Kuruluş Adı
FNSS Savunma Sistemleri A.Ş.
Proje Özeti (Projenin başlatılma gerekçesi, projenin araştırma geliştirme ve teknolojik yenilik unsurları)
Yüksek mobilite özellikleri nedeni ile lastik tekerlekli muharebe araçları değişen savaş şartlarında gelişmiş orduların belkemiğini meydana getirecektir. Bu doğrultuda FNSS yeni nesil lastik tekerlekli zırhlı muharebe aracını 6x6 platformu olarak üretme kararı vermiştir.
Proje kapsamında 6x6 zırhlı muharebe aracının baz gövdesi geliştirilecek, zırh tasarımı/geliştirmesi, güç grubu, güç aktarma grubu, süspansiyon sistemi, yönlendirme sistemi, araç içi kullanıcı alanları, balistik koruma elemanları, hayat destek sistemleri, elektronik kontrol sistemlerinin tasarımı ve entegrasyonu yapılacaktır. Kule sisteminin arayüzünün tasarımı yapılacaktır. Ayrıca tekerlekli araç ve balistik çelik kaynağı konusunda imalat yetenekleri geliştirilecektir.
Proje bitiminde ortaya çıkacak ürün benzer sistemler ile karşılaştırıldığında yüksek mobilite performası ve üstün balistik koruma seviyesi ile zırhlı muharebe araçları için en önemli iki performans kriterini en üst seviyede karşılayacaktır.
Proje Sonucunda Elde Edilen veya Beklenen Teknolojik, Ekonomik Katma Değeri ve Sosyal Kazanımlar
PARS 6x6 projesi FNSS’nin yeni nesil tekerlekli araçlar ailesinin ilk ferdidir. Proje Türk Silahlı kuvvetlerinin ihtiyacı olan tekerlekli zırhlı muharebe araçlarının konseptini geliştirmek için başlatılmıştır. Modüler yapıya sahip olan PARS ailesi 6X6’ dan 10x10’a kadar olan bütün tekerlekli araç ailesini kapsayacaktır. Böylelikle FNSS Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve müttefik orduların ihtiyaçlarını karşılayabilecektir.
6x6 aracına öncelik verilmesinin nedeni Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu araçlara ihtiyacını belirtmiş olması ve yakın tarihte bu araçların tedariğine başlanacağını açıklamasıdır. TSK tedarik projesinin tahmini bütçesi 350 milyon USD’dir. Pazarda benzer ürünleri üreten pekçok yabancı firma bulunmaktadır. FNSS’in bu firmaların arasından sıyrılarak başarılı olmasının tek şartı daha iyi olduğu kanıtlanmış bir aracı ortaya koyabilmesidir. Bu nedenle iki kritik performans (yüksek mobilite, üstün balistik koruma seviyesi) belirlenerek halihazırdaki bütün ürünlerden daha iyi bir lastik tekerlekli muharebe aracı geliştirilmesine başlanmıştır.
Yeni nesil PARS konsepti üzerine geliştirilecek PARS 8x8 aracının Malezya Ordusuna satışı ile ilgili anlaşmalar son aşamasına gelmiştir. Proje tamamlandığında 560 Milyon USD ile Türkiye Cumhuryeti’nin tek kalemde gerçekleşen en büyük sanayi ihracatı olacaktır. Altsistemlerin üretimi Türkiye’de yapılacak böylelikle yerli yan sanayinin gelişimine büyük katkı sağlanacaktır.
Tamamlanan Projeye TÜBİTAK Katkısının Önemini
“PARS 6x6 Zırhlı Muharebe Aracı” projesi büyüklüğü itibariyle FNSS’nin herhangi bir satış sözleşmesi olmadan giriştiği en büyük Ar-Ge projesidir. Ar-Ge niteliğinin artmasındaki en önemli unsur projenin TÜBİTAK-TEYDEB projesi olarak desteklenmesidir.