Moldova Araştırma ve Geliştirme Ajansı (NARD) ile Yürütülen 3. Ortak Çağrı Açıldı

+
-
0
04 Nis 2022
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/toplanti_ana_gorsel.jpg
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, NARD ile yapılan 3. İş Birliği Çağrısı Açılış Toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Moldova Araştırma ve Geliştirme Ajansı (NARD) ile çevrimiçi yapılan 3. İşbirliği Çağrısı Açılış Toplantısına katıldı. Mandal, iki kurum arasındaki ilişkilerden duyduğu memnuniyeti belirterek iki ülkenin araştırma ekosisteminin de birbirine yakın olduğunu söyledi. İkili ilişkilerde kısa zamanda çok yol kat edildiğini vurgulayan Mandal, ilişkileri daha da ileri taşımak için fırsatları kolladıklarını kaydetti.

TÜBİTAK Başkanı toplantıda, Moldova ile Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Birlikte Çalışma ve Başarma” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Dünya Ekonomi Forumu tarafından yayımlanan gelecek 10 yılın risk haritasına değinen Prof. Dr. Mandal, tüm dünya için iklim değişikliğinin en önemli başlık olduğunu kaydetti. Küresel olarak karşı karşıya kalınan sorunları sıralayan Mandal, Doğal kaynak krizleri, geçim sıkıntısı krizleri, sosyal uyum erozyonu gibi birçok sorunla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı. Daha fazla dijitalleşme daha fazla risk demek” vurgusu yapan Mandal, güncel sorunların geçmiştekilere kıyasla daha karmaşık, dinamik ve değişken olduğunu kaydetti. Mandal, bu güçlüklerin çözümü için geleneksel yaklaşımdan ziyade bilgiyi üreten ve bilgiyi kullananların birlikte çalışması gerektiğini vurgulayarak TÜBİTAK’ın bu yaklaşımla desteklerine devam ettiğini belirtti. TÜBİTAK’ın sunduğu ve sunacak destek modellerinin birlikte iş yapmaya yönelik modeller olduğunu ifade eden Mandal, iklim değişikliği odaklı başlıkların TÜBİTAK’ın öncelikli alanlarının başında geldiğine dikkat çekti.  Türkiyenin iklim değişikliği ile mücadelede önemli adımlar attığına değinen ve Şubat ayında Konyada gerçekleşen İklim Şurası’nı hatırlatan Prof. Dr. Mandal, İklim Şurası’ndaki 7 komisyondan biri olan Bilim ve Teknoloji komisyonundan çıkan 34 politika önerisi ve eylem maddelerinin TÜBİTAK tarafından araştırma önceliklerini belirlemekte kullanıldığının altını çizdi.

Bilgiyi üretenle bilgiyi kullananın birlikte çalışmasına yönelik destek vermeye devam ediyoruz”

Prof. Dr. Mandal, daha fazla birlikte geliştirme, birlikte çalışma ve birlikte başarmaya doğru bir dönüşüm içinde olunduğuna dikkat çekti. Pandemi döneminin bu noktada en önemli sinyal olduğunun altını çizen Mandal,  iklim değişikliği odaklı başlıkların tümünün de bununla ilişkili olduğunu kaydetti.  TÜBİTAK Başkanı, Destek programlarımızda son yıllarda bilgiyi üreten kurumlarımızla; bilgiyi kullanan kurumlarımızın birlikte çalışmasını ön planda tutmaya çalıştık.” ifadelerini kullandı. Mandal, ”İş birliğinden daha çok birlikte iş yapmaya; bilgiyi üretenle bilgiyi kullananın birlikte çalışmasına yönelik destek vermeye devam ediyoruz. Daha sistematik sorunlarla mücadele etmek için sadece teknoloji yeterli olmaz çok disiplinli çalışma ve birlikte çalışma gereklidir” vurgusu yaptı. Mandal bu kapsamda birden fazla kurumların bir araya gelmesine öncelik verdiklerini ve platformların oluşarak daha verimli çalışmalar gerçekleştirildiğinin altını çizerek TÜBİTAK, yeşil, çevre dostu teknolojiler konusunda Yüksek Teknoloji Platformlarının sayısını ve etkileşimini artırma hedefi de dahil olmak üzere ekosistemi harekete geçirmeye devam ediyor.” dedi.

Daha fazla risk ile karşı karşıya kalındığını ancak fırsatların da riskler kadar arttığını belirten Mandal, Daha sürdürülebilir gelecek için birlikte çalışma” çağrısı yaptı.

Çağrıya başvuruların artırılması gerektiğini vurgulayan Mandal, Ekosistemde farkındalığı artırmak amacıyla ilgili gruplar için etkinlikler düzenlenmeli. Daha fazla potansiyel var bu potansiyel değerlendirilmeli. Çağrı ilgili gruplara ulaştırılmalı, aynı alanda bilim insanları arasında online toplantılar organize edilmeli. Birbirlerini tanımayan araştırmacıların birlikte proje yapmasını sağlamalıyız daha fazla kişiyle ile iletişime geçmeliyiz.” değerlendirmesinde bulundu. Mandal, genç araştırmacılar arasında da çok büyük potansiyel olduğunu belirterek genç araştırmacı değişimini de gündeme getirdi.

Türk ve Moldovalı araştırmacılar çok verimli işbirlikleri yaptı”

Moldova Araştırma ve Geliştirme Ajansı (NARD) Genel Müdür Vekili Prof. Dr. Olga Tagadiuc da TÜBİTAK ile çok etkin bir işbirliğine sahip olduklarını kaydetti.

“İki ülke için de önemli alanlarda projeler çağrıya başvuru yaptı. Rekabet fazlaydı en iyi üniversitelerden çok başarılı araştırmacılar başvuru yaptı, iyinin iyisini seçmek zorunda kaldık.” diyen Tagadiuc Geride bıraktığımız 2 senede Türk ve Moldovalı araştırmacılar verimli işbirlikleri yaptılar” değerlendirmesinde bulundu.

Araştırma ulusal değil uluslararası bir şeydir ve kurumları, ülkeleri bir araya getirir. Bizim TÜBİTAKla olan işbirliğimiz bunun ne güzel örneklerinden biridir. İşbirliğimiz gelecekte daha da derinleşecek ve artacak ve işbirliğimiz çok iyi sonuçlar getirecek. Ufuk Avrupada da büyük projelere dönüşecek.” vurgusu yapan Tagadiuc, Projelerinde başarılı olanları tebrik ediyor, başarılı işbirlikleri ve çalışmalar diliyorum” diye konuştu.

Ülkelerin ekonomik ve sosyal faydası için araştırmacılar birlikte çalışmalı”

Toplantıya katılan Moldovanın Türkiye Büyükelçisi Dimitri Coitor da etkinliğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Teknolojik gelişme ve yenilik olmadan gelişmek ve büyük atılımlar yapmak hiç bir ülke için mümkün değil” diyen Coitor,  Verimli iş birliği ve ikili projeler güçlü denge oluşturuyor ve işbirliğini kuvvetlendiriliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Birlikte çalışma ve birlikte yenilenmenin önemine vurgu yapan Coitor, ülkelerin ekonomik ve sosyal faydası için araştırmacıların birlikte çalışmasının gerekliliğine değindi.

Türkiye Moldova için sadece iyi bir partner değil aynı zamanda iyi bir örnek” diyen Coitor, iyi bir ekosistem olduğunu ve özel sektör ile araştırma merkezleri arasındaki ilişkinin çok iyi olduğunu söyledi. TÜBİTAK’ın bu ekosistemde çok önemli bir role sahip olduğuna vurgu yapan Büyükelçi Coitor, TÜBİTAK’ın şirketlerin üreticiliğini artırdığına dikkat çekti. Büyükelçi Umarım yakında Moldovada buna benzer bir kurum kurulur” temennisinde bulunan Coitor TÜBİTAK’ı güçlü bir partner olarak gördüğüm için çok mutluyum “ dedi.

Moldova Araştırma ve Geliştirme Ajansı (NARD)  ile Yürütülen 3. Ortak Çağrı

Mühendislik ve Teknoloji, Tıp ve Sağlık Bilimleri, Tarım Bilimleri, Dünya krizleri ile ilgili Sosyal Bilimler alanında Araştırma, Çevre (Toprak, Su, İklim) alanlarında açılan çağrı 1 Temmuza kadar başvurulara açılacaktır.  Destek almaya hak kazanan Türk projelerine proje başı 720 bin TL destek sağlanacaktır.