PARDUS’un Kullanımı Giderek Yaygınlaşıyor

+
-
0
03 Şub 2017
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/pardushaberiana.jpg
İstanbul Anadolu Yakası İlçe Belediyeleri, Pendik Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen işbirliği protokolü imza töreniyle TÜBİTAK tarafından geliştirilen Milli İşletim Sistemi PARDUS’a geçti.

Altyapı çalışmaları ve personel eğitimlerini tamamlayan Pendik, Beykoz, Çekmeköy, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye ve Üsküdar Belediyeleri, Pendik Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen işbirliği protokolü töreniyle TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezince (ULAKBİM) tarafından geliştirilen Milli İşletim Sistemi PARDUS’u kullanmaya başladı.

Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen törene TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Mehmet Mirat Satoğlu, Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ile AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır katıldı.

“Birlikte Önemli Bir İşe İmza Atıyoruz”

ULAKBİM Müdürü Mehmet Mirat Satoğlu, 2003 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başladıkları milli işletim sistemi çalışmalarında ilk sürümü 2005 yılında ortaya çıkardıklarını belirtti. İstanbul’un 9 belediyesiyle önemli bir işbirliği gerçekleştirdiklerini ifade eden Satoğlu, “Bu atılım bizim için çok önemli. Birlikte önemli bir işe imza atıyoruz” dedi.

PARDUS’un Diğer Belediyelerde de Yaygınlaşmasını İstiyoruz”

Milli işletim sistemine Anadolu Yakası Belediye Başkanları olarak topluca destek vermek ve işbirliği yapmak konusunda aylarca çalışmalar yaptıklarını belirten Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, “TÜBİTAK, ulusal anlamda yaptığı en önemli işlerden biri olarak Milli İşletim Sistemi PARDUS’u geliştirdi. Bugün geldiği noktada artık gördük ki bizim ihtiyaçlarımızı karşılayacak seviyeye geldi.  Bugün de bu çalışmayı kamuoyuna duyurmak, diğer belediyelerimiz arasında PARDUS’un yaygınlaşmasını sağlamak için TÜBİTAK yetkilileriyle ortak protokol imzaladık” dedi.

PARDUS Kullanan Diğer Kurum ve Kuruluşlar

Dönüşümü yapılan ve PARDUS kullanmakta olan kurum ve kuruluşlar arasında Milli Savunma Bakanlığı; Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO Pol Tesisleri İşletme Başkanlığı; İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi; Aydın, Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi; Bursa Dr. Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi; Bursa Muammer Ağım Gemlik Devlet Hastanesi; Şanlıurfa Eyyübiye Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi; Aydın, Didim Devlet Hastanesi; Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi; İzmit Belediyesi; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (5 merkez ve 40 il Müdürlüğü) yer alıyor.

 

Pilot Çalışması veya Yaygınlaştırması Devam Etmekte Olan Kurumlar

Milli Eğitim Bakanlığı, Etkileşimli Tahta Arayüz Sistemi için pilot sonrası Ar-Ge çalışmaları; Adalet Bakanlığı, PARDUS uyumlandırma çalışmaları; Bursa, Çanakkale ve Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği yaygınlaştırma çalışmaları devam ediyor. 2017 yılı itibariyle 25’ten fazla kamu kurum ve kuruluşunda PARDUS ve alt ürünleri kullanılıyor veya yaygınlaştırma için çalışmalara devam ediliyor.

PARDUS’un Zahmetsiz Dönüşümü İçin Açık Kaynak Projeleri Geliştiriliyor

2003 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde başlatılmış Linux tabanlı açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan PARDUS, internet üzerinden ücretsiz olarak indirilip kullanılabiliyor. KDE, GNOME, XFCE gibi çeşitli masaüstü dağıtımları bulunan PARDUS’un, rekabet edebilir ve sürdürülebilir bir işletim sistemi olması için TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde çalışmalara devam ediliyor. PARDUS’un yaygınlaştırılması için TSE ile yapılan çalışmalar sonucu kalite standardı kriterleri yayınlandı, bu kriterlere uyan firmalardan oluşacak yaygın destek ağı kurulması hedefleniyor. İthal edilen bilişim ekipmanlarının Pardus GNU/Linux uyumlu olabilmesi için donanımların akreditasyonu ve DMO yetkilendirme altyapı çalışmaları da tamamlandı. Kamu kurum ve kuruluşlarında açık kaynak yazılım ve sistem kullanılmak istendiğinde uyumlu donanımın DMO’dan alınabilmesi ya da firmalardan temin edilebilmesinin de bu şekilde yolu açılmış oldu. PARDUS dönüşümünü zahmetsiz hale getirmek amacıyla kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ’lerin ihtiyaç duydukları yazılımlar için açık kaynak kodlu ürünler geliştiriliyor. Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen AKYAY (Açık Kaynak Yaygınlaştırma) Projesi ile PARDUS özelinde Lider Ahenk Merkezi Yönetim Sistemi, EnGerek Kimlik Yönetim Sistemi, Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi, Etkileşimli Tahta Arayüz Sistemi bu ürünlerin başlıcaları.