TÜBİTAK Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşları Birliği (WAITRO) MENA Bölgesel Forumu’na Ev Sahipliği Yapıyor

+
-
0
27 Eyl 2023
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/tubitak_dunya_endustriyel_ve_teknolojik_arastirma_kuruluslari_birligi_waitro_mena_bolgesel_forumuna_ev_sahipligi_yapiyor-ana.jpg
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL'ın Başkanlığını yürüttüğü WAITRO MENA Bölgesel Forumu iki gün sürecek

WAITRO ve TÜBİTAK iş birliğiyle düzenlenen, Kurumumuzun üyesi bulunduğu ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın Başkanlığını yürüttüğü Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşları Birliği (WAITRO) Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) Bölgesel Forum Organizasyonu Gebze Kampüsünde başladı.

TÜBİTAK Gebze Kampüsü, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe MENA bölgesinden Cezayir, Filistin, İran, Katar, Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün temsilcileri katılım sağladı. Ayrıca Almanya, Çin, Danimarka ve İspanya’dan farklı kurum ve kuruluşların temsilcilerin yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) Teknoloji Bankası, BM Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO), İslam Kalkınma Bankası temsilcileri de etkinlikte yer aldı.

Mandal: Önümüzdeki 10 yıllık dönemdeki küresel zorluklarla mücadeleye ilişkin perspektifleri arıyoruz

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜBİTAK ve aynı zamanda WAITRO Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Sürdürülebilir Bir Gelecek için Birlikte Başarmaya Dayalı İş birliği Olanakları” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Mandal, sözlerine; “WAITRO MENA bölgesi üyeleri ve potansiyel MENA üyeleri arasındaki iletişim ve iş birliklerinin güçlendirilmesi, yeni üyelerin kazanılması ve MENA bölgesine yönelik sorunlara ortak çözümler üretilmesi için sinerji oluşturulması için ilkelerini, nasıl yapabileceğimizi, neden önemli olduğunu ve ne yapabileceğimizi konuşacağız.” diyerek başladı.

“Önümüzdeki 10 yıllık dönemdeki küresel zorluklarla mücadeleye ilişkin perspektifleri arıyoruz. Sürdürülebilirlik konusundaki ana sorunlar ve iklim krizi konularında ne yazık ki çok ciddi bir şekilde zorluklarla karşı karşıyayız. Kısa ve uzun vadede en ciddi küresel riskler arasında, iklim değişikliği karşısında yetersizlikler, sivil güvenlik ve doğal afetler yer alıyor. Bu zorluklar, gıda güvenliği, su güvenliği, enerji güvenliği ve aynı zamanda ekonomik zorluklar ve yüksek enflasyon gibi sorunları da beraberinde getirecek. Ne yazık ki bu sorunlarla her ülkede karşı karşıyayız ve bu tip güçlüklerin gelecekte daha da artacağını söylüyoruz. Bu nedenle kesinlikle bir iş birliğinden daha fazlasına ihtiyaç var.” değerlendirmelerinde bulunan Prof. Dr. Mandal, “İklim değişikliğinin, MENA bölgesi için ciddi riskler oluşturmaya devam ettiğinin ve yaklaşık 35,7 milyon hektar tarım alanının halihazırda çölleşmeden etkilendiğinin altını çizdi. Mandal, “İklim değişikliği, su, gıda ve enerji güvenliği ile sürdürülebilirlik cephelerinde harekete geçmek, MENA bölgesindeki ülkeler ve kurumlar için de ortak ihtiyaç. Sürdürülebilirliğe yönelik dönüşümlerin bilime dayanması gerekiyor ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin ilerletilmesi, hem sosyal hem de teknolojik inovasyonun yanı sıra uygulanabilir ve hızlı bir şekilde ölçeklenebilir teknolojiler gerektiriyor.” ifadelerini kullandı.

Geçmişte mücadele edilen küresel zorluklarla karşılaştırıldığında günümüz sorunlarının aralarında büyük bir etkileşimin olduğu sorunlar olduğunun belirten Mandal, “Bunlar tek başına çözülebilecek bireysel zorluklar değil. Sağlık, su, enerji, gıda ve göçten bahsediyorum. Yani hepsinin birbiriyle bağlantılı olduğunu söylüyorum. Dolayısıyla bu tür zorlukların çözümüne yönelik yeni yaklaşım olması gerekiyor. Bu nedenle, katkımın başlığını “Sürdürülebilir Bir Gelecek için Birlikte Başarmaya Dayalı İş birliği Olanakları” olarak belirledim.

Mandal: “Yeni bir yaklaşıma ihtiyaç var ve bu nedenle “birlikte başarma” konusuna bir kez daha vurgu yapıyorum”

Bir yıl önce Mısır'da Şarm El Şeyh'te yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP 27) ‘Bu zorlukları çözebilmemiz için en önemli konu bilim ve aciliyettir’ dedik. Orta ve uzun vadede toplumdan, hükümet düzeyinden ve toplumsal düzeyden beklentimiz tüm bilimin ve aciliyetin birlikte çalışmasıdır. Kritik parametrenin, geleneksel bilim ve teknoloji yaklaşımının bu sorunların çözümüne yardımcı olmayacağı olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla yeni bir yaklaşıma ihtiyaç var ve bu nedenle “Birlikte başarma” konusuna bir kez daha vurgu yapıyorum” diye konuştu.

TÜBİTAK’ın; üniversite, sanayi, bireyler, okullar açısından finansman sağlayan, uluslararası platformda ülkemizi temsil eden ve merkez enstitüleri aracılığıyla araştırma ekosisteminin itici gücünü oluşturan yapısını anlatan Mandal, TÜBİTAK’ın, WAITRO’nun ilk üyelerinden biri olduğunu da belirterek WAITRO'nun misyonunun, küresel ölçekte yeniliği teşvik etmek ve üye kuruluşları güçlendirerek ve sınırlar ötesinde iş birliğini kolaylaştırarak sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek olduğunu vurguladı.

“WAITRO Başkanlığımızda vizyonumuz, iklim değişikliği ve karmaşık küresel zorluklarla etkili bir şekilde mücadele ederken aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma fırsatlarına odaklanmayı kapsamaktadır.” diyen Prof. Dr. Mandal, “WAITRO Küresel İnovasyon Ailesi olarak başarılı olmanın önemini vurguluyor ve çabalarımızı bölgesel ve küresel olarak birlikte başarma temelli iş birliği yaklaşımını desteklemeye odaklıyoruz. MENA Bölgesel Odak Noktası olarak, sürdürülebilirlik çözümleri için bölgedeki kurumları ortak yaratım temelli iş birliğiyle bir araya getirmeye kararlıyız.” diye konuştu.

Açılış konuşmasında “WAITRO MENA bölgesindeki ayak izimizi ve hikayemizi genişletmemize yardımcı olmak için toplantıya ev sahipliği yapmayı kabul eden ve toplantının kurulmasında büyük emek harcayan TÜBİTAK’a teşekkür ederim” diyen WAITRO Genel Sekreteri Paul E. Burrows WAITRO’nun tarihini ve organizasyonel yapısını anlattı.

“Önümüzdeki yıllarda da benzer sorunları, sürdürülebilirlik sorunlarını, iklim sorunlarını, kirlilik sorunlarını hepimizin paylaştığını çok iyi biliyoruz.” diyen Burrows, “Bu küresel bir sorun, ancak bunların çözümleri genellikle yerel koşullara yanıt olarak veriliyor. Ancak tek bir incinin değeri nispeten sınırlıdır. WAITRO, bu incileri daha güzel ve daha değerli bir şeye dönüştüren iptir.” diye konuştu.

Etkinlikteki açılış konuşmalarının yanı sıra, WAITRO’nun tarihçesi üzerine bir panel Oturumu gerçekleştirilerek ardından MENA bölgesi sorunlarına yönelik bir arama konferansı yapıldı. Birinci günün son bölümünde ise bu bölgedeki paydaşlara yönelik Fon Fırsatları üzerine çeşitli kuruluşlar tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

WAITRO MENA bölgesi üyeleri ve potansiyel MENA üyeleri arasındaki iletişim ve iş birliklerinin güçlendirilmesi, yeni üyelerin kazanılması ve MENA bölgesine yönelik sorunlara ortak çözümler üretilmesi için sinerji oluşturulması amaçlı etkinliğin ikinci gününde, WAITRO Çalışma Grubu tarafından Temiz Su ve Sanitasyon adlı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi kapsamında Su Alanında ortak bir çalıştay da düzenlenecek.

1970 yılında BM himayesinde kurulmuş bağımsız ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan  WAITRO, araştırma ve teknoloji kuruluşları ve araştırma üniversiteleri de dahil olmak üzere bilim, teknoloji ve inovasyon konularında paydaşları uluslararası ölçekte bir araya getiriyor ve üyeleri ile ortaklarına küresel sorunları çözmek ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine katkıda bulunmak amaçları doğrultusunda ağlar kurma, ortak bilimsel çalışmalar yapma, bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunma gibi konularda gerekli platformu sağlıyor.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 2023 yılı başından bu yana WAITRO başkanlığını yürütüyor. Mandal,  bu görevi iki yıl boyunca sürdürecek.