TÜBİTAK desteğiyle teri içinde hapsederek kuruluk hissi veren yeni bir lif yapısı geliştirildi. Geliştirilen lif yapısını sanayicilerin ticari ürüne dönüştürmesi halinde çocukların, sporcuların ve askerlerin daha konforlu giyinmesi sağlanacak.
İstanbul Teknik Üniversitesi, Tekstil Mühendisliği Bölümünden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Uçar ve çalışma arkadaşları nemi oldukça yüksek oranlarda kendi içine hapsedebilen ve zamanla kuruyabilen prototip lifi geliştirildi. Lifin içerisinde çok küçük boyutlarda çocuk bezlerinde kullanılan su emici toz parçacıklarından bulunuyor.
Projenin ilk çıkışında fikir olarak çocukların çok terlemesinin kendisine ilham verdiğini ve böylece yola çıktığını belirten Prof.Dr. Uçar,” Anne babaların küçük çocuklar için en büyük sıkıntılarından biri terleme konusu oluyordu. Geceleri çocukların sırtlarına havlular konulur sık sık atlet değiştirilir. Ben de buradan yola çıkarak teri emen ama bu arada ıslaklık hissi oluşturmayan bir lif geliştirilebilir mi? diye düşünmeye başladım. Konu üzerine bazı araştırmalar yaptıktan sonra böyle bir çalışma daha önce yapılmadığını ve yapılacak işlemlerle böyle bir lif geliştirebileceğimi gördüm” dedi.
Terleme Anında Kişiye Kuruluk ve Serinlik Verecek
TÜBİTAK desteğiyle uzun çalışmalar sonunda projeyi tamamladıklarını belirten Uçar,“Lif yapısının dış yüzeyinde suyu ve teri sevmeyen, emmeyen malzeme kullandık. C şeklindeki liflerin iç kısmına çocuk bezinde kullanılan sıvı ve nemi emen tozlar yerleştirdik. Nemin içeri girip çıkması için ise dar bir kanal bıraktık. Bu sayede terleme anında kullanıcılar kendini sürekli kuru ve bir miktar da serin hissedebilecek. Lif yapısın tekrar kullanılabilmesi için de prototip lifin emici tozcukları kendine bağlayabilme yetisini geliştirerek, tekrarlı kullanım kapasitesini yükselttik” dedi.
TÜBİTAK ARDEP 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında 300 bin TL ile desteklenen projede TÜBİTAK’ın verdiği desteğin önemine dikkat çeken Uçar, “prototip lif yapısı için uzun süreli çalışmalar yapılması ve malzeme, ekipmanların alınması gerekiyordu. Bu projeyi TÜBİTAK’a sunma kararı alarak projeyi yazdım ve TÜBİTAK, 300 bin TL civarında destekte bulundu, bu destek bizim için önemliydi TÜBİTAK’a destekleri için teşekkür ediyorum” dedi.
Tekstilcilerden İlgi Bekliyor
Geliştirmiş oldukları lif yapısına sanayicilerin ilgi göstermediğini belirten Uçar, “ Biz nemi emebilen bir lif yapısını ortaya koyduk şimdi de üretici firmaların konuya eğilip, prototip ürünü ticari ürün haline getirmede işbirliği içerisine girmesini bekliyoruz. Sentetik lif üretici firmaların işbirliği içerisine girmesi halinde, özellikle aşırı terleme potansiyeli olan kişilerin yani çocukların, sporla ilgilenenlerin ve askerlerin kullanmış olduğu eşyalarda konforu üst düzeylere çıkarabilecek ticari ürüne geçiş sağlanabilir” dedi.