Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen TÜBİTAK’ın da paydaş olarak yer aldığı havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST İzmir, kapılarını açtı. Çiğli Havaalanı'nda başlayan festival 1 Ekim'e kadar sürecek.
Her TEKNOFEST'te yeni başarı hikayelerini birlikte yazacağız”
TEKNOFEST’in resmi açılış konuşmasını gerçekleştiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “İzmir'de bulunmaktan, İzmir'in TEKNOFEST’e ev sahipliği yapmasından memnuniyet duyuyorum.” diye konuştu. Bakan Kacır, İzmir’in; milli mücadelenin sembol şehri olduğunu belirterek, “Tahsin bey ilk kurşunu sıkmıştır. Bu ilk kurşun bağımsızlık ateşinin sembolü olmuştur. 9 Eylül sabahında İzmir'in kurtuluşu, öldü denilen Türk milletinin yeniden doğuşunun nişanesi olmuştur. Oyun kurucu olarak bir dünya devletidir Türkiye. Bilimde ve teknolojide çığır açmaktadır. Mavi sulara hatta uzaya Türk'ün damgası vuruluyor. Anadolu'nun özgüvenini yeniden kazandığı bir dönemdeyiz. Bu nedenle geride bıraktığımız son 20 yılda Anadolu topraklarındaki saklı cevherleri çıkarmak için uğraştık. Dünyada oyun kurucu Türkiye'yi inşa ediyoruz. Artık kendi göbeğimizi kendimiz kesiyoruz. “ ifadelerini kullandı.
İzmir'in 9 Eylül sabahında kurtuluşunun "hasta adam" zannedilen Türk milletinin küllerinden doğuşunun nişanesi olduğunu vurgulayan Kacır, bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına Allah'tan rahmet diledi. Kacır, Cumhuriyetin ikinci yüzyılına adım atarken Türkiye'nin yeniden tarih sahnesinde bulunduğunu, oyun kurucu ve söz sahibi kimliğiyle bir dünya devleti olduğunu ifade etti. Artık Ali Kuşçu'nun, Fergani'nin, Uluğ Bey'in, Hezarfen'in mirasının Türk gençliğinin ellerinde yükseldiğini vurgulayan Kacır, Vecihi Hürkuş'un, Nuri Demirağ'ın, Şakir Zümre'nin akamete uğratılmış nice girişiminin bir adım ötesine geçip geleceğe ışık tutan atılımlarla yeniden hayat bulduğunu anlattı. Bakan Kacır, karaya, havaya, mavi sulara ve hatta uzaya Türk'ün damgasının vurulduğuna dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Milletimizin kendisi için çizilen senaryoları yırtıp attığı, Anadolu'nun öz güvenini yeniden kazandığı bir çağdayız. Bugünün Türkiye'sinde kaybedecek bir dakikaya, uğrayacak tek bir hayal kırıklığına dahi tahammülümüz yok. Son 20 yılda, Anadolu topraklarında saklı cevherlerimizi çıkarmaya uğraştık. Fikirden ürüne giden yolda gerekli altyapıyı gençlerimiz için tesis ettik. Bugün hep birlikte bölgesinde güç unsuru, dünyada oyun kurucu bir Türkiye'yi inşa ediyoruz. Dünya devletleriyle açılan arayı, 20 yıla 100 yıllık projeler sığdırarak kapatıyoruz."
"Bize düşen TEKNOFEST kuşağının önünü açmaktır"
Kacır, zor kararları güçlü iradelerin verdiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu irade, duruş ve kararlılıkla "Türkiye Yüzyılı"nda, "Milli Teknoloji Hamlesi" yolculuğuna devam ettiklerini söyledi. Bu yüzyılda Türk'ün yıldızının parlayacağını vurgulayan Kacır, şöyle devam etti: "İnanıyoruz ki bu çağda tüm dünyayı Türk'ün rüzgarı saracak. İşte Milli Teknoloji Hamlesi ile birlikte bu rüzgar, fırtınaya dönüşecek. Milli Teknoloji Hamlesi, kritik teknolojilerde 'Tam Bağımsız Türkiye' iddiasıyla devam eden yolculuğumuzdur, küresel teknoloji tekellerine esaslı bir itirazdır, savaş paradigmalarını değiştiren Türk SİHA'larıdır, küresel marka olma iddiasıyla yola çıkan Türkiye'nin otomobilidir. Denizlerde TCG Anadolu, göklerde HÜRKUŞ'tur, ATAK'tır, ANKA'dır, BAYRAKTAR, AKINCI, KIZILELMA'dır. Milli Teknoloji Hamlesi, TEKNOFEST kuşağıdır. Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğumuzda heyecanını ve coşkusunu hiç yitirmeyen Türk gençliği, geleceğe umutla bakmamızı sağlayan iradenin ve öz güvenin adıdır. Artık, başkalarının geliştirdiği teknolojileri alkışlayan değil, hayalleriyle fikirleriyle projeleriyle kimilerinin gıpta kimilerinin kıskançlıkla izlediği bir Türk gençliği geliyor. Bize düşen de TEKNOFEST kuşağının önünü açmaktır."
"Yıkılmak, pes etmek yok"
TEKNOFEST'in ilkini 2018'de İstanbul'da düzenlediklerinde 14 teknoloji yarışmasına 20 bin gencin katıldığını anımsatan Kacır, geçen 5 yılda atılan adımların büyük bir toplumsal seferberliğin başlangıcı olduğunu belirtti. Bu yıl 337 bin takım, 1 milyon yarışmacıyla dünyada eşi ve benzeri olmayan rekorlara imza attıklarını vurgulayan Kacır, "İstanbul ve Ankara'da toplamda 3,5 milyon ziyaretçimizi ağırladık. Milletimizin TEKNOFEST'lere gösterdiği teveccühten ve Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimiz doğrultusunda gençlerimizi yüreklendirmesinden dolayı büyük bir mutluluk içindeyiz." değerlendirmesinde bulundu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, gençlerin yarınların umudu olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: "Geleceğin Türkiye'sini inşa ederken alın terinize ve akıl terinize ihtiyacımız var. Yıkılmak, pes etmek yok. Savunma sanayisinde büyük bir atılımı nasıl gerçekleştirdiysek, burada TEKNOFEST alanında görüyoruz ki, çevreden enerjiye, iklimden sağlığa, turizmden engelsiz yaşam teknolojilerine kadar tüm alanlarda gençlerimizin kuracağı teknoloji girişimleriyle yine büyük başarılara imza atacağız. Sizlerle buluşacağımız her TEKNOFEST'te yeni başarı hikayeleri yazacağız. Unutmayın ki her zaman siz gençlerimizle birlikte olacağız. Unutmayın bizim bu topraklara, istiklal meşalesini yakan İzmir'e, bağımsızlığından tarih boyunca asla ödün vermeyen Türk milletine borcumuz var."
“Gençlerimiz atılım yaptı”
İzmir Valisi Süleyman Elban, değişimlerin, yeniliklerin çok hızlı geliştiğini söyledi. Dijital okuryazarlığın ve dijital dönüşümün çok önemli bir seviyeye geldiğini belirten Elban, şöyle konuştu: " Ülkemizin gençleri, soyadında da müsemma olduğu üzere Selçuk Bey'in bayraktarlığını yaptığı bu hareketle gelişmiş ülkelerde durum neyse bizde de bunun olabileceğini, bizim de teknolojide lider olabileceğimizi, dönüşümü hızlı yapabileceğimizi gösteren bir atılım yaptılar. Gençlerimize hakikaten güzel örnek oldular ve bunu da yaptıkları güzel eserlerle İHA'larla SİHA'larla diğer teknolojik ürünlerle gösterdikleri gibi TEKNOFEST gibi olağanüstü bir organizasyonla da başta gençlerimiz olmak üzere tüm kardeşlerimizin, vatandaşlarımızın da beğenisine, ilgisine, bilgisine sundular."
“TEKNOFEST Dünyanın daha önce şahit olmadığı zihinsel bir devrime imza atıyor”
Açılış töreninde konuşan TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, “TEKNOFEST kuşağı dev bir dip dalgası olarak geliyor. TEKNOFEST Dünyanın daha önce şahit olmadığı zihinsel bir devrime imza atıyor. Milli teknoloji hamlesi ile dünyaya örnek oluyoruz. Türkiye araştırıp üreterek her alanda kalkınıyor. Bu yeni alanlara ruh verecek olanlar bizleriz. Fikirlerimizi ve hayallerimizi paylaşarak daha yükseklere ulaşmamız mümkün. Gelin, tüm insanlık için yarınları şekillendirelim” çağrısında bulundu.
Bayraktar, “TEKNOFEST yalnızca bir festival değil gençlerin hayallerini ortaya koyduğu bir dönüşüm rüzgarıdır. Tüm dünyaya örnek olacağına inanıyorum. Her çalışmanızın destekçisiyiz. Her adımınızda yanınızdayız. İzmir'in birleştirici gücü ile bir arada daha güçlüyüz. Tam bağımsız Türkiye'nin geleceğine yürüyoruz. TEKNOFEST'imiz vatanımıza hayırlı olsun. Genç kardeşlerim, dünyaya, Türkiye Yüzyılı'na sizler ve eserleriniz damgasını vuracak.” İfadelerini kullandı.
"Türkiye solunum cihazı olmayan ülkelere bir nefes olmak için bu cihaza ihtiyaç duyan mağdurlara hibe etti. İşte milli teknoloji hamlesi budur. Kök salmaya başlayan TEKNOFEST kuşağı, dünyanın daha önce şahit olmadığı zihinsel bir devrime imza atıyor.” diyen Bayraktar, “Türkiye araştırıyor, geliştiriyor, üretiyor ve her alanda kalkınıyor. Gençlerimiz sanayiyi yüksek teknolojiyle, yapay zekayla harmanlayarak yeni alanlar oluşturuyor. İşte bu yeni alanlara, değişen dünyaya ruh verecek olan bizleriz." dedi.
“TEKNOFEST coşkusu artarak devam ediyor”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünde cumhuriyetimiz için konuşulacak en önemli şehirlerimizden birisi olan İzmir'deyiz. 27 Eylül'den başlayıp 1 Ekim'e kadar TEKNOFEST coşkusu İzmir'de devam edecek. İzmir bizi o kadar çok sıcak karşıladı ki ve gerçekten TEKNOFEST'i daha büyük bir coşkuyla yaşamaya başladık.” dedi.
TÜBİTAK çadırının önünde duran uydulara dikkat çeken Mandal, “Milli teknoloji dediğimiz zaman uydularımızı görüyorsunuz. 15 Nisan 2023’te uzaya gönderdiğimiz TÜBİTAK koordinasyonunda yürütülen bizim metre altı çözünürlüğe sahip İMECE uydumuz. Ama daha heyecanlı olduğumuz nokta da TÜRKSAT 6A haberleşme uydumuz. İMECE uzaydaki gözümüz. Bu da kulağımız. Görüntülerimizi alacağımız yine tüm haberleşmeyi 5G ötesini konuşacağımız teknolojinin altyapısı olan bu uydumuzu gelecek yıl Mart ayında teslim edip, haziran ayında da göndermeyi planlıyoruz. TÜBİTAK'ın koordinasyonunda ASELSAN, C TECH ve TUSAŞ'la birlikte yürütüyoruz. İlk kez kendi haberleşme uydumuzu da yapabilen bir ülke olduk ve dünyadaki on bir ülkeden birisiyiz. Bu gerçekten önemli.” diye konuştu.
Prof. Dr. Mandal, “TÜBİTAK çadırımızda bu geliştirilen uydu teknolojilerinin maketlerini yaptırıyoruz ve sonrasında çocuklarımız bunu alıp evlerine götürüyorlar. Bu şekilde hem dokunarak öğreniyorlar hem de ‘Bunu bizim mühendis ve araştırmacı büyüklerimiz yapmışsa biz daha iyisini yapabiliriz diyorlar”. Heyecan ve sorumluluk duygusunu aynı anda yaşıyorlar. Zaten aslında TEKNOFEST’te bizim yapmak istediğimiz tam da bu.” ifadelerini kullandı.
“TÜBİTAK'ın geliştirmiş olduğu ama daha da önemlisi geliştirecek olduğu teknolojileri tanıtmaya çalışıyoruz”
TÜBİTAK çadırının ne kadar kalabalık olduğunun altını çizen Mandal, “Gençlerimiz, çocuklarımız TÜBİTAK çadırını tamamen dolduruyor. Bu kadar çok ilginin olması bize şunu gösteriyor: Geleceğimiz, gençlerinize, onların heyecanına ve sorumluluğuna emanet. İçeride biz ne yapmaya çalışıyoruz? TÜBİTAK'ın geliştirmiş olduğu ama daha da önemlisi geliştirecek olduğu teknolojileri öğrencilerimize, çocuklarımıza, vatandaşlarımıza tanıtmaya çalışıyoruz. Onları yarıştırıyoruz. Onlara eğlenceyle birlikte öğretiyoruz. Ama daha da önemlisi gençlerimiz diyor ki, ‘Bugünün yapılanlarına değil, gelecekte yapılanlara ben adayım’, TEKNOFEST bu demek. Bugünün yapılanlarına değil, gelecekte yapılanlara ben adayım demek. Yani bugün yapılanları mühendislerimiz, araştırmacılarımız, bilim insanlarımız yapıyorsa ben bunlardan daha iyisini yapabileceğim diyen bir gençlik geliyor. İşte TEKNOFEST gençliği bugünü değil yarını tasarlayan, geliştiren ve üretecek olan gençlik. Ben hepsine yürekten teşekkür ediyorum.” değerlendirmelerinde bulundu.
Prof. Dr. Hasan Mandal, “Beş gün boyunca devam edecek olan TEKNOFEST'e İzmir'e, Çiğli havalimanına davet ediyorum. Bugün başladık. Heyecan her gün artacak. Pazar gününe kadar ve 2023 yılında cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünü coşkuyla kutlayacağız. Gelecekte Türkiye artık teknolojiyi kullanan değil, bunu tasarlayan, geliştiren bir ülke olma noktasında ilerliyor. Bunun en önemli teminatı da gençlerimiz ve çocuklarımız. Ben hepsine yürekten teşekkür ediyorum.” ifadeleriyle herkesi TEKNOFEST’e ve özellikle de TÜBİTAK çadırlarına davet etti.
TÜBİTAK etkinliklerine yoğun ilgi
TÜBİTAK çadırı hem gençlerden, hem de yetişkinlerden büyük ilgi gördü. Etkinlik ve atölyelerin önünde uzun kuyruklar oluştu.
TÜBİTAK BİLGEM katılım gösterdiği TEKNOFEST İzmir’de güçlü yetenekleri ve geniş kabiliyetlerini sergilerken katılımcılara eğlenceli dakikalar yaşatıyor. TÜBİTAK BİLGEM standında gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında sanal gerçeklik teknolojisiyle gerçekleştirilen Metaverse: Macera Adası, matematik ve şifrebilim bilgilerini yarıştıracakları BİL-BUL Kriptoloji Yarışması ve Türkiye’nin ilk ve tek yarı iletken araştırma laboratuvarı simülasyonu YİTAL Deneyim Alanı etkinlikleri ile katılımcılara farklı deneyimler yaşatıyor. TÜBİTAK BİLGEM bu etkinlikler ile birlikte gençlerin bilim, teknoloji, matematik alanlarına ilgilerini artırmayı amaçlarken eğitici ve eğlendirici içeriklerle katılımcılara unutulmaz anlar yaşatıyor.
TÜBİTAK BİTO, ‘Bunları biliyor muydunuz?’ ve ‘Popüler Bilim’ bilgi yarışmaları ile güneş gözlemi, ahşap ve kağıt uçak maketi yapımı atölyelerini düzenliyor. Her yaş grubuna hitap eden popüler bilim kitaplarının satışı için ayrı bir stant açıldı. Bilim Genç de ziyaretçilere mobil uygulama üzerinden bilgi yarışması yapıyor.
İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı; Mülakat Simülasyonu ve Birlikte Özgeçmiş Oluşturalım etkinliklerini gerçekleştiriyor.
TÜBİTAK MAM standda Kutup Maskotları (Balina, Kutup Ayısı, Penguen) sergiliyor. Mikroskopta Farklı Materyallerin Uygulaması; Sıvı Azot İle İlginç Deneyler Ve Potasyum Klorat - Şeker Tepkimesi; Gürültü Bariyeri; Hidrojen Değer Zinciri Demonstrasyonu; Karbon Ayak İzi Ölçümü; Karbondioksit Kaynakları ve Yutakları etkinlikleri gerçekleştiriliyor. İklim değişikliği ile mücadele noktasında katılımcılara farkındalık oluşturuluyor.
TÜBİTAK RUTE, Türkiye'nin ilk yerli ve milli Anahat Lokomotifi olan Eskişehir 5000'e ait maket ve Özgün Motor Ailesi'nin ilk ürünü olan V8 1200 beygir gücünde özgün dizel lokomotif motoru maketini sergiliyor. Dijital Tren Yarışı ve Ahşap Tren Maketi Yapımı etkinlikleri düzenleniyor.
TÜBİTAK SAGE, KUZGUN ailesi ve SOM roketlerini sergiliyor, Roket Maketi Atölyesi ve VR Sanal Gerçeklik Deneyimi etkinlikleri düzenliyor.
TUG; Astro Bilgi Yarışması ve TUG Teleskoplarını Pardus ile Kontrol Simülatörü etkinliklerini gerçekleştiriyor. PARDUS işletim sistemi üzerinde koşan bir yazılım ile teleskobu girilen koordinatlara yönlendirme işlemini katılımcı kendisi yapacak ve girilen koordinatlardaki gökyüzünün/uzayın/gök cisimlerinin resmi hatıra olarak bu çıktı ile talebe göre ya mail atılacak ya da elden A5 kaliteli baskı olarak veriliyor.
TÜBİTAK ULAKBİM, Pardus bilgi yarışması, Pardus parkurda görevleri tamamla hediyeyi kap, ETAP ile Pardus logosu çizelim, Pardus’ta gönüllü yazılım geliştiricisi olmaya ilk adım., Scratch ile kodlayalım! etkinlikleri düzenliyor.
TÜBİTAK UME tarafından katılımcıların ölçümle tanışması için popüler bilim konseptiyle hazırlanmış, ses düzeyi ölçer, vücut direnci ölçer ve el kuvveti ölçer ile “ölç kendini” etkinliği gerçekleştiriliyor.
TÜBİTAK UZAY; İMECE ve TÜRKSAT 6A Uydu maketleri sergiliyor. TÜRKSAT 6A ve İMECE Maket Atölyesi ile Uzay Yolcusu Oyunu ve Ay Macerası Oyunu düzenleniyor.
TÜBİTAK Destekli Bilim Merkezleri (Konya, Kocaeli, Kayseri, Bursa, Üsküdar, Elâzığ, Antalya ve Yozgat Bilim Merkezleri) ve Deneyap Teknoloji Atölyeleri Eğitmenleri tarafından TEKNOFEST boyunca birçok atölye etkinliği ve bilim gösterileri yapılıyor.
TEKNOFEST İzmir’de İlklerimiz
TEKNOFEST İzmir’de İstanbul ve Ankara’dan farklı olarak TÜBİTAK BİGG çadırı kuruldu, TÜBİTAK’ın, girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmesi için büyük destek verdiği 1812 - Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı (BiGG) tanıtılıyor. Çadırda BİGG desteği başta olmak üzere, girişimciliğe dair pek çok konuyu ele alıyor; katılımcıların iş fikirlerini hayata geçirmeleri için yatırım yapıyor, sorularını yanıtlıyoruz.
Ayrıca TÜBİTAK Fen Lisesi de ilk defa İzmir’de stand açtı. TÜBİTAK Fen Lisesi’nin çok yönlü olarak tanıtıldığı standda veli ve öğrencilerin tüm soruları da uzmanlar tarafından yanıtlanıyor, staj programları tanıtımı yapılıyor.
Bilim Genç de TEKNOFEST İzmir’i ziyaret edenlerin bu anılarını unutulmaz kılmak için özel bir hatıra fotoğrafı köşesi hazırladı. Standı ziyaret eden özellikle çocuklar bu hatıra köşesinde fotoğraf çekinmek için uzun kuyruklar oluşturdu.