TEKNOFEST coşkusu ilk kez Ankara’ya geldi, Etimesgut Havaalanı’na yüzbinler akın etti.
Dünyanın en büyük havacılık ve uzay festivali TEKNOFEST’in Ankaralılarla buluştuğu etkinliğin açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Milli Teknoloji Hamlesi"ni adım adım gerçekleştirdiklerini belirterek, "Milli Teknoloji Hamlesi, tam bağımsız, katma değer üreten, rekabet gücü yüksek Türkiye demektir. Milli Teknoloji Hamlesi, TEKNOFEST kuşağıdır, bu yoldan artık dönmek yok, bu yolda durmak, duraksamak yok." dedi.
Kacır, TEKNOFEST'in açılış töreninde, bu yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı bir başka coşkuyla kutladıklarını söyledi.
Büyük Zafer'in 101'inci, Cumhuriyet'in 100'üncü yılını heyecanla karşıladıklarını vurgulayan Kacır, "'Parçalandı, yerinden kalkacak mecali kalmadı' zannedilen Türk milletinin kurduğu yeni Cumhuriyet'in ikinci asrına, dosta itimat, düşmana hayret, dosta güven, düşmana korku salarak adım attığı günleri hep birlikte yaşıyoruz. Kim derdi ki Türkler yeniden tarih sahnesine çıkacak, hapsedilmek istendikleri kalıpları yıkıp geçecek, coğrafyalarında çizilmeye kalkılan planları yırtıp atacak. Kim derdi ki Sultan Alparslan'ın torunları, Fatih'in nesli medeniyet sancağını yeniden zirveye taşıyacak. Kim derdi ki Türk milletinin evlatları, bilimde, teknolojide, yeniden en ileri buluşlara imza atacak." dedi.
Kacır, Ali Kuşçu'nun, Fergani'nin, Uluğ Bey'in, Hezarfen'in mirasının yeniden Türk gençliğinin ellerinde yükseleceğini ifade ederek, semada Türk'ün çelik kanatlarının uçacağını, denizlerde Türk'ün gemilerinin yüzeceğini dile getirdi.
Fezada Türk'ün uydularının yükseleceğini belirten Kacır, şöyle konuştu:
"Milletimizi yeniden özgüveniyle buluşturan, insanlık ailesi adına umudumuzu canlandıran bu başarılar için Rabbimize hamdediyoruz. Biliyoruz ki bu başarılar 'Türkiye Yüzyılı'nın işaret fişeğidir. İşte, 2018'den bu yana büyük bir heyecanla Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğuna milyon milyon, akın akın katılan Türk gençliği bugünkü kazanımlarımızdan çok daha ötesine bizi taşıyacak iddiaya, iradeye ve özgüvene sahiptir."
"TEKNOFEST kuşağı geliyor"
Kacır, bugünün Türkiye'sinin, hayal eden, araştıran, geliştiren, üreten gençlerinin önündeki engellerin kaldırıldığı, şehirlerinde binlerce teknoloji girişimine ev sahipliği yapan teknoparkların yükseldiği bir Türkiye olduğunu anlattı.
Ülkenin dört bir yanında "geleceğin yıldızları"nın "Deneyap"lar ile buluştuğuna dikkati çeken Kacır, "Artık, başkalarının geliştirdiği teknolojileri hayranlıkla seyreden değil, kendi geliştirdiği teknolojilerle hayranlık uyandıran bir Türk gençliği, TEKNOFEST kuşağı geliyor. Bize düşen, TEKNOFEST kuşağıyla birlikte olmaktır. 'Bir çocuk gelsin, bir uçağa dokunsun, ülkemizin uzay programını geliştirecek bilim insanı, mühendisi o olsun' inancıyla TEKNOFEST'leri çocuklarımızla buluşturmaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Kacır, TEKNOFEST'in ilkini, 2018'de İstanbul'da düzenlediklerinde 14 teknoloji yarışmasına 20 bin gencin katıldığını anımsattı. Etkinliğin düzenlendiği ilk yılda dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olduğuna işaret eden Kacır, bu yıl 337 bin takım, 1 milyon yarışmacıyla dünyada eşi benzeri olmayan rekorlara imza attıklarını bildirdi. Kacır, "Milyonlarca ziyaretçinin TEKNOFEST'lere gelerek Türkiye'nin ufkuna ortak olmasından, Türkiye Yüzyılı iddiasıyla gençlerimizi yüreklendirmesinden büyük bir mutluluk duyuyoruz." ifadelerini kullandı.
Kacır, ders çıkarılmayan, unutulan tarihin tekerrür edeceğine dikkati çekerek, bu toprakların nice akamete uğramış yerli teşebbüse şahitlik ettiğini söyledi.
Vecihi Hürkuş'un ömrünü ülkesinin havacılık sanayisini kurmaya adadığını vurgulayan Kacır, şöyle konuştu:
"O, mücadelesinden vazgeçmedi, şu anda bir araya geldiğimiz Etimesgut'ta hangarlar kurdu. Hayatı boyunca uçaklar üretti fakat hep bir engellemeyle karşı karşıya kaldı. Bir pilotaj hatası sonucu oluşan kaza gerekçe gösterilerek uçak siparişleri iptal edilen Nuri Demirağ'ın, uçak bombası üretirken soba üreticisi haline gelmek zorunda bırakılan Şakir Zümre'nin kaderi de farklı olmamıştı. Kayseri'de açılan TOMTAŞ Uçak Fabrikasının ömrü ancak 2 yıl sürebilmişti. Burada, Etimesgut'ta 1941'de kurulan THK Uçak Fabrikasının da 9 yıllık faaliyetinin sonunda akıbeti aynı olmuştu. İşte, Vecihi Hürkuş'un, Nuri Demirağ'ın, Şakir Zümre'nin yaşadığı hayal kırıklıkları bu ülkede bir daha yaşanmasın diye son 20 yılımız özümüzdeki cevheri gömüldüğü yerden çıkarmanın, bir zihniyet devrimi gerçekleştirmenin, gençlerimize imkan sunmanın, girişimcilik altyapısı kurmanın mücadelesiyle geçti."
Kacır, 20 yıla 100 yıllık projeler sığdırdıklarını belirterek, dünyada kimin ne yaptığını dikkatle takip ettiklerini fakat başkalarını taklit etmek yerine kendi yol haritalarını oluşturduklarını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde "Milli Teknoloji Hamlesi"ni adım adım gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kacır, şöyle devam etti:
"Milli Teknoloji Hamlesi, tam bağımsız Türkiye demektir. Milli Teknoloji Hamlesi, katma değer üreten, rekabet gücü yüksek Türkiye demektir. Milli Teknoloji Hamlesi, savaş paradigmasını değiştiren Türk SİHA'larıdır. Küresel marka olma iddiasıyla yola çıkan Türkiye'nin otomobilidir, TCG Anadolu'dur, HÜRKUŞ'tur, ATAK'tır, ANKA'dır, BAYRAKTAR, AKINCI, KIZILELMA'dır. Milli Teknoloji Hamlesi, TEKNOFEST kuşağıdır. Bu yoldan artık dönmek yok. Bu yolda, durmak duraksamak yok. Biliyoruz ki bizlerin başarıları Bakü'den Lefkoşa'ya, Taşkent'ten Astana'ya kardeşlerimizin iftihar kaynağıdır. Biliyoruz ki Türkiye başardıkça, dünya mazlumlarının umutları kuvvet bulmaktadır."
"Her zaman sizinle birlikteyiz, birlikte olacağız"
Kacır, gençlere de seslenerek, "Sizi kalıplara hapsetmeye çalışanlara inat, kendi yolunuzu çizmeyi, kendi yolunuzdan gitmeyi seçtiniz. Sizi 'Yapamazsın, başaramazsın' diyerek durdurmak isteyenlere inat, yola çıkmayı, yolda olmayı tercih ettiniz. Durmadınız, yılmadınız, pes etmediniz. Sadece projelerinizle değil, bizzat bu iradenizle, iddianızla, kendinizi, kişiliğinizi inşa ettiniz. Biz sizinle yol arkadaşı olmaktan gurur duyuyoruz. Sizin yollarınızdaki taşları kaldırmaktan mutluluk duyuyoruz. Biliyoruz ki nasıl 20 yıl öncesinde hayal dahi edilemeyecek başarıları Allah bizlere nasip ettiyse sizlerin gayretleri, alın teriniz, akıl teriniz de bizleri bugün hayalini kuramayacağımız neticelere taşıyacak. Nasıl ki savunma sanayisinde başardıysak işte burada TEKNOFEST alanında görüyoruz ki eğitim teknolojilerinden ulaştırmaya, uzay teknolojilerinden haberleşmeye, tarım teknolojilerinden afet yönetimine kadar tüm alanlarda sizin kuracağınız teknoloji girişimleriyle yine büyük başarılara imza atacağız." dedi.
Gençlerle buluşacakları her TEKNOFEST'te, "Türkiye Yüzyılı"nın başarı hikayelerine yeni sayfalar ekleyeceklerini vurgulayan Kacır, şu değerlendirmede bulundu:
"Bizler her zaman sizinle birlikteyiz, birlikte olacağız. Birlikte milletimize verdiğimiz sözü gür bir sesle bir kez daha tekrar edelim. Tam bağımsız Türkiye yolunda durmaksızın, yorulmaksızın koşmaya var mısınız? Daha adil bir dünya için, insanlık için alın teri dökmeye, akıl teri dökmeye, azimle, gayretle çalışmaya var mısınız? Türk milletini "kızılelma"ya taşımaya var mısınız? Bu duygularla, ilk yılından bu yana TEKNOFEST'e teşrif eden, şampiyonlarımıza ödüllerini takdim eden Cumhurbaşkanımıza, TEKNOFEST 2023'ün başkentimiz Ankara'da gerçekleşmesine emek veren başta Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı olmak üzere paydaşlarımıza, ev sahibimiz Milli Savunma Bakanlığımıza, katkı veren herkese huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. TEKNOFEST'i varlıklarıyla anlamlı kılan 'TEKNOFEST kuşağına, kıymetli genç kardeşlerime teşekkür ediyorum."
Ankara Valisi Vasip Şahin de 30 Ağustos Zafer Bayramında TEKNOFEST Ankara’nın açılışını yaptıkları için duydukları memnuniyeti dile getirdi.
“TEKNOFEST kuşağı dev bir dip dalgası gibi geliyor”
TEKNOFEST Ankara’nın resmi açılışında konuşan Bayraktar Yönetim Kurulu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, yaptığı konuşmada 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlayarak, “Yedi düvele karşı mücadele ederek el birliği ile kurduğumuz Cumhuriyetimizi taçlandıran zafer gününü birlikte idrak ediyoruz. Burada birlikte olduğumuz Ankaralı kardeşlerimizin ve yurdun dört bir köşesindeki kardeşlerimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı yürekten kutluyorum. Bu büyük zafere imza atan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet, minnet ve saygıyla yad ediyorum” dedi.
Cumhuriyetin 100’üncü yılını taçlandırmak üzere İstanbul, Ankara ve İzmir’de TEKNOFEST düzenleme kararı aldıklarını aktaran Bayraktar, “İstanbul’daki TEKNOFEST’te 2,5 milyondan fazla ziyaretçi ağırlayarak kendi rekorumuzu kırdık. Şimdi de yiğit ruhlu seğmenlerin diyarı Anadolu’nun kalbi başkent Ankara’da sizlerle birlikteyiz. Sonraki durağımız da 27 Eylül'de istiklalimizin sembol şehirlerinden olan güzel İzmir olacak” ifadelerine yer verdi.
Bayraktar, “1 milyondan fazla genç TEKNOFEST’in kalbi olan teknoloji yarışmalarımıza başvurdu. TEKNOFEST kuşağı dev bir dip dalgası gibi geliyor” dedi.
“El ele vererek yaralarımızı sarıyor ve zorluklarımızı aşıyoruz”
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde yaşanan zorlukların aşılması için TEKNOFEST paydaşları ile yaraların sarılmasına yönelik faaliyetlerin devam ettiğini dile getiren Bayraktar, “Kıymetli ziyaretçiler, yakın tarihte ülkemizi derinden yaralayan, dünya tarihinde eşi pek görülmeyen bir deprem felaketi yaşadık.
El ele vererek yaralarımızı sarıyor ve zorluklarımızı aşıyoruz. Tüm TEKNOFEST paydaşlarımızın ve T3 Vakfımızın depremden zarar gören kardeşlerimize yönelik faaliyetleri devam ediyor. Depremi unutmadan bu gayreti sürdürmemiz, bir nebze de olsa yaşanan acı günlerin ruhlarımızda bıraktığı ızdırabı hafifletmemiz gerekiyor. Bu vesileyle depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet, ailelerine ve milletimize bir kez daha başsağlığı diliyorum” diye konuştu.
“Milli Teknoloji Hamlesi kök salarak kalıcı hale geldi”
İlk olarak 2018 yılında düzenlenen TEKNOFEST için ‘Adeta bir fideyi toprağa ekmiştik’ benzetmesi yapan Bayraktar, “Sonraki yıllarda bu fideyi büyütebilmek için azimle çabalamaya devam ettik. Şimdi o narin fide toprağın üstünde boylanmaya, toprağın altında da kökleşmeye başladı.
Milli teknoloji hamlesi kök salarak kalıcı hale geldi. İklim değişti ve zihinlerde bir devrim başladı. 1 milyondan fazla genç TEKNOFEST’in kalbi olan teknoloji yarışmalarımıza başvurdu. Geçen hafta gittiğimi Tuz Gölü’nde adeta hiçliğin ortasında gökyüzüne roketler fırlatıldı. Roketci kızlarımız Hisar atış alanından ‘biz de varız, buradayız’ diye haykırdı. TEKNOFEST kuşağı dev bir dip dalgası gibi geliyor” değerlendirmesinde bulundu.
Beş gün boyunca birlikteyiz, bu TEKNOFEST’i de dolu dolu geçireceğiz.”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da TÜBİTAK çadırında ziyaretçileri selamladı; “Cumhuriyetin 100, TÜBİTAK’ın 60. Yılını aynı zamanda da 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutlarken TEKNOFEST coşkusunu ilk kez Ankara’da yaşamanın heyecanı içindeyiz. Beş gün boyunca birlikteyiz, bu TEKNOFEST’i de dolu dolu geçireceğiz.” mesajı verdi.
“Böyle bir günde böyle bir etkinlik düzenlemek gerçekten heyecan verici. Katılımcılardaki heyecanı görmek de bize daha fazla coşku daha fazla sorumluluk veriyor.” diyen Mandal, TEKNOFEST olarak 6. Yılımızda buradaki amacımız TÜBİTAK’ın geliştirdiği uzay, savunma, gıda, enerji, elektronik, bilişim tüm alanlardaki teknolojilerimizi daha oyunlaştırılmış şekilde gençlerimizi buluşturmak.” vurgusu yaptı.
Prof. Dr. Mandal, “15 Nisan’da biz uzaydaki gözümüz İmece’yi fırlatmıştık şimdi gençlerimiz burada İmece uydusunun maketini yapıyorlar. Yine elektrikli trenimiz E5000’in maketini uydusunu yapıyorlar. Burada amacımız gençlerimize sadece bu teknolojilerin geliştirildiği ürünlere dokunmak değil aynı zamanda onları tasarlamak, geliştirmek, üretmek konusunda geleceğin bilim insanı araştırmacısı ve mühendislerine ben bunun daha iyisini yapmaya adayım dedirtebilmek.” diye konuştu.
“Burayı sadece bir sergi olarak görmesinler buraya gelsinler akıllarındaki her türlü soruyu sorsunlar. Burada konunun uzmanları olarak inanıyoruz ki bu gençlerimiz bundan daha iyisini yapabilecek yetkinlikteler. Ben masaları ziyaret ettiğimiz zaman bunu görüyorum. Bu oyunlaştırılmış teknoloji içinde kafalarındaki soruların bir çoğuna cevap bulabiliyorlar.” çağrısı yapan Mandal, “ Bu yıl cumhuriyetimizin 100., TÜBİTAK’ın 60. yıl dönümünde TEKNOFEST’i üç şehirde gerçekleştiriyoruz. Ankara’da ilk kez bu organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Ankara gerçekten bu konuda İstanbul’u geçecek inşallah.” değerlendirmelerinde bulundu.
TÜBİTAK etkinliklerine büyük ilgi
A Blok’ta yer alan TÜBİTAK Standı da büyük ilgi gördü.
BİLGEM, BİLGEM Metaverse, Bil-Bul Yarışması ve BİLGEM Evreni etkinlikleri gerçekleştiriliyor.
İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı; Mülakat Simülasyonu ve Birlikte Özgeçmiş Oluşturalım etkinliklerini gerçekleştiriyor.
MAM standda İglu, Türk Araştırmacıların Kutuplarda Giydiği, Kutuplara Özel Olarak Dikilen Kıyafetler, Kutup Maskotları (Albatros, Balina, Kutup Ayısı, Penguen) sergiliyor.
Olay Yerinde Parmak İzi Tespiti; Anlık Deprem Gözlemleri - Türkiye Levhaları - Sismometre İle Yer Hareketlerini Anlık Ölçme; Karbon-14 Analizi İle Yaş Tayini; Mikroskopta Farklı Materyallerin Uygulaması; Yoğurt Bakterileri Ve Gıdalardan İzole Edilen Bazı Küflerin Mikroskop Altında Gösterimi
Atıksu Etkinlikleri ; Sıvı Azot İle İlginç Deneyler Ve Potasyum Klorat - Şeker Tepkimesi; Gürültü Bariyeri; Hidrojen Değer Zinciri Demonstrasyonu; Karbon Ayak İzi Ölçümü; Karbondioksit Kaynakları ve Yutakları etkinlikleri düzenleniyor.
RUTE, Türkiye'nin ilk yerli ve milli Anahat Lokomotifi olan E5000'e ait maket ve Özgün Motor Ailesi'nin ilk ürünü olan V8 1200 beygir gücünde özgün dizel lokomotif motoru maketini sergiliyor. Spin Bike ve Karton Maket Yapımı etkinlikleri düzenleniyor.
SAGE, KUZGUN’u sergileyecek, Roket Maketi Atölyesi ve VR Sanal Gerçeklik Deneyimi etkinlikleri düzenliyor.
TUG; Güneş Gözlemi ve Astro Bilgi Yarışması etkinlikleri düzenliyor.
ULAKBİM, Pardus bilgi yarışması, Pardus 21 üzerinde görevleri tamamla hediyeyi kap, ETAP ile Pardus logosu çizelim, Pardus’ta gönüllü yazılım geliştiricisi olmaya ilk adım., Scratch ile kodlayalım! etkinlikleri düzenliyor.
UME tarafından Katılımcıların ölçümle tanışması için popüler bilim konseptiyle hazırlanmış, vücut direnci ölçer, el kuvveti ölçer ile “ölç kendini” etkinliği ile ses düzeyi ölçer etkinlikleri gerçekleşiyor.
UZAY; İMECE ve TÜRKSAT 6A Uydu maketleri sergileyecek. TÜRKSAT 6A Maket Atölyesi ve Uzay Yolcusu Oyunu düzenliyor.
Her yaş grubuna hitap eden popüler bilim kitaplarının satışı için 75 metrekarelik alanda stant açıldı. Bilim Genç, ziyaretçilere mobil uygulama üzerinden bilgi yarışması yapıyor.
TÜBİTAK Destekli Bilim Merkezleri (Konya, Kocaeli, Kayseri, Bursa, Üsküdar, Elâzığ, Antalya ve Yozgat Bilim Merkezleri ) ve Deneyap Teknoloji Atölyeleri Eğitmenleri tarafından TEKNOFEST boyunca birçok atölye etkinliği ve bilim gösterileri yapılıyor.
Ayrıca TÜBİTAK’ın, girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmesi için büyük destek verdiği 1512 - Girişimcilik Destek Programı (BiGG) da tematik çadırlarda kurulacak deskler aracılığı ile tanıtılıyor.
TÜBİTAK ayrıca Qr kod ile katılımcıların tüm TÜBİTAK etkinlikleri hakkında bilgi sahibi olmasını sağlıyor. QR kod ile tüm etkinliklerin içerik ve saatlerine hızlı bir şekilde ulaşılabiliyor.
TEKNOFEST Ankara 30 Ağustos – 3 Eylül 2023 tarihlerinde Ankara Etimesgut Havalimanı’nda gerçekleşiyor.