TÜBİTAK’ın ilk kez başlattığı 1513-Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) Destekleme Programı kapsamında destek verilecek 10 üniversite açıklandı.
TÜBİTAK tarafından üniversiteler bünyesindeki Teknoloji Transfer Ofisleri’nin güçlendirilmesi ve yenilerinin kurulmasının teşvik edilmesi amacıyla geçen yıl 1513-Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) Destekleme Programı başlatıldı. Destek programı kapsamında 2 Kasım 2012’de açılan çağrıya 39 üniversite adına başvuruda bulunuldu.
39 üniversitenin başvurusu, Teknoloji Transfer Mekanizmaları Destekleme Grubu Yürütme Komitesi tarafından değerlendirildi. Kuruluşun TTO deneyim ve yetkinliğinin yeterliliği, proje hedefleri, çıktıları ve başarı ölçütlerinin uygunluğu, TTO organizasyon yapısının ve personelin uygunluğu, proje bütçesi ve gider kalemlerinin uygunluğu ile iş planının uygunluğu kriterlerine göre yapılan değerlendirme sonunda destek verilecek 10 üniversite belirlendi.
1513 Programı kapsamında desteklenecek üniversite şunlar:
- Boğaziçi Üniversitesi
- Ege Üniversitesi
- Gazi Üniversitesi
- Hacettepe Üniversitesi
- Koç Üniversitesi
- Ortadoğu Teknik Üniversitesi
- Özyeğin Üniversitesi
- Sabancı Üniversitesi
- Selçuk Üniversitesi
- Yıldız Teknik Üniversitesi
TTO’lara 10 Yıl Boyunca Hibe Desteği Verilecek
1513 programı kapsamında TTO’lar, 10 yıl süre ile hibe desteği alabilecek. Destek oranları ilk 5 yıl için yüzde 80, ikinci 5 yıl için ise yüzde 60 olacak. TTO’ların ön ödeme de alabileceği destekler kapsamında üst sınır 2012 yılı için yıllık 1 milyon TL olarak belirlendi.
Üniversitelerin Bilgi Birikimi TTO’lar ile Sanayiye Aktarılacak
Türkiye’de sanayi alanında yüksek teknolojiye sahip ürünler geliştirebilmek için ileri seviyede bilgiye ihtiyaç duyulurken, üniversiteler bünyesinde hemen her alanda bilimsel ve derinleşmiş bilgi üretiliyor. Üniversite-sanayi arasında aktif rol üstlenerek koordinasyon ve iletişimi sağlayacak Teknoloji Transfer Ofisleri, akademik çalışmaların kullanıma yönelik ürün ve hizmetlere dönüşmesinde ve patentlenmesinde önemli rol oynuyor. Bu ofisler ayrıca üniversitelerin; TÜBİTAK, Avrupa Birliği gibi birçok kuruluşların akademik desteklerinden etkin bir şekilde yararlanabilmesi için proje ofisi gibi çalışarak proje başvuruları ve takibi ile proje ortaklıkları kurulması konusunda da faaliyet gösteriyor.