TÜBİTAK Çatısı Altında, Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün Kurulması Kararı Alındı

-A +A

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 2020 Yılı Bütçe Sunumunda, TÜBİTAK çatısı altında “Kutup Araştırmaları Enstitüsü”nün kurulmasına karar verildiğini açıkladı. Kutup Araştırmaları Enstitüsünün kurulma kararıyla ilgili olarak, Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulundan da görüş alınacak. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda yürütülmekte olan “Antarktika Bilimsel Araştırma ve Bilim Üssü Projesi” kapsamında, Türkiye’deki kutup araştırmaları tek bir merkezden koordine edilecek. Bu amaçla, TÜBİTAK Yönetim Kurulunun 21 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilen toplantısında kurulması kararlaştırılan Kutup Araştırmaları Enstitüsü, 2018-2022 yıllarını kapsayacak şekilde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanarak 2017 yılında ilan edilen “Ulusal Kutup Bilim Programı” kapsamında belirlenen stratejilerin hayata geçirilmesine hız kazandıracak. Bugüne kadar Ulusal Kutup Bilim Programı çerçevesinde Antarktika kıtasına üç bilimsel sefer gerçekleştirildi, fizibilite çalışmaları yapıldı. Türkiye Antarktika Bilimsel Araştırma Kampı konuşlandırıldı, meteoroloji istasyonu kuruldu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının deniz tabanı haritalaması gerçekleştirildi.

Danışman Üye Ülke Olunması Yönünde İki Kritik Aşama Tamamlandı

30’a yakın bilimsel proje, 100’e yakın üniversite ve araştırma altyapısından 100’ün üzerinde bilim insanımızın projelere dahli ile gerçekleştirilmesine destek sağlandı. 2016 yılında gerçekleştirilen Antarktik Araştırmalar Bilimsel Komitesine üyeliğimiz kapsamında, çalışmalar TÜBİTAK aracılığıyla titizlikle yürütülmeye devam ediliyor. Zengin doğal kaynaklarının yanı sıra, iklim araştırmaları, jeofizik, biyoloji, uzay bilimleri ve diğer bilim dalları için doğal bir laboratuvar özelliğine sahip olan, yüzölçümü Türkiye’nin 17 katından büyük olan Antarktika kıtasının yönetiminde ülkemizin bilimsel, teknolojik, ekonomik ve siyasal boyutlarıyla söz sahibi olması oldukça önem taşıyor. Bunun gerçekleşmesi için ön şart olan Antarktika Antlaşması kapsamında danışman üye ülke olunabilmesine yönelik iki kritik aşama tamamlandı. Ülkemiz, Antarktika Antlaşması Çevre Koruma Protokolüne taraf olarak kıtanın korunmasına olan desteğini ortaya koydu ve Antarktika Antlaşması kapsamında danışman üye ülke olmak üzere önemli bir eşiği aştı. 

Danışman üye ülke olmak için bir diğer koşul olan Ulusal Antarktik Program Yürütücüleri Konseyine gözlemci üyeliğimiz 2018 yılında gerçekleştirildi. 2020 yılında aday ve 2021 yılında tam üyelik için hazırlıklarımız tüm hızıyla devam ediyor. 

TÜBİTAK “Kutup Araştırmaları Enstitüsü”, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ülkemizin çıkarlarının en üst düzeyde korunmasını teminen kutup araştırmalarına yönelik bu çalışmaların takibinin yapılacağı, uluslararası örnekleri ile denk ve sürdürülebilir bir çatı görevi görecek.

26.11.2019