Prof. Dr. Marat Akhmet
1954 yılında Kazakistan’ın Aktobe şehrinde doğdu. Lisans diplomasını (matematik) Aktobe Devlet Üniversitesi’nden aldı. Doktora derecesini ve doktora sonrası araştırmalarını Kiev Devlet Üniversitesi’nde (Ukrayna) tamamladı. Öğretim üyesi olarak Aktobe Devlet Üniversitesinde ve özel üniversitelerde görevler aldı. 1998 yılından beri ODTÜ Matematik Bölümünde profesör olarak çalışıyor.
Bilimsel Çalışmaları
Bilimsel araştırma alanları arasında kaos, periyodiklik, hemen hemen periyodiklik, impalsif diferansiyel denklemler, fonksiyonel diferansiyel denklemler, parçalı sabit argümanlı diferansiyel denklemler, kararlılık ve çatallanmalar gibi problemler bulunan Prof. Dr. Marat Akhmet, çalıştığı en önemli konuları ve aldığı sonuçları şöyle sıralıyor:
“Bütünleme ve ateşleme mekanizmaları için formulize edilmiş Peskinin ikinci sanrısı problemi çözüldü. Elde edilen sonuçlar çatallanma ve kaos teorilerini genişletmek için kullanılabilmektedir; Genelleştirilmiş tipteki parçalı sabit argümana sahip diferansiyel denklemler tanıtıldı, analiz edildi ve onların teorisi daha detaylı ve geniş bir biçimde araştırılıyor; Süreksizliğe sahip dinamik sistemlerde yeni problemler formulize edildi. Elde ettiğimiz derin araştırma sonuçları, yeni matematiksel tipteki modellere aracılık etmenin yanı sıra beyin aktivitelerinde meydana gelen süreçlerin kavranmasına olanak sağlıyor; Son 10 yıl içinde kaos alanındaki çalışmalarda birden fazla kopartmana sahip olan sistemlerde girdi-çıktı mekanizmasının sonuçları incelendi. Literatürde ilk kez sürekli zaman sistemleri için kaos tanımı verildi. Bu çalışmamın matematiksel açıdan büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Alınmış olan sonuçlar çok geniş pratik alanlarda (mekanik, kimya, bioloji, kriptografi) kullanılabilir. Çalışmalarımızın sonuçları 4 kitap halinde yayınlandı.”
“Fizik Bilimine Ortaokulda Gönül Verdim”
Prof. Dr. Marat Akhmet, bilim insanı olmaya nasıl karar verdiğini şu sözlerle anlatıyor: “
“İlkokuldayken matematiği çok sevdim. Matematik sorularını hiç zorlanmadan ve büyük bir zevkle çözüyordum. Ortaokulda eğitim programlarından ve öğretmenlerden bağımsız matematik ve fizik kitapları okumaya başladım. Bu bağımsız çalışmanın bilimsel araştırmacılar için önemli bir yetenek olduğunu düşünmekteyim. Profesyonel anlamdaki kararımı ben ortaokulda aldım: Fizik bilimi araştırmacısı olacaktım. Ama bu hedef için, matematiği daha derin ve daha geniş anlamalıyım diye düşünerek lisans öğrenimde matematiği seçtim ve matematiğin büyüleyici etkisinde kaldım. Akademik çalışmalarımı fizik, mekanik ve biyoloji araştırmalarını odak alarak, uygulamalı matematik alanında yapmaktayım.”
“TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü Kazanmak Sorumluluğumu Artırdı”
Kendisini Bilim Ödülüne layık gören TÜBİTAK Bilim Kurulu’na ve bu kararın alınması için katkıda bulunan uygulamalı matematik alanında önde gelen bilim adamlarına minnettar olduğunu ifade eden Prof. Akhmet, “Araştırmalarımda bana destek veren, benimle çalışan meslektaşlarım ve öğrencilerime ayrıca teşekkürler ederim. Aynı zamanda Türk akademisyen topluğunun bilimsel çalışmalarımı desteklemesi ve büyük bir saygı göstermesi benim sorumluğumu arttırıyor. Yeni hedefler ve yeni araştırmalarla Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanlarında gelişmesi için verimli bir şekilde katkıda bulunmak istiyorum” dedi.
Prof. Akhmet’in Bilim İnsanı Olmak İsteyen Gençlere Önerileri:
“Bilim insanı olmak isteyen gençlere önerim: Seçtiğin alanda uzman olmak, büyük bir tutkuyla çok çalışmak, araştırmak ve iddialı hedefler koyup gerçekleştirmektir. “