TÜBİTAK, Bilim ve Teknoloji Haftasını Kutladı

-A +A

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), her yıl 8-14 Mart tarihleri arasında kutlanan “Bilim ve Teknoloji Haftası”nı bu yıl da dolu dolu geçirdi. Hafta boyunca her gün; 18 çevrimiçi etkinlik, 6 fiziki etkinlik, 20 canlı bilim söyleşisi, 58 bilim fuarı, 7 bilim merkezinde etkinlikler düzenlendi. Türkiye’nin dört bir yanına yayılan etkinliklerde bilimin ve teknolojinin hayatımızdaki önemini vurgulamak amacıyla farkındalık oluşturuldu ve TÜBİTAK’ın da daha iyi tanınması sağlandı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, gençlerle buluştu

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal; Bilim ve Teknoloji Haftasında gençlerle bir araya geldi. Ankara ve Antalya’da söyleşilere katılan Mandal, gençlerin sorularını yanıtladı.

12 Mart 2021 Cumartesi günü düzenlenen 29. TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni’nde 2021 yılında ülkemizi uluslararası ve bölgesel düzeyde temsil ederek madalya kazanan öğrencilere plaketleri, ulusal düzeyde 28’i Altın Madalya, 58’i Gümüş Madalya ve 88’i Bronz madalya olmak üzere 174 öğrenciye ise madalyaları Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından takdim edildi. Törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal “Geçtiğimiz yıl uluslararası düzeyde 33 ödül aldık ve hiçbir uluslararası yarışmadan madalyasız dönmedik bu bizim için, ülkemiz için, insanlık için heyecan verici.” ifadelerini kullandı.

Hafta sonu TÜBİTAK SAGE kapılarını halka açtı

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nün (SAGE) Türk mühendisleri tarafından yerli ve milli Ar-Ge ile geliştirilen mühimmatlarının 1/3 maket modelleri sergilendi. Bilgisayar kodlama dili olan 0 ve 1 ile öğrencilere bu alanda bilgi verildi. Etkinlik sırasında çeşitli kelimeler ve öğrencilerin isimleri bu şekilde yazdırılıp çıktı olarak verildi. 3 boyutlu yazıcı programı kullanılarak öğrencilere tasarım aşaması gösterildi. Daha sonra yazıcının aktif çalışması ile çeşitli nesneler üretildi. VR sanal gerçeklik deneyimi de ilgi çeken bölümlerdendi. Roket maketi atölyesi özellikle çocukların akınına uğradı. Çocuklara roketlerin yapım aşamaları anlatılırken onların da kendi roketlerini yapmalarına yardım edildi.   Etkinlikte akıllı mühimmatların kalbi ısıl pillerin üretim altyapısı da tanıtıldı. SAGE’de iki gün süren etkinliklere 300 kişi katıldı.

Bakan Varank, ailesiyle SAGE’yi ziyaret etti

SAGE’yi ziyaret edenler arasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da vardı. Atölyeler hakkında bilgi alan Bakan Varank, çocuklarıyla birlikte Hayal Et Üret 3D Yazıcılar, VR Sanal Gerçeklik Deneyimi ve Drone Uçurma etkinliklerine katıldı.

TÜBİTAK UZAY’ı ziyaret edenlere tanıtım sunumları yapıldı

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nü (UZAY) ziyaret edenlere uzay, uydular ve yeni başlayan Ay Araştırma Projesi ile Türk Astronot ve Bilim Misyonu'na ilişkin detaylar anlatıldı, tanıtım sunumları yapıldı. Sunumun ardından ziyaretçilere uydu ekipmanları ve modelleri üzerinden kabiliyetler ile ilgili bilgiler verildi. Etkinliklere yaklaşık 100 kişi katıldı.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi  "Gökyüzü Gözlemi" etkinliği düzenledi

Akdeniz Üniversitesi Kampüsü içerisindeki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Bilim ve Toplum Merkezi'nde (BİTOM), 8-14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftasına özel 13 Mart 2022 tarihinde düzenlenen "Gökyüzü Gözlem Etkinliği" saat 16:00-20:00 arasında gerçekleşti.

Etkinlikte özel filtreli Güneş Teleskobu ile Güneş lekeleri, Güneş'te meydana gelen patlamalar incelendi. Ayrıca 35 santimetre ayna çaplı tam otomatik T35 teleskobu ile Ay yüzeyi ve kraterleri gözlemlendi. Uzman astronomlar tarafından ziyaretçilere gökbilim konusunda, çeşitli görsel materyaller eşliğinde, merak ettikleri konular hakkında bilgi verildi.

Ziyaretçiler ayrıca TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları Antalya Kitap Satış Ofisinde yer alan kitapları inceleyerek, bu haftaya özel indirimli olarak satın alma fırsatını yakaladı.

Pandemi dönemi sonrası düzenlenen ilk fiziksel etkinlik de olan "Gökyüzü Gözlemi"ne yaklaşık 30 kişi katıldı.

TÜBİTAK MAM’da 9 çevrimiçi etkinlik gerçekleştirildi

Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Bilim ve Teknoloji Haftası’nda TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi Çevrimiçi Turu düzenledi, iklim değişikliği ve kutuplar üzerine de toplamda 8 çevrimiçi etkinlik gerçekleştirdi.

Dr. İbrahim Tan-TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi Turu,  Prof. Dr. Raif Kandemir-Antarktika Tecrübeleri, Prof. Dr. Cahit Yeşilyaprak-Kutupta Uzay Bilimleri, Prof. Dr. Bülent Akınoğlu-Kutup ve Dünya, Dr. Bilge Tutak-Okyanusların Kutuplar ve İklim ile İlişkisi, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu-İklim değişikliği, Prof. Dr. Latife Çakır Bayram-Penguenler ve İklim Değişikliği, Prof. Dr. Ersan Başar-Kutuplar Isınıyor Gemi Rotaları Değişiyor, Dr. Korhan Özkan-Kutup Ekosistemleri ve İklim Değişikliği, Fatma Elif Güner Günceli- Su ve İklim Değişikliği başlıklı etkinlikler toplamda bin 555 kişi tarafından izlendi.

TÜBİTAK TBAE’de 2 çevrimiçi etkinlik gerçekleştirildi

Bilim ve Teknoloji Haftası’nda TÜBİTAK Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü’nde(TBAE) 2 çevrimiçi etkinlik düzenlendi.

Prof. Dr. Özgür Müstecaplıoğlu ile “Kuantum Teknolojileri ve Gelecek” ve Dr. Ekrem Oğuzhan Angüner ile “Gama Işınlarında Evren” başlıklı söyleşileri 5 bin 188 kişi takip etti.

"Antarktika Gerçekleri" Ankara'da gözler önüne serildi

TÜBİTAK Araştırmacısı Dr. Bülent Gözcelioğlu'nun Türkiye'nin "Antarktika Ulusal Bilim Seferleri"nde çektiği fotoğraflar, ilginç bilgiler eşliğinde sergilendi. Antarktika'da çekilen fotoğrafların yer aldığı "Antarktika Gerçekleri" isimli sergi, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Sergide 52 fotoğraf yer aldı. 

TÜBİTAK BUTAL kapılarını öğrenci ve öğretmenlere açtı

TÜBİTAK Bursa Test ve Analiz Laboratuvarı (BUTAL), Bilim ve Teknoloji Haftasında Fen Lisesi öğrencileri ve Fen Bilimleri öğretmenlerini misafir etti. Öğrencilerle, Mikroskopla Nişasta Görüntülenmesi: Buğday, Mısır, Pirinç ve Patates Nişastasını Tanıyalım, Organik Deterjan Yapımı, Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile Polimerik Kompozit Malzeme Kesit Görüntüsü Alınması ve Katman Kalınlık Ölçümü konulu atölye çalışmaları yapılarak laboratuvarlar tanıtıldı. Öğretmenlere de Malzeme-Tekstil, Kimya-Çevre ile Gıda ve Tarım Kimyası Laboratuvarları gezisi sırasında ayrıntılı bilgi verildi.

Bilim ve Teknoloji Haftası etkinliklerine 100 binden fazla kişi katıldı

Herkesin katılımına açık olan etkinlikler TÜBİTAK’ın sosyal medya hesapları üzerinden de takip edildi. Yapay Zekâdan iklim değişikliğine, kutuplardan kuantum fiziğine kadar pek çok konuda etkinlikler düzenlendi.

Bilim Genç tarafından 20 canlı bilim söyleşisi gerçekleştirildi. Bu söyleşilere 59 bin 148 kişi katıldı. Ayrıca Bilim Genç tarafından Bilim ve Teknoloji Haftasına özel hazırlanan 7 kısa bilim videosu da 226 bin 16 kez izlendi.

Hafta boyunca 17 okul söyleşisi gerçekleştirildi, söyleşilere toplamda 1816 kişi katıldı. Bilim ve Teknoloji Haftası’nda 20 farklı ilde 58 bilim fuarı gerçekleştirildi. Fuarlar yaklaşık 29 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

Bilim merkezlerinde de haftanın her günü etkinlik gerçekleştirildi. Antalya’da 875, Elâzığ’da 4 bin 250, Kayseri’de 374, Kocaeli’de bin 780 ve Konya’da 4 bin 857 kişi olmak üzere Bilim Merkezlerindeki etkinliklere toplamda 12 binden fazla kişi katıldı.

17.03.2022