Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin can damarı Türkiye Büyük Millet Meclisimizin kuruluşunun 101. yıldönümünü ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı kutlamanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz.
Tüm dünyayı etkileyen COVID-19 salgını nedeniyle hala birtakım kısıtlamalar ve zorluklar altındayız. Ancak, güçlükleri fırsata çevirme noktasında ülkece aldığımız tedbirlerle, sağladığımız seferberlikle bu zorlukların üstesinden gelinmesi yönünde önemli gelişmeler sağladık. Bu süreçte ekosistemimiz de birlikte geliştirme ve birlikte başarma yaklaşımıyla, el ele vererek COVID-19’a karşı özellikle aşı ve ilaç geliştirme konusunda hızlı bir şekilde yol aldı ve etki oluşturma yönünde başarılar elde ettiler.
Hangi şartlar altında olursa olsun, toplumumuzun yaşam kalitesinin artmasına ve ülkemizin sürdürülebilir gelişmesine hizmet eden, bilim ve teknoloji alanlarında yenilikçi, yönlendirici, katılımcı ve paylaşımcı bir vizyon benimseyen bir kurum olarak, ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşmasında çocuklarımız ve gençlerimizin taşıdığı önemin bilincindeyiz.
Bu bilinçle TÜBİTAK olarak, çocuklarımızı ve gençlerimizi bilgi ve teknolojiyle donatılmış bir geleceğe hazırlamayı hedefliyoruz. Geleceğe hazır bir gençliğin, ülkemizi hedeflerine ulaştıracağına inanıyoruz.
COVID-19 küresel salgını nedeniyle eğitimlerine evlerinden devam eden çocuklarda ve gençlerde araştırma yapma, soru sorma, merak etme ve okuma isteği uyandırmak için TÜBİTAK Popüler Bilim Dergileri arşivini ücretsiz olarak herkesin erişimine açtık. Yaklaşık 12 milyon dergi içeriği ücretsiz olarak indirildi. Arşivimize gösterilen ilgi, bilim yayınlarımızı daha kıymetli hale getirdi.
Türkiye’nin en çok okunan periyodik yayınları arasında önemli bir yer tutan TÜBİTAK Popüler Bilim Dergilerimizle ve TÜBİTAK Popüler Bilim Kitaplarımızla bilim okuryazarı olan nesiller yetiştirme hedefimizden taviz vermeden yayıncılığa devam ediyoruz. Bilim ve Teknik, Bilim Çocuk ve Meraklı Minik dergileri için toplam 142.000 dergi abonesine, yaklaşık 3 milyonu bulan baskı sayısına ve 2,5 milyon TL’ye varan toplam satış sayısına ulaşıldı.
TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları bünyesinde 47 yeni kitap yayımlandı; 60 kitabın yeniden basımı yapıldı; toplam 1.060.000 kitap baskı adedine ulaşıldı.
TÜBİTAK Bilim Genç dergisi olarak 3 milyon kullanıcıya ve 6,5 milyon sayfa ziyaretine ulaşıldı. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen 18 Bilim Söyleşisi ile yaklaşık 80.000 kişiye erişildi.
Geçtiğimiz yıl, TÜBİTAK destekli Bilim Merkezleri yaklaşık 210.000 kişi tarafından ziyaret edildi, 25.000 kişi bilim merkezlerindeki eğitim atölyelerine katıldı. Bilim Merkezlerimizde çocuklarımıza bilimsel olguları birebir deneyimleme olanağı sunuyor, bilimi sevdiriyoruz ve bu sevginin artarak çoğalması ve devam etmesi için çalışmaya devam edeceğiz.
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarımızda bilimsel çalışmalar yapma, proje hazırlama fırsatı sunmayı amaçladığımız TÜBİTAK Bilim Fuarı desteği kapsamında, 81 ilde 6.672 projeyi, yaklaşık 47,6 milyon TL ödenek ile destekledik.
18 ilde açılan toplam 30 Deneyap Teknoloji Atölyesinde 5630 öğrencimiz eğitim almaya devam ediyor.
Geleceğin teknoloji yıldızlarının yetiştiği, dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali "TEKNOFEST 2020", 24-27 Eylül 2020 tarihleri arasında, Gaziantep’in ev sahipliğinde, pandemiye rağmen yoğun bir ilgi ve heyecanla gerçekleştirildi. Geçen yıl 21 farklı kategoride düzenlenen yarışmanın 6’sının düzenleyicisi olan TÜBİTAK, bu yıl 21-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST’in dördüncü yılında da birbirinden renkli ve heyecanlı 11 yarışmanın yürütücülüğünü üstleniyor. Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışmaları, Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışmaları, Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışmaları, 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları, Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması, Roket Yarışması, Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması ve Ulaşımda Yapay Zekâ Yarışması’nın yanı sıra TÜBİTAK, “Liselerarası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışmasını”, “Uluslararası Serbest Görev İnsansız Hava Araç Yarışmasını” ve ”Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışmasını” bu yıl ilk kez düzenliyor.
TÜBİTAK olarak, hedeflerimiz doğrultusunda bilimsel araştırma ve geliştirme programlarımızı hassasiyetle sürdürüyor, geleceğimizin teknoloji yıldızlarının yetişmesi, ülkemizin gelişmiş teknolojilerle donatılması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın öncülüğünde başlatılan Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkı sağlayacak destek ve teşvik programlarını özenle uyguluyoruz.
İnsanlığın küresel mücadele verdiği bu zor günler bize bir kez daha gösterdi ki; çocuklarımıza yaşamaya değer bir dünya bırakmak için bilim ve teknoloji en önemli etkenlerden biri olmaya devam edecek. Çocuklarımıza sağlıklı ve güzel bir gelecek bırakabilmek için onları bilim ve teknolojiyle eğitmek zorunda olduğumuzun farkındalığı, gençlerden beklentimizin büyüklüğü bizlere de kurumsal olarak sorumluluk yüklüyor.
İnanıyoruz ki; çocuklarımız ve gençlerimiz fikirlerini çağın gerektirdiği bilgiyle buluşturacak, kendilerine sunulan imkânları en iyi şekilde değerlendirecek, tarihlerinden aldıkları özgüvenle büyük başarılara imza atarak büyük Türkiye’yi inşa edeceklerdir.
Bu duygularla milli irade ve egemenliğin öneminin vurgulandığı bu anlamlı günde, Türkiye Cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşları ile hayatlarını millet, devlet ve değerlerimiz için feda eden aziz şehitlerimizi, gazi ve kahramanlarımızı, ebediyete intikal etmiş bilim insanlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyor, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı” gönülden kutluyorum.
Prof. Dr. Hasan MANDAL
TÜBİTAK Başkanı