TÜBİTAK Desteğiyle Kişiye Özel “Yanık Tedavi Ünitesi” Geliştirildi

-A +A

TÜBİTAK desteğiyle hastaya özel “Yanık Tedavi Ünitesi” geliştirildi. Bir arada yanık tedavisi gören hastalarda mikroorganizma bulaşması sonucu yaşanan ölümlerin bu sistemle sona erdirilmesi hedefleniyor.

Ankara Ostim’de bulunan Teknomar Şirketi 1993 yılından bu yana medikal cihazlar alanında üretim yapıyor. Özellikle yanık tedavisi üzerine uzmanlaşan firma “Yanık Tedavi Üitesini” geliştirdi. Yaklaşık 4 yıl önce bir doktorun başından geçen olayı anlatmasıyla bu cihazı geliştirmek için çalışmalara başladıklarını belirten Teknomar Şirketi Genel Müdürü Hasan Tahsin Özbek, “Doktor arkadaşımın hastanelerinde yanık tedavisi gören 5 hastanın mikroorganizmalaının birbirine bulaşması sonucu öldüklerini söylemesi ve bunun önüne geçebilecek bir cihazın olup olmadığını bize danışmasıyla biz bu alanda çalışmaya başladık. Yanık tedavisi gören hastaların özel bir ünitede bulunması gerekiyor. Çünkü yanık yaraları çok ciddi yaralardır. Yarada enfeksiyona neden olan mikroorganizmalar var. Bu mikroorganizmaların kontrol edilmesi gerekiyor kontrol edemezseniz hava yoluyla diğer hastalara da bulaşabiliyor. Bunun için yanık yaralarına yönelik tek kişilik bakım ünitesi kurmayı hedefledik” dedi.

Geliştirmeyi düşündükleri cihaz için TÜBİTAK’a başvurduklarını dile getiren Özbek, TEYDEB’ten aldıkları yaklaşık 200 bin TL’lik desteğin yanık tedavi ünitesinin geliştirilmesinde çok önemli bir katkısının olduğunu vurguladı.

Geliştirilen sistemin özellikleri hakkında bilgi veren Özbek, yanık tedavisi gören hastaları ortamdan tamamen soyutladıklarını ifade ederek, “Sistem dikey bir gövde ile hasta yatağını tamamen kapatacak şekilde dizayn edildi. Yatan hastanın konforu için etrafı anti bakteriyel perdeler ile örtüldü. Yatak etrafında kapalı bir alan oluşturarak hava akışının izolasyonunu sağlayan bu perdeler, tamamen ya da kısmi açılma özelliği ile müdahalede de kolaylık sağlıyor. Cihazın iç tavan yüzeyi laminar hava akışına izin veren özel dizayn hava panelleri ile örtülü. Bu hali ile hasta yatağı üzerine tam hakimiyet sağlanarak hasta yatağı üzerindeki hava kalitesi Class 100 oluyor. Ayrıca sistemin gövdesinin alt kısmından hava emiş kanalı bulunuyor. Bu da ortamdaki hava değişimini sağlıyor ” dedi.

Hastanın İyileşme Süresi Hızlanıyor

Sistemle yanık tedavisi gören hastalar için bir nevi yoğun bakım ünitesi kurduklarını belirten Özbek, “Yanık yara tedavisinde ortamın temiz tutulması, havanın kontrol edilmesi ve içerideki havanın temiz olması çok önemlidir. Bizim geliştirdiğimiz sistemin gövdesinde bulunan kanal ile alınan iç ortam havası; kademeli filtrasyondan sonra UV lamba, atmosferik plasma ve negatif iyon modülü (uvion) ile dezenfekte ediliyor. Yine bu kanal ile ısıtma ve nemlendirme işlemleri de yapılabiliyor. Filtrasyonu ve dezenfeksiyonu sağlanmış steril hava, ekstra oksijen ve ozon katkısı ile hasta yatağı üzerine laminar hava akışı ile üfleniyor. Ortam sürekli pozitif basınçta tutularak; yatan hastanın hastane enfeksiyonundan korunması ve açık yarada enfeksiyon üretmesi engelleniyor. Bu yapılan çalışmalar da iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlıyor” dedi.  

İstenilen Yer Kısa Sürede Yoğun Bakıma Dönüşüyor

Cihazın yakın zamanda sağlık sektöründe kullanılacağını dile getiren Tahsin, “Sağlık Bakanlığıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Yakın zamanda hastanelerde kullanımda olacak. Çünkü her ortamda ve mekanda kullanılabilme özelliğine sahip. Taşınabilir olması kullanım açısından çok rahat. Cihazın tasarımını yaparken mobil olmasını istedik. Hastanın bulunduğu ortama hemen kurulabilmesi için mobil olması ve her kapıdan rahatlıkla geçebilecek seviyede olması gerekiyordu. Hastanız nerdeyse hasta yanık ünitesini oraya kurarak orayı yoğun bakım ünitesine dönüştürebiliyorsunuz.” dedi.

24.09.2013 Başarı Hikayeleri, Sanayi Başarı Hikayeleri