TÜBİTAK Desteğiyle Yenilebilen Gıda Ambalajı Üretildi

+
-
0
13 May 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/ana_ambalaj_gorsel.jpg
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Gıda Mühendisliği Bölümünde mısır proteini, çayda bulunan fenolikler, yumurta proteinleri, çeşitli baklagiller ve mumlar kullanılarak tamamen doğal, çok fonksiyonlu gıda ambalaj malzemesi üretildi.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Gıda Mühendisliği Bölümünde mısır proteini, çayda bulunan fenolikler, yumurta proteinleri, çeşitli baklagiller ve mumlar kullanılarak tamamen doğal, çok fonksiyonlu gıda ambalaj malzemesi üretildi.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yemenicioğlu ve ekibi mısır proteini, çayda bulunan fenolikler, yumurta proteinleri, çeşitli baklagiller ve mumları kullanarak tamamen doğal, çok fonksiyonlu gıda ambalaj malzemesi üretti. İnsan sağlığına ve çevreye hiçbir zararı olmayan malzeme, gıdaların kendine has özelliklerinin ve mikrobiyel kalitesinin korunmasını da sağlıyor.

Proje Kendi Kategorisinde Dünyada İlk Olama Özelliğini Taşıyor

TÜBİTAK ARDEB’e sunulan “Biyoaktif Maddelerin Kontrollu Salımı İçin Kompozit Veya Karışımlardan Oluşan Aktif Yenilebilir Gıda Ambalaj Malzemeleri Geliştirilmesi”  adlı projeye verilen yaklaşık 200 bin TL’lik destekle çalışmalara başladıklarını belirten proje yürütücüsü Prof. Dr. Ahmet Yemenicioğlu, geliştirilen ambalaj malzemesinin peynir, et ve et ürünlerinde yenebilir kılıflar, kaplamalar ve filmler halinde uygulanabileceğini söyledi. Gıdayı yalnızca çevre faktörlerine karşı korumayı hedefleyen ambalajlama anlayışının üretici ve tüketicileri tatmin etmediğini söyleyen Yemenicioğlu, çalışmanın kendi kategorisinde dünyada bazı önemli ilkleri barındırdığını, bu yüzden referans niteliği taşıdığını ifade etti.

Ambalajın temel malzemesinin mısır proteini "zein" olduğu bilgisini veren Ahmet Yemenicioğlu, çalışmayı şöyle anlattı: "Zein proteini, tıpkı plastik gibi davranan ve film oluşturan bir malzemedir. Şu anda atık bir ürün ve dünyada çok az oranda değerlendiriliyor. Bu proteini başka doğal maddelerle destekleyerek daha kullanılabilir hale getirdik. Örneğin kontrollü salım özelliği kazandırmak, yani gıdaya antimikrobiyel ve antioksidan maddelerin geçiş hızını ayarlamak için filmlere mumlar ve yağlar, esneklik vermek ve elastikiyeti arttırmak içinse çaydaki doğal fenolik maddeleri karıştırdık. Böylece zein filmlerin esnekliğini istendiği zaman yüzde 500'e kadar arttırmanın yanı sıra farklı depolanma süreleri olan gıdaların ambalajlanmasında da kullanılabilir hale getirdik. Filmler, içerdikleri doğal maddelerle gıdalarda zehirlenme yapan mikroorganizmaların üremesini engellediği gibi gıdanın içerdiği yağların bozulmasını da önleyebiliyor."

Yemenicioğlu çayda bulunan antioksidant özellikli doğal fenolik maddelerin gıdaya geçmesi ve gıdayla birlikte tüketilmesiyle insan sağlığına da katkı yaptığını böylece bu ambalajların biyoaktif ambalaj sınıfına da girdiğini ifade etti.

Yakında Mutfaklara Girecek

Yemenicioğlu, üretilen ambalaj malzemesinin literatürde ilk defa antimikrobiyel, antioksidant, kontrollü salım ve elastikiyetten oluşan dört önemli fonksiyonu tam olarak birarada barındırdığını, beşinci fonksiyon olan biyoaktif özelliğiyse kısmen taşıdığını dile getirdi. Ayrıca, yenilebilir bir filmin kontollü salım özelliğinin sağladığı avantajları gerçek bir gıda denemesinde ilk kez yine kendilerinin  gösterdiğini ifade eden Yemenicioğlu önümüzdeki 5-6 yıl içinde bu ve benzeri teknolojilerin mutfaklarımıza girmesini beklediklerini böylece kimyevi koruyucuların yerini kısmen doğal koruyucuların alacağını sözlerine ekledi.