TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, General Electric, İnovasyon Barometresi Araştırması Sonuçlarının Lansmanına Katıldı

+
-
0
06 Nis 2018
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/tobb_ana.jpg
TOBB’da düzenlenen lansmanda yaptığı konuşmada, nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan kaynağının önemini vurguladı.

İş dünyasının inovasyon konusundaki yaklaşımını mercek altına alan ve General Electric (GE) tarafından gerçekleştirilen GE Küresel İnovasyon Barometresi Araştırması sonuçları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve General Electric işbirliğinde, TOBB’da düzenlenen toplantıda kanaat önderleriyle paylaşıldı.​ Lansmana, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Dr. Veysel Yayan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanı Hakan Yurdakul, TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş, GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy ile kamu kurumları ve özel sektörden üst düzey temsilciler katıldı.

Toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Dr. Veysel Yayan, Ar-Ge ve inovasyonun Türkiye’nin son yıllarda odaklandığı konuların başında geldiğine işaret ederek, aslında bunun bir zorunluluk olduğunun altını çizdi. Ucuz işgücü ile mücadele edemeyen dünyanın otomasyon ve dijitalleşme ile çare aradığına işaret eden Yayan, “Japonya önce ucuz ürünler yaptı ama bununla başa çıkamayınca kaliteye yöneldi. Bu boşluğu arkasından Çin doldurdu” dedi. Türkiye’nin dijitalleşme sürecinin dışında kalamayacağını ifade eden Yayan, Ar-Ge ve tasarım konularında önemli gelişmeler sağlandığına dikkat çekti.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da nitelikli insan kaynağına olan ihtiyaca dikkat çekerek, “Nitelikli bilgi üretmek istiyorsanız, nitelikli insana ihtiyacınız var. Türkiye dijitalleşmede çok önemli yol alıyor” diye konuştu.

Sanayi sektöründeki rekabetin geçirdiği evrimi anlatan Prof. Mandal, “Dünyada 1960'larda üretim, 1970'lerde maliyet, 1980'lerde kalite, 1990'larda hız, 2000'lerde bilgi, 2010'larda iş birliğine yönelik bilgi ve eş zamanlı gelişen dijitalleşme üstünlüğüyle rekabet söz konusu. Bu noktada Türkiye, dijitalleşmede dünyayla eş zamanlı hareket ediyor" diye konuştu.

TÜBİTAK’ın, 2023 Yılı Hedefleri doğrultusunda, 11. Kalkınma Planı ve Sanayi Strateji Belgesi dikkate alınarak, stratejik hedeflerle uyumlu, ölçülebilir performans göstergeleri ile hareket edeceğini belirten Prof. Dr. Hasan Mandal, temel stratejilerinin araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik ekosisteminde ulusal hedeflere odaklanmış nitelikli bilgi ve nitelikli insan olduğunu belirtti.

Sektörler arasında üniversite-sanayi bilgi akışını sağlayacak insan kaynağı hareketliliğine ihtiyaç duyulduğunu belirten TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, özel sektörde halihazırda istihdam edilen insan kaynağının doktora yapmasının sağlanması, sanayiye yönelik yeni doktoralı insan kaynağı yetiştirilmesi ve aynı sektörde birbirinin rakibi olabilecek firmaların rekabet öncesi işbirliği yaklaşımı ile gerçekleştirecekleri projelere yönelik doktoralı insan kaynağının geliştirilmesi konularının üzerinde durdu.