TÜBİTAK 74. Uluslararası Uzay Kongresi’ne Katıldı

-A +A

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Bakü’de düzenlenen 74.Uluslararası Uzay Kongresi’ne (IAC 2023) katılarak uzay alanındaki teknoloji ve sistemleriyle dünyanın en önde gelen kurumlarıyla bir araya geldi. Kongre ayrıca Türkiye’nin uzay alanındaki başarılarının uluslararası arenada yer almasında önemli bir adım oldu.

IAC 2023'te Türkiye, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, katılımcı kurum temsilcileri ve ilk Türk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ile Tuva Cihangir Atasever tarafından temsil edildi. Kongrede ayrıca TEKNOFEST'te proje üreten öğrenciler arasından seçilmiş 500 yarışmacı da yer aldı.

Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) platin sponsor olduğu etkinlikte TÜBİTAK bünyesinde bulunan TÜBİTAK UZAY, BİLGEM, MAM, SAGE ve UME havacılık ve uzay alanındaki teknolojileriyle katılımcılarla buluştu. TÜBİTAK standı sergilenen ürünler ve yapılan sunumlarla uluslararası katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştı. 

Aya sert iniş yapacak uzay aracı ilk kez sergilendi

Ay Araştırma Programı Projesi (AYAP) kapsamında TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen ve tasarım ve üretim süreci devam eden uzay aracı kongrede ilk kez görücüye çıktı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev TÜBİTAK Standında

Fuarın ilk gününde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da hazır bulunduğu heyetle birlikte IAC 2023’ü gezdi. Türkiye’den gelen kuruluşların stantlarını ziyaret eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı Türk katılımcılara başarılar diledi.

Aliyev ayrıca böyle büyük bir organizasyona ev sahipliği yaptıkları için onur duyduğunu söyledi.

TÜBİTAK Standına yoğun ilgi

TÜBİTAK standında BİLGEM’in Milli Muharip Uçak(KAAN) Projesi Görev Bilgisayarı Mock-Up Cihazı MMU IPU, kriptolu USB cihazı SIR – 2, "Dost Düşman Tanıma Sistemi IFF, farklı konumlardaki taktik saha IP ağlarının, güvensiz ağlar üzerinden güvenli biçimde haberleşebilmesini sağlayan AGC-T ve AGC-G ürünleri sergilendi.

Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Karbon/Seramik matrisli Nozul, Metal Köpük, Uzay Kalifiye Güneş Paneli ve Gaz Türbin Kanadı’nı sergiledi.

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) Detonasyon Motoru, Kaşif, Isıl Pil ve Optik ürünleri ile standda yerini aldı.

TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) Rubidyum Tabanlı Atomik Saat, Fluxgate Manyetometre ve Manyetik Tork Çubuğunu sergiledi.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) TÜRKSAT 6A - Orta Ölçekli Uydu Maketi, İMECE Uydu Maketi, İMECE İçin Üretilmiş GPS Alıcı Anten ve Yönlendirilebilir Anten Ekipmanlarını sergiledi. 

NASA, JAXA ve çeşitli kurumlar ile görüşmeler yapıldı

Kongre boyunca TÜBİTAK standında çeşitli sunumlar, etkinlikler ve tanıtım programları düzenlendi.

TÜBİTAK UZAY tarafından yürütülen “Ay Araştırma Programı Projesi” ve “Türk Astronot ve Bilim Misyonu” özelinde proje yöneticileri Dr. Burak Yağlıoğlu ve Dr.Ömer Ataş tarafından yapılan sunumlar ve anlatımlar katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştı.

TÜBİTAK standına aralarında ABD’nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi(NASA) ve Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı(JAXA) başta olmak üzere uluslararası uzay ajansları da ilgi gösterdi.

“Birlikte Gelişmek, Birlikte Başarmak anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Uluslararası Uzay Kongresi’ne katılmanın önemine vurgu yaparak “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100., TÜBİTAK’ın 60. Yıl dönümünde uzay alanındaki teknoloji ve sistemlerimizle dünyanın en önde gelen kurumlarıyla bir araya gelmekten memnuniyet duyuyoruz. Ay Araştırma Programı Projemiz kapsamında TÜBİTAK UZAY enstitümüz tarafından geliştirilen ve tasarım ve üretim süreci devam eden uzay aracımız da ilk kez burada sergilemenin de heyecanını taşıdık. TÜBİTAK olarak havacılık ve uzay teknolojilerine olan ilgimizi genişlettik. Merkez ve enstitülerimizin geliştirdiği teknolojilerin bir kısmını burada tanıtma imkanı bulduk. İlk yüksek çözünürlüklü gözlem uydumuz İMECE’yi geçen Nisan ayında uzaya fırlattık. İlk yerli ve milli haberleşme uydumuzu TÜRKSAT 6A’yı da uzaya fırlatacağız. Bu iki uydumuzu da standımızda katılımcılar detaylı inceleme fırsatı buldu. Türk uzay yolcumuzu Uluslararası Uzay İstasyonu’na bilim misyonunu gerçekleştirmesi için göndermeye gün sayarken burada Türk uzay yolcularımızla da birlikteydik.” ifadelerini kullandı.

Uzay ve havacılık alanında Türkiye’nin geldiği noktaya işaret eden Mandal, “Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Dünyadaki en büyük uzay konferansı olan Uluslararası Uzay Konferansına Türkiye olarak 2026 yılında ev sahipliği yapacağımızı da öğrenmenin mutluluğunu yaşadık. Tam bağımsız Türkiye yolunda emin adımlarla yürüdüğümüzün bir kanıtı olarak değerlendiriyoruz. Bilim ve teknoloji alanındaki hedeflerimize ulaşmaya "Birlikte Gelişmek, Birlikte Başarmak" anlayışıyla devam ediyoruz. Çalışmalarımızla uzay alanında da önde gelen ülkelerden biri olma vizyonuyla ilerleyişimizi sürdüreceğiz” dedi.

IAC 2024, uzay alanında görev yapan kurum ve kuruluşların katılımıyla 14-18 Ekim 2024 tarihinde İtalya’nın Milano şehrinde gerçekleştirilecek.

 

16.10.2023