Prof. Altunbaşak, ASO’da TÜBİTAK Desteklerini Anlattı

+
-
0
15 Oca 2014
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/20140115_aso_2.jpg
Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) 19. Gündem Toplantısı’nda konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, TÜBİTAK ve destekleri hakkında bilgiler verdi.

Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) 19. Gündem Toplantısı’nda konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, TÜBİTAK ve destekleri hakkında bilgiler verdi.

ASO’nun 19. Gündem Toplantısı’nın konuğu TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak oldu. Toplantının açılış konuşmasını yapan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye’nin yüksek katma değer içeren bilgi ve teknoloji yoğun üretimde daha fazla ilerlemesi gerektiğine işaret etti.

Türkiye'de yüksek teknolojiye dayanan sanayi üretiminin milli gelire katkısının 2010 yılında binde 5 olduğunu hatırlatan Özdebir, şunları kaydetti: "Dünyada bu oran 2010 yılında yüzde 2,2 olarak gerçekleşti. Burada dünya ortalamasının oldukça altındayız. Türkiye'nin imalat sanayi ihracatı içinde yüksek teknolojili ürünlerin payı 2010 yılında yüzde 3,4 idi. Bu oran ABD'de yüzde 28,5, Kore'de yüzde 27, Çin'de ise yüzde 33. Bir televizyonun ekranını, tüm elektronik aksamını ithal edip Türkiye'de monte edip televizyon olarak ihraç ettiğimizde önemli bir katma değer yaratmıyoruz."

Özdebir, Türkiye'nin küresel ekonomiyle, değer zincirinin alt halkalarında düşük katma değer yaratarak entegre olmuş durumda olduğunu belirterek, değer zincirinin üst halkalarına tırmanmak zorunda olunduğunu, günümüzde sanayide yüksek katma değerin, bilgi ve teknoloji yoğun ürün üretilen sektörlerde gerçekleştiğini ifade etti.

Prof. Altunbaşak: Sanayiden Gelen Proje Sayıları Önemli Oranda Artıyor

ASO üyesi sanayicilere TÜBİTAK ve desteklerini anlatan bir sunum yapan Altunbaşak, ülkelerin gelirlerinden Ar-Ge'ye ayırdıkları payın büyük önem taşıdığını belirterek, son rakamlara göre Türkiye'de bu oranın yüzde 0,92 olduğunu hatırlattı.

Türkiye'de Ar-Ge personel sayısının da artmakta olduğuna işaret eden Altunbaşak, "10 yıl önce 10 bin kişiye düşen Ar-Ge personel sayısı 6 idi. Şimdi 2 katından fazla artarak 14 oldu. Gelişmiş ülkelerin 3 katı altındayız ama onlardan 3 kat daha hızlı ilerliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Altunbaşak, patent başvurularının da son 10 yılda yaklaşık 4 kat arttığını, bilimsel yayın sayısında benzer bir artışın söz konusu olduğunu dile getirdi. Sanayiden TÜBİTAK’a gelen proje başvurusu sayısının son yıllarda önemli oranda arttığını belirten Altunbaşak, 2013’de proje sayısının bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 13 artarak 3 bin 200’e ulaştığını kaydetti. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için her yıl proje sayısında yüzde 22 oranında artış olması gerektiğini, TÜBİTAK'ın ise yüzde 25 hedefine odaklandığını ifade etti.

Son dönemde sanayicilere ve girişimcilere yönelik projeler geliştirdiklerini dile getiren Altunbaşak, "Birinin bir fikri varsa, bunu hayata geçirmek ve kazanca çevirmek adına destek olalım dedik. Bu desteği ABD'de 50 sene önce kurmuşlar. Biz 50 sene geriden geliyoruz ama geç de olsa dünyadaki hemen hemen tüm programların örnekleri artık Türkiye'de var." dedi.

Yaklaşık 2 saat süren toplantı soru-cevap bölümüyle son buldu.