TÜBİTAK Destekli Turkcell 6G ve Yapay Zeka Laboratuvarı Açıldı

+
-
0
22 Ara 2022
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/turkcell_ana.jpg
“Öncül AR-GE araştırma laboratuvarları, bir taraftan teknolojik kabiliyetlerimizi artırırken, diğer taraftan ülkemizin bilim insanları için cazibe merkezi olmasını sağlayacak, tersine beyin göçüne katkı yapacak”

Turkcell’in hazırladığı “6G Teknolojisinin Şebekesinin Yapay Zekayla Otonom Kontrolü” Projesi, TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı kapsamında desteğe layık görüldü. Bu kapsamda ‘Turkcell 6GEN Lab’ Projesinin lansman ve imza töreni; Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu ile Genel Müdür Murat Erkan’ın ev sahipliğinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve akademik dünyadan misafirlerin katılımıyla gerçekleşti.

 

İmzaları Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın eşliğinde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan attı.

 

 "Bizim gündemimiz belli. Biz teknolojiye odaklanacağız, işimize bakacağız”

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Öncül AR-GE Laboratuvarları Destekleme Programı kapsamında hazırlanan Turkcell 6GEN LAB Projesi, Turkcell 6G ve Yapay Zeka Laboratuvarı Tanıtım Töreni’ndeki konuşmasına böyle önemli bir teknoloji geliştirme merkezini ülkemize kazandırdığı için Turkcell ve TÜBİTAK’a teşekkür ederek başladı.

 

Tersine beyin göçü konusuna değinen Varank, bu konuda propaganda yapanları TÜBİTAK’ı ziyaret etmeye davet etti, “ TÜBİTAK’ta neler yapılıyor, hangi destekler veriliyor? Gidin bir öğrenin Uluslararası Lider Araştırmacılar Programıyla Cambridge gibi önemli üniversitelerden gelen hocalarımız hangi projeleri gerçekleştiriyor. Bunları incelerlerse gayet iyi anlarlar.” ifadelerini kullandı.

 

Varank, yüksek teknoloji üreten Türkiye'nin, inovasyon altyapıları ve nitelikli insan kaynağıyla dünyada önde gelen cazibe merkezlerinden biri olma yolunda ilerlediğini söyledi. Değişim ve rekabetin hızlandığı bir dünyada geleceğe hazır olmak gerektiğini aktaran Varank, "Bu nedenle inovasyon ekosisteminde en ufak bir boşluk bırakmak istemiyoruz. Bir destek programımızın çıktısının diğer destek programının girdisi olmasına özellikle dikkat ediyoruz. Bu manada öncül AR-GE laboratuvarları, önemli bir boşluğu dolduruyor. Bu laboratuvarlarda teknolojik gelişmelerin girdisi olan temel araştırmalar yapılıyor. Buralarda çalışan bilim insanlarının gayretleriyle ülkemiz; yapay zeka, 6G ağları, katmanlı imalat teknolojileri, otonom sürüş teknolojileri ve ileri malzeme teknolojileri gibi alanlarda küresel çekim merkezi haline geliyor." diye konuştu. Varank, bugün imza törenini gerçekleştirdikleri Turkcell 6G ve Yapay Zeka Laboratuvarı'nda, 6G şebekesinin yapay zeka destekli otonom tasarımı ve bu iş modellerinin sektörlere yapay zeka destekli entegrasyonu gibi çalışmaların yürütüleceğini belirterek, şunları kaydetti: "Teknoloji odaklı AR-GE faaliyetleri yapılacak. 6G sadece yüksek veri hızı sağlamayacak, yapay zeka desteği ile akıllı iletişim ortamı da sunacak. Turkcell'in bu laboratuvardaki çalışmaları, ülkemizin yeni nesil kablosuz iletişim teknolojilerinde önlerde yer alabilmesini temin edecek. Öncül AR-GE araştırma laboratuvarları, bir taraftan teknolojik kabiliyetlerimizi artırırken diğer taraftan ülkemizin bilim insanları için cazibe merkezi olmasını sağlayacak, tersine beyin göçüne katkı yapacak. Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşmanın yolu bilim ve teknolojiden geçiyor."

 

"Türkiye Yüzyılına yakışır bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz"

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan da internet ile sadece kişiler arası haberleşmenin değil, artık her şeyin kullanıldığı ve abone sayısının Türkiye'de 104 milyonu bulduğu bir haberleşme ailesinden bahsedildiğini ifade etti. Sayan, şu değerlendirmede bulundu: "Biz 4.5G'de yaptığımızın daha da ötesinde ilerleyerek gerek AR-GE yükümlülüklerini gerekse yerli teknoloji yükümlülüklerini artırarak Türkiye Yüzyılı'na yakışır bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu noktada TÜBİTAK 1515 Öncül AR-GE Laboratuvarları Destekleme Programı çok anlamlı."

 

"6G'nin hikayesi, 'her şeyin interneti' olacak"

 

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ise Turkcell mühendislerinin bugüne kadar 4G ve 5G'ye yönelik araştırmalar yaptığını, buradan elde edilen deneyim ile 6G araştırmalarının da başarıyla yapılabileceğini belirterek, şunları söyledi: "2030'larda 6G'yi görmüş olacağız. 6G'nin en önemli hikayesi, 'her şeyin interneti' olacak. Yapay zeka, 6G'de olmazsa olmaz. 6G teknolojisi büyük bir devrim ve bu devrimi gerçekleştirebileceğimiz mühendislerimiz var.”

 

“Bu programı bugünün değil geleceğin iddialı hedeflerine ulaşmak için önemli bir araç olarak görüyoruz”

 

Tören sonrası değerlendirmelerde bulunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “TÜBİTAK 1963 yılından beri ülkemizde bilim, teknoloji, yenilik ekosisteminde birçok destek sunuyor. Bu desteklerde rekabet üst düzeyde oluyor. Her dönem binlerce proje alıyoruz. Ancak 1515 Öncül Ar-Ge Programımızda ise rekabet yok, biz firmalara giderek onları bu programa davet ediyoruz. Çünkü bu programı bugünün değil geleceğin iddialı hedeflerine ulaşmak için önemli bir araç olarak görüyoruz. Geleceğin daha karmaşık, dinamik ve değişken sorunlarına çözüm bulma amacıyla sadece teknoloji geliştiren değil, geliştirilecek bu teknoloji için bilgi üretme konusunda belirli bir seviyeye gelmiş firmalar bu destekten faydalanabiliyor” ifadelerini kullandı.

 

Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programının bileşenlerini yakın zamanda değiştirdiklerini ve büyük ölçekli firmalar yanında başvuru koşulunu sağlayan KOBİ düzeyindeki firmaların da başvurması için programda değişiklik yaptıklarını belirtti.

 

‘Turkcell 6GEN LAB’ ile tersine beyin göçüne katkı sağlanacak

 

TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı kapsamında kurulacak ‘Turkcell 6GEN Lab’, 1 Ocak 2023 itibarıyla çalışmalarına başlayacak. Turkcell’in bu araştırma laboratuvarında, geleceğin meslekleri arasında konumlanan yapay zeka, 6G teknolojisi, otonom şebekeler ve yeni nesil teknolojilerin dikey sektörlere uygulanması alanlarında ekosisteme öncül bir Ar-Ge altyapısı sunan çalışmalar yürütülecek.

 

Turkcell 6GEN Lab aynı zamanda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın vizyonu doğrultusunda Milli Teknoloji Hamlesi, Tersine Beyin Göçü ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi kapsamındaki hedeflerin gerçekleşmesine de önemli katkılar sağlamayı amaçlıyor.

 

Yeni Nesil Teknolojiler Laboratuvarı

 

TURKCELL 6GEN LAB’da yürütülecek Ar-Ge faaliyetleriyle 6G şebekelerin yapay zeka katkısıyla otonom olarak tasarımı, sürdürülebilirlik odaklı çalışmalar, enerji verimliliği ve yeni nesil teknolojilerin dikey sektörler ile etkileşimi odağında çalışmalar yapılacak.

 

Yapay zeka desteği ile 6G şebekesinin tasarımı ve yapay zeka temelli otonom 6G şebekelerin yeteneklerinin e-mobilite, havacılık, savunma sanayi, enerji ve sağlık gibi dikey sektörlerin kullanım senaryolarına özgü şekilde uyarlanması ve entegrasyonuna yönelik bilimsel çalışmalar yapılması hedefleniyor.

 

Ar-Ge Laboratuvarındaki araştırmalar; çevreci, rekabetçi, ilk ve en’leri içeren ürünlerin pazara sunulmasını, kuruluşun pazar payının, cirosunun ve karlılığının artmasını sağlayacak. Araştırmalar, Türkiye’nin ithalatını azaltmak ve katma değeri yüksek ürün ihracatını arttırmak yönünde kritik fayda sağlayacak.

 

Başarılı Türk ve yabancı araştırmacıların ileri seviyede araştırma yapabilecekleri bir cazibe merkezi oluşturulması ve sanayi/üniversite iş birliklerinin tetikleneceği bir araştırma merkezinin oluşturulması hedefleniyor.

 

Proje kapsamında alanında lider araştırmacılar ile donatılacak laboratuvarın ana amacı; ekosisteme patent, standartlara katkı, ulusal/uluslararası prestijli projeler ve makaleler sunmak olacak.

 

TÜBİTAK tarafından program kapsamında Öncül Ar-Ge laboratuvarına 5 yıl süre ile destek sağlanacak. Yürütme Komitesi kararı ve Başkanlık onayı ile destek süresi 5 yıl daha uzatılabilecek.

 

 

TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı nedir?

 

TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı, Türk bilim insanlarının araştırma niteliklerinin yükseltilmesi ve ülkemizin belirli bilim ve teknoloji alanlarında küresel çekim merkezi olmasını hedefler.

 

Belirtilen amaçlarla, alanında öncül bilimsel ve teknolojik bilgi üreten ulusal/uluslararası kuruluşların Türkiye’de kuracağı Ar-Ge Laboratuvarlarının belirli giderleri geri ödemesiz (hibe) olarak desteklenir.

 

Araştırma programı kapsamında; yeni bilgiler üretilmesi ve uygulanması, bilimsel yorumların yapılması, güncel ve gelecekte karşılaşılması muhtemel teknolojik ve bilimsel problemlerin çözümüne yönelik çalışmalar yapılması, kavramsal doğrulama, yeni kuramsal çerçeveler oluşturulmasına yönelik faaliyetler düzenleniyor.