Operasyondaki Askere Sıcak Yemek

+
-
0
06 Oca 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/turk_askeri_02_0.gif
TÜBİTAK desteğiyle operasyonlara katılan askerlerin sıcak yemek yiyebilmelerini sağlayan ''hazır yemek ısıtıcı paketleri''nin yerli üretimi yapıldı.

TÜBİTAK desteğiyle operasyonlara katılan askerlerin sıcak yemek yiyebilmelerini sağlayan ''hazır yemek ısıtıcı paketleri''nin yerli üretimi yapıldı.

Üretimi gerçekleştiren Transvaro AŞ Fabrika Müdürü Sabahattin Önay, yaptığı açıklamada, tüketime hazır gıdaların, özellikle yemek servisi olanaklarının mevcut olmadığı operasyonlarda askerlerin yemek ihtiyacını karşılamak için kullanıldığını söyledi.

Gebze'deki Unifo Gıda AŞ fabrikasında hazırlanan yemeklerin, bir askerin günlük kalori ihtiyacını karşılayacak şekilde temin edildiğini ve askeri beslenme ihtiyaçlarının temel gereklerini oluşturduğunu belirten Önay, sabah, öğlen ve akşam menüsü halinde yemek paketlerinden oluşan rasyon paketin oda sıcaklığında 2 yıllık raf ömrüne sahip olduğunu dile getirdi.

 TÜBİTAK TEYDEB 1501 - TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge projeleri destekleme programı kapsamında yaklaşık 120 bin TL ile desteklenen projenin sorumlusu Önay, askeri birliklere sıcak yemek temin etmenin zorluğu ve önemi neticesinde rasyon paketlere kullanımı pratik, alevsiz ısıtıcı eklendiğini ifade ederek, ''Fabrikamızda hazırladığımız gıdaları helikopterden atılabilen özel poşetler içinde üretiyoruz. Bunlar suyun içinde kalsa bile bir şey olmuyor, sızdırmaz. Paketlendikten sonra özel yöntemlerle piştiği için de yüzde yüz sterildir. Böylece hastalık riski de olmuyor. Çünkü hazır gıdalarda hastalık riski yüksektir. Bu yemekleri ısıtmak için eskiden Uzakdoğu'dan hazır yemek ısıtıcısı ithal ediyorduk. Artık bunu biz Türkiye'de yaptık. Özel paketler, yarım bardak suyla etkileşmesiyle elektrik veya alev gerekmeden yemeği kolayca ve çabucak ısıtır” dedi.

''Soğukta Bir Kap Sıcak Yemek Çok Önemli''

Özel paketler içindeki yemeklerin, sivil, kamusal ve askeri kuruluşların lezzet kriterlerine uygun olduğuna işaret eden Önay, ''Askerler, bu yemekleri soğukta dağda, çantasından çıkartıyorlar. Operasyondaki asker, hiçbir kibrit, yanıcı madde kullanmadan, doğadaki bir suyla, kar ya da matarasındaki yarım bardak suyla yemeğini ısıtıp, yiyebiliyor. Böylece operasyondaki asker sıcak yemekle moral buluyor. Soğukta bir kap sıcak yemek çok önemli'' diye konuştu.

Maliyet Yüzde 50 Düştü

Önay, projenin TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge desteğiyle yürütüldüğüne dikkati çekerek, başarıyla sonuçlanan çalışma sonunda geçen yıl Türk Silahlı Kuvvetleri'nin düzenlediği ihaleyi kazandıklarını anlattı. Proje sonucunda askeri yetkililerden geri dönüşlerin son derece olumlu olduğunu dile getiren Önay, 6 milyon ürünü 2 parti halinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim ettiklerini söyledi.

Uzakdoğu'dan ithalatın kesilip, yerli üretime geçilmesiyle maliyetin yüzde 50 düştüğüne dikkati çeken Önay, yerli sanayiye verdiği destekten dolayı TÜBİTAK'a teşekkür etti.

Geliştirilen hazır yemek paketi ısıtıcısının acil durumlarda Türk Kızılayı ve belediye gibi kurumlarda stoklanmasının yardım amaçlı çalışmalardaki önemini vurgulayan Önay, özellikle ormanlık alanlarda yangın riskinin azaltılması amacıyla da Orman Genel Müdürlüğü yetkilileriyle görüşüldüğünü kaydetti.

Önay, başta Avrupa ve Rusya pazarı olmak üzere Arap ülkeleri dahil birçok ülkeye örnek gönderdiklerini ve alınan siparişlerle ihracat çalışmalarının başladığını da sözlerine ekledi.