Siber Suçlarla Mücadelede TÜBİTAK ve Emniyet İşbirliği

+
-
0
31 Mar 2015
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/emg-anasayfa.jpg
Siber suçlarla mücadele kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK BİLGEM arasında niyet protokolü imzalandı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile TÜBİTAK BİLGEM arasında siber suçlarla mücadele alanında görevlerin ifası kapsamında niyet protokolü imzalandı.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen protokol imza törenine, TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Zeki Çatalkaya ile emniyet personeli katıldı.
 
BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Ergin, TÜBİTAK'ın siber suçlar, siber ataklar ve siber güvenlik üzerine çalışmalarına devam ettiğini belirterek, "Biz Türkiye'de devletin, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi belirli konularda vazife icra eden kurumlarının ihtiyaç duyduğu teknolojileri geliştirmekle ve onlara destek vermekle mükellef bir kuruluşuz" dedi.
 
Ergin, protokolle Emniyet Genel Müdürlüğünün operasyonel sahadaki başarısını arttırması için ihtiyaç duyduğu teknolojiyi sağlamak için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.
 
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Çatalkaya ise internet ve sanal dünyanın insanların günlük yaşamlarının bir parçası haline geldiğini belirterek, teknik saldırıları engellemek, siber suçları tespit etmek ve bu suçların faillerini yakalamanın, hukukun dijital ortamda sağlanması açısından önemli olduğunu kaydetti.
Çatalkaya, Emniyet Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK BİLGEM arasındaki işbirliği çerçevesinde siber suçlarla daha etkili mücadele yapılmasının amaçlandığını bildirdi.
 
Konuşmaların ardından Çatalkaya ve Ergin niyet protokolünü imzaladı.
 
Protokolün amacı
 
Çağımızda mobil cihazların yayılmasıyla, internet ve sosyal medya üzerinden dolandırıcılık, çocuk istismarı, zararlı yazılımlarla düzenlenen siber saldırılar ve nefret söylemleri güncel tehdit haline gelmiş bulunmaktadır. Siber ortamda gerçekleşen bu faaliyetler kişilerin mahremiyetine ve güvenliğine zarar verecek boyutlara ulaşmıştır. Bu konuda önleyici faaliyetlerde bulunmak, olay gerçekleştikten sonra müdahale etmekten daha önemlidir. Bu yüzden EGM’nin Siber Suçlarla Mücadele Daire’sinin güncel teknik altyapıya sahip olması ulusal açıdan önem arz etmektedir.
 
TÜBİTAK – BİLGEM’in Kuruluş ve İşletme Yönetmeliği’ne göre BİLGEM’in görevleri arasında;
 
- Kamu kurum ve kuruluşlarının bilişim, bilgi güvenliği ve ileri elektronik teknolojileri konularındaki istek ve ihtiyaçları doğrultusunda, bu kuruluşlarca desteklenen araştırma geliştirme projelerini sözleşmeli olarak yapmak, uzun vadede ulusal bilgi güvenliğinin sağlanmasına ve ileri elektronik teknolojileri konularına yönelik stratejik araştırmalar yapmak,
 
- Kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyacı olan güvenli ağ yapılarının kurulması için çözüm paketleri üretmek, bu konuda standartlar oluşturmak, ağ güvenliği ve yönetimi için gerekli yazılım ve donanımları üretmek ve/veya ürettirmek, tesis etmek ve sürekliliğini sağlamak,
 
- Kamu kurum ve kuruluşlarının teknik problemlerini çözmek amacıyla teşvik ve tavsiye dahil endüstriyel hizmette bulunmak, 
 
yer almaktadır. Bu sorumluluğun gereği olarak BİLGEM, EGM’ye siber suçlarla mücadele açısından teknolojik destek olmak üzere niyet protokolü imzalandı.
 
• Bu protokol ile BİLGEM ile EGM arasında;
 
- Farkındalık ve eğitim,
 
- Adli analiz ve veri kurtarma,
 
- Zararlı yazılımlarla mücadele,
 
- Büyük veri analizi ve paylaşımı
 
konularında altyapı geliştirilmesi ve etkinleştirilmesi amacıyla Ar-Ge projelerine yönelik olarak mevzuat çerçevesinde destek verilmesi hedeflenmiştir.
 
Bu protokol çerçevesinde, adli analiz bakımından TÜBİTAK-BİLGEM, asli görevi olan teknoloji ve altyapı geliştirme işlevini icra ederek EGM bünyesinde bilişim teknolojileri kullanılarak işlenen suçların soruşturulması, dijital delillerin incelenmesi ve siber suçlarla mücadelenin etkin ve verimli olarak yürütülmesini sağlamak amacıyla kurulmuş olan Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na destek vereceğini ifade etmiştir.
 
Protokolün icrası EGM tarafında Siber Suçlarla Mücadele Dairesi, TÜBİTAK-BİLGEM tarafında ise Siber Güvenlik Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilecek. 
 
TÜBİTAK’ta Siber Güvenlik çalışmalarına 1997’den itibaren Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü bünyesinde başlanmış olup 2012 yılı itibariyle TÜBİTAK-BİLGEM çatısı altında Siber Güvenlik Enstitüsü olarak devam edilmektedir.