Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Türkiye’nin ilk Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'21, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda başladı. Festivalde ilk olarak insansız ve insanlı hava araçları İstanbul Boğazı’nda uçuş gösterisi düzenledi.
“ TÜBİTAK TEKNOFEST’in önemli bir parçası “
Festivali takip eden basın mensuplarına festival alanını tanıtan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “TEKNOFEST’te gençleşmeye geldik. Bizim mottomuz bu” dedi.
Eylül ayının teknoloji ayı olduğunu ve Eylül’ü heyecanla beklediklerini belirten Prof. Dr. Mandal, “Eylül ayı aynı zamanda gençleştiğimiz bir ay. Bütün ayı gençlerle geçiriyoruz.” ifadelerini kullandı. TÜBİTAK’ın TEKNOFEST’in önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Mandal, 36 yarışmadan 12’sinin koordinasyonunu yaptığını ya da ortağı olduğunu kaydetti.
Mandal her yıl TEKNOFEST’e gençleşmeye geldiklerine işaret ederek herkesi festivale katılmaya davet etti.
“Nobel Ödüllü Bilim İnsanı Aziz Sancar Perşembe günü TEKNOFEST’te”
Bu yıl TEKNOFEST’te önemli bir misafir ağırlayacaklarını hatırlatan Prof. Dr. Mandal, Nobel Ödüllü Türk bilim insanı Aziz Sancar’ın hem gençlerin yaptıklarını görmeye hem de onları motive etmeye geldiğini belirtti. Mandal, Sancar’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte ABD’den geleceğini, Perşembe gününden itibaren festivalde olacağını kaydetti.
TÜBİTAK standına ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Mandal, standın içinde TÜBİTAK’ın geliştirmiş olduğu teknolojilerin yer aldığını, özellikle gençlerimizin hayallerini oyunlaştırarak geliştirdikleri teknolojileri bulabileceklerini söyledi. 7 bilim merkezinin de stantta olacağını belirten Mandal, TÜBİTAK tarafından yayınlanan kitapların da bu aya özel yüzde 35 indirimde olduğunu duyurdu.
“Gençlerle birlikte roket yapacağız”
TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) Müdürü Gürcan Okumuş, Roketsan ile Aksaray’da roket yarışması düzenlediklerini ve 544 takımın başvuru yaptığını kaydetti. 80 takımın yarıştığını ifade eden Okumuş, ödüllerin TEKNOFEST’te verileceğini belirtti. Okumuş festival sırasında stantta gençlerle birlikte roket yapacaklarını ve roketleri anı olarak evlerine götürebileceklerini vurgulayarak, tüm gençleri roket atölyesine davet etti.
“Deprem yarışması yapacağız”
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Osman Okur da stantta 20’den fazla yarışma olacağını belirterek “Deprem yarışması yapacağız. Hep birlikte zıplayacağız” diyerek gençleri standa beklediklerini kaydetti.
“Milletimizi aile boyu değil sülale boyu TEKNOFEST’e bekliyoruz”
TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST’in 4. yılında ilk başladığı yerde, İstanbul’da düzenlendiğine dikkat çekerek 200 bin öğrencinin yarışmalara başvurmasıyla bu yıl rekor sayıda başvuru alındığını söyledi. Festivalin pandemi tedbirlerine uygun olarak düzenlendiğine işaret eden Bayraktar “450 bin metrekarelik alanda 100 bin kişiyi aynı anda ağırlayacağız” dedi.
Festival kapsamında dünyada ilk defa hem insansız hava araçlarının (İHA) hem de insanlı hava araçlarının birlikte gösteri yapacağını kaydeden Bayraktar, “AKINCI İHA, AKSUNGUR İHA, GÖKBEY HELİKOPTERİ, ATAK HELİKOPTERİ, yani hava araçları tümüyle yerli ve milli hava araçları olacak. Kendi mühendisimizin tasarladığı ve ürettiği hava araçları olacak. Bugün ilk provaları yapıldı, biz çok heyecanlandık. Bu sürpriz gösteriyi izlemeye tüm milletimizi aile boyu değil sülale boyu TEKNOFEST’e bekliyoruz.” dedi.
Festivalde sürprizlerin olduğunu belirten Bayraktar, festivalin keyfini çıkarmak için önceden kaydolunmasının önemine işaret etti.
Tanıtım turuna Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ve TUSAŞ Motor Sanayi (TEİ) Başkanı Mahmut Akşit de katıldı.