Prof. Dr. Mandal: “TTO’ların Daha Etkin Hala Gelmesini Hedefliyoruz”

+
-
0
20 Ara 2021
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/usimp_ana_0.jpeg
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ÜSİMP’in Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Değerlendirme Toplantısına katıldı.

Teknoloji Transfer Ofisi (TTO)  Değerlendirme Toplantısı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP) Başkanı Prof. Dr. Hamit Serbest’in katılımlarıyla, TÜBİTAK Feza Gürsey Konferans Salonunda  gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal,  TÜBİTAK’ın 2012 yılından beri teknoloji transfer ofislerini desteklediğini kaydetti.

“TTO’ların 1513 Programı ile 10 yıl gibi uzun bir süre boyunca desteklenmeleri öngörüldü. Bu bakımdan 1513 Programı diğer programlarımızdan ayrılıyor.” vurgusu yapan Mandal,  “2022 yılı sonunda bu destek süreci ilk 10 TTO için tamamlanacak. 1513 Programı ile TTO faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini sağlayacak bir altyapıyı desteklemeyi hedefledik. Mevcut durumda başlangıçtaki hedeflerin ne ölçüde karşılandığına dair bir değerlendirme yapmamız gerekiyor.” dedi.

TTO Türkiye modeli olduğuna dikkat çeken Mandal, yürütülenin, üniversite-sanayi iş birliğinde farkındalık, Ar-Ge süreçlerinde etkinlik, kontratlı Ar-Ge projesi hacminde, patent lisans gelirlerinde artış gibi alanları içine alan özgün bir çalışma olduğunu belirtti.

Pandemi, iklim değişikliği ve ekonomik çalkantılar nedeniyle TTO’lara daha fazla ihtiyaç duyulan dönemde olduğumuzun altını çizen Mandal, “Ara yüz yapılara kuvvetli ihtiyaç var. Özellikle konuyu bütünleşik yapıda tutma ihtiyacı söz konusu. Sürecin yönetimi noktasında önemli adımlar atılmalı. Üniversiteler Ar-Ge sürecini, yapmaktan çok yönetmeli. Dağınık yapının etkisini görebilmek ancak sürecin yönetimi ile mümkün olacak.” dedi.

Mevcut destek modeli ile kaydedilen ilerlemenin olumlu olduğunun altını çizen TÜBİTAK Başkanı, “TTO ekosisteminde birçok gelişim alanı olduğu da açık. TÜBİTAK olarak bir parçası olduğumuz ÜSİMP gibi platformların sağladığı etkileşim ile süreçlerimizi iyileştirme imkanı buluyoruz. Gelişim alanlarının belirlenmesi ve önümüzdeki dönemde atılacak adımlarla ilgili fikir alış verişinde bulunmak üzere bugün sizlerle bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki dönemde TTO desteklerinin nasıl bir dönüşüm geçirmesi gerektiğine dair görüşleriniz bizim için çok kıymetli.” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.  

Mandal’ın ardından Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP) Başkanı Prof. Dr. Hamit Serbest, “Paydaşlar Gözüyle TTO Ekosisteminin Değerlendirilmesi” başlıklı bir konuşma yaptı. Konuşmasında “1702 Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme programının patentlerin yerli sanayiye almasını sağlayan ilk programdır” vurgusu yapan Prof. Dr. Serbest, “TTO’ların gelişimi için “TTO’ların yaşam süreçlerine sürekli iyileştirme amaçlı İç değerlendirme- öz değerlendirme ile dış değerlendirme dahil edilmelidir. Bu süreçten beklenen yararın elde edilmesi için sistemde belirli iyileştirmeler yapılmalıdır. Üniversitelerin TTO’lardan beklentileri tanımlanmalıdır. TTO uzmanlarına yönelik kariyer planlaması kurgulanmalıdır. Personele eğitim programları açılmalı,  TTO’ların akreditasyon ve sertifikasyon ile iyileştirilmesi teşvik edilmelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Daha sonra ise TTO Performans Analizi ve TTO Durum Değerlendirmesi sunumları gerçekleştirildi; 2012-2021 yıllarında gerçekleştirilenler, gelişim alanları ile 2022 ve sonrası vizyon ele alındı.

ÜSİMP nedir?

Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP), 1997 yılında başlatılan TÜBİTAK ÜSAM (Üniversite-Sanayi Ortak Araştırma Merkezleri) Programının TÜBİTAK Bilim Kurulu kararı ile 2006 yılı sonunda kapatılmasının ardından kurulmuş bir platformdur. ÜSİMP, farklı kamu ve özel sektör gruplarını bir araya toplamış kuruluşundan itibaren giderek genişleyen bir çatı kuruluş olarak faaliyet gösteren bir oluşumdur. Özellikle Teknoloji Transfer Ofisleri sayısındaki artış yeni TTO’ların da ÜSİMP’e üyelik sürecini hızlandırmıştır. Farklı sektörlerden değişik kimliklere sahip arayüz kurumlarının katılımı ile üye sayısı 100'ü geçmiş olan ÜSİMP, “Üniversite, İş dünyası ve STK” temsilcilerini şemsiyesi altında barındırmaktadır.