Nanoteknoloji Kümelenmesi Çalışmaları TÜBİTAK MAM Koordinatörlüğünde Sürüyor

+
-
0
29 May 2018
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/nano_ana.jpg
TÜBİTAK MAM koordinatörlüğünde yürütülen Nanoteknoloji Kümelenmesi Toplantısı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla Ankara’da yapıldı.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Koordinatörlüğünde yürütülen Nanoteknoloji Kümelenmesi çalışmaları ile ilgili süreç değerlendirme toplantısı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın da katılımıyla, TÜBİTAK Bilim Kurulu Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Kümelenme Birlikteliğinde yer alan paydaşların katıldığı toplantıda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Seçici Kuruluna sunulan ve müzakere protokolü imzalanan Nanoteknoloji Kümelenmesi ile ilgili konular görüşüldü. TÜBİTAK MAM Uzmanı Namık Serkan Taşkıran, “Nanoteknoloji Kümelenme Teşebbüsü Yol Haritası ve İş Modeli” konularında bir sunum yaptı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, sunumun ardından katılımcıların kümelenme ile ilgili beklentilerini, görüş ve önerilerini sordu. TÜBİTAK Başkanlığı olarak kümelenme konusunda gereken desteği vermeye hazır olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mandal, katılımcılardan iş modeli beklentisini dile getirdi ve kümelenmede TÜBİTAK Başkanlığının rolünün net olarak tanımlanmasını beklediğini söyledi.

 

Nanoteknoloji Kümelenmesi Projesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Seçici Kurulu Tarafından Onaylanmıştı

 

Eylül 2017 tarihinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında gerçekleştirilen toplantıda 30 özel sektör firması, 8 Üniversite, 5 Sanayi ve Ticaret Odasından oluşan Kümelenme Birlikteliği ve 38 milyon TL bütçesi olan kümelenmenin (19 Milyon TL devlet katkısı ve kalanı ayni olarak ve kümelenme paydaşları tarafından nakdi karşılanacak olan) nasıl bir araya geldiği, mevcut birliktelik, kapsadığı kamu-sanayi-Ar-Ge iş birlikteliği, projeler ve ürünler-çıktılar, hedeflenen sektörler, ülkemizdeki mevcut kamu ve özel sektör alt yapısı hakkında bilgi, nanoteknoloji konusunda global yatırımlar ve yabancı ülkelerin hedefleri, ülkemiz ekonomisine sağlayacağı katkı ve yüksek teknoloji ürünleri içerisindeki önemi, sektörler arasında yapılacak iş birliktelikleri ve özel sektör firmalarımıza sağlayacağı üretim kapasitesi gelişimi, pazar payı artışı, rekabet gücü, katma değeri yükseltecek ürünler geliştirme ve var olan teknik altyapılarını nasıl geliştirebilecekleri sunulmuştu.

 

Söz konusu toplantıda, Savunma ve Uzay Sanayi 2 proje, Havacılık Sanayi 1 proje, Makine Sanayi 1 proje, Otomotiv Sanayi 1, Kompozit Malzeme 1 proje, Boya Sanayi 1 proje, İnşaat Sanayi 1 proje, Tekstil Sanayi 4 proje önerisinde bulunmuştu.

 

Seçici Kurul Onayı alan proje için, 23.03.2018 tarihinde protokol imzalanmış iş planı hazırlanması için 2 ay süre verilmiştir. Kümelenmenin, 5 yıllık iş planlarını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına 9 iş günü içerisinde sunması gerekiyor.