bir kısmı kaza anında gerçekleşmesine karşın asıl çoğunluğu kazadan sonra hayatta kalan madencilere zamanında ulaşılamamasından kaynaklanıyor.