TÜBİTAK, TEKNOFEST Karadeniz’de Bilim ve Teknoloji Tutkunlarını Bekliyor

+
-
0
30 Ağu 2022
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/teknofest_ana_2.jpg
40 yarışmadan 15’ini TÜBİTAK’ın gerçekleştirdiği TEKNOFEST Karadeniz’in açılış töreni Samsun Çarşamba Havalimanı'nda gerçekleşti.

TÜBİTAK’ın paydaşı olduğu Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, Samsun'da kapılarını ziyaretçilere açtı. TEKNOFEST’in ilk gününde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katılımcıları yalnız bırakmadı.

Festivalin açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Tam bir asır önce, milletimizi bu topraklardan söküp atmaya kalkışanlara karşı verdiğimiz milli mücadelenin meşalesini burada, Samsun’da yakmış, Büyük Zafer’i de 30 Ağustos’ta yani bugünde kazanmıştık. Şimdi de Türkiye’nin teknolojik bağımsızlığını inşa etme yolunda bir dönüm noktası olan TEKNOFEST’te beraberiz. Bugün bir yandan 30 Ağustos ile diğer yandan TEKNOFEST ile çifte bayram yaşıyoruz. Hepimizin bayramı kutlu olsun!” ifadelerini kullandı.

“Bugün mobiliteden uzaya kadar her alanda vizyon sahibi bir Türkiye var”

“Bugün, ülkemizin TEKNOFEST kuşağıyla neler başarabileceğini, dost-düşman herkese göstermek için bir aradayız.” vurgusu yapan Varank, “Bugün mobiliteden uzaya kadar her alanda vizyon sahibi bir Türkiye var. Geçmişte bayrak direği ipi ürettik diye bu ülkede manşetler atılmış. Bugün, bizi aya ulaştıracak milli hibrit roketimizi tartışıyoruz. Bugün takip eden değil tayin eden bir Türkiye var. Her şeyden önemlisi Türkiye’nin yüksek teknolojiyle her alanda liderliğe oynayabileceğine inanan, bu yolda ter akıtan gençlerimiz, TEKNOFEST KUŞAĞIMIZ var. İşte bu kuşak, milli muharip uçağı, muharip insansız uçak sistemini, uçan aracımızı, dikey inişli roketlerimizi, karada ses hızında gidebilecek hyperloop ulaşım araçlarını tasarlayacak olan, üretecek olan kuşak.” değerlendirmesinde bulundu.

Beş sene önce ilk TEKNOFEST’e 550 bin kişinin katıldığını hatırlatan Varank, bugün ise sadece yarışmalara başvuran kişi sayısının 600 bini geçtiğini kaydetti.

Bakan Varank, “40 yarışmada ilkokuldan mezunlara kadar yüzbinlerce genç alanlarında öğrendiklerini burada uygulama şansı buluyor. Ekip çalışmasını öğreniyor. Tasarım kabiliyetlerini geliştiriyor. Bu sene yarışmalara geçen seneden farklı olarak hyperloop geliştirme yarışması, dikey inişli roket yarışması, lise öğrencileri iklim değişikliği araştırma projeleri yarışması, çip tasarım yarışması eklendi. Biz kutup araştırmaları yarışmalarında derece alanları ne yapıyoruz biliyor  musunuz? Kutuplara gönderiyoruz. Biz gençliğimizin önüne farklı bir alternatif koymak istiyoruz, onlara başka bir dünya olduğunu göstermek istiyoruz.” diye konuştu.

“Bu sene TEKNOFEST elemelerini Aksaray’da, Kütahya’da, Kocaeli’de, Sinop’ta, Afyon’da, Trabzon’da, Giresun’da, Şanlıurfa’da, Kastamonu’da, Ordu’da, Rize’de, Artvin’de, Zonguldak’ta, Samsun’da ve Ankara’da gerçekleştirdik. Türkiye’nin 81 ilinden, 107 ülkeden gençlerle büyük bir coşkuya şahitlik ettik.” diyen Varank, takımların TEKNOFEST’te projelerini sergilediğini belirtti.

“TEKNOFEST’te ortaya konulan çabalar bireysel başarı değil, memleket meselesidir”

Geçen senelerden farklı olarak bu sene tematik alanlar kurulduğunun da altını çizen Bakan Varank, bu alanlardaki sahnelerde yarışması bulunan yürütücü kurumlar tarafından seminerler, söyleşiler, uzman deneyim sunumları, eğitimler ve ürün gösterimleri gerçekleştirileceğini kaydetti.

Türkiye’yi zirveye taşıma görevinin gençlerin omuzlarında olduğunu dile getiren Varank, “Şunu çok iyi idrak etmemiz gerekiyor: TEKNOFEST’te ortaya konulan çabalar bireysel başarı değil, memleket meselesidir.  TEKNOFEST sadece Türkiye’nin teknolojik atılımı değil, aynı zamanda Türkiye’nin geleceğidir.” dedi.

“TEKNOFEST KUŞAĞI’na inancımız tam” vurgusu yapan Varank, “Biz bu ülkeye, bu ülkenin insanına, bu ülkenin gençlerine güveniyoruz. Onlarla beraber yol yürümeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Ailelere seslenen Bakan Varank, “Sizin bu alana getirdiğiniz gençleriniz yarının Selçuk Bayraktarları olacak, yarının Aziz Sancarları olacak. Biz hükümet olarak her zaman gençlerimizin ve onlara destek veren ailelerinin yanında olacağız. Bu yolu beraber yürüyeceğiz ve güçlü Türkiye’yi beraber inşa edeceğiz.” mesajı verdi.

“TEKNOFEST için çalışmaya başlarken  bir seferberliği, zihinlerde gerçekleşecek bir devrimi hayal etmiştik”

Açılışta konuşan TEKNOFEST Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Bayraktar da konuşmasına 30 Ağustos Zafer Bayramını kutlayarak başladı. 2005 yılında Bayraktar mininin ilk prototipini geliştirirken karşılaştıkları zorlukları anlatan Bayraktar, TEKNOFEST macerasının nasıl başladığını da paylaştı: “TEKNOFEST için çalışmaya başlarken  bir seferberliği zihinlerde gerçekleşecek bir devrimi hayal etmiştik. Bundan 5 yıl önce merkezinde teknoloji yarışmalarının olduğu bir organizasyona Türk gençleri akın akın yüzbinlerce başvuru yapacak deseydik alaya alınırdık. Bugün TEKNOFEST’in 40 daldaki teknoloji yarışmalarına her daldan 600 bin genç başvurdu. 600 binden fazla genç hayatın her alanında tam bağımsız bir vatan hedefiyle milletimize ve insanlığa hizmet edecek teknolojiler geliştirmek için yarışıyor. İşte zihinlerde başlayan devrim budur, öğrenilmiş çaresizliğe, yıkıcı taassuba başkaldırı budur. Ancak bu kadarı  da yetmez. Gün daha da fazla mücadele etme günüdür.”

TEKNOFEST’in bir hayal olduğunu ve yüzbinlerin akın akın gelmesiyle bu hayalin gerçeğe dönüştüğünü kaydeden Bayraktar, “Bilimde, kültürde, sanatta, teknolojide inovasyon ve yenilik getiremiyorsanız, olduğunuz yerde sayıyorsanız menzile varmanız mümkün değil. Durmadan yılmadan asla pes etmeden tam bağımsız ve müreffeh bir Türkiye için azim ve gayretle yürüyeceğiz. Biz yürüdükçe hem ülkemize hem kardeş Azerbaycan’a hem de mazlum ülkelere güneş en sıcak en aydınlık haliyle doğacak. Bu kutlu hedefe giden yolda kaybetmek yok” değerlendirmelerinde bulundu.

TÜBİTAK Başkanı Mandal yarışmacıların standlarını ziyaret etti

TEKNOFEST Karadeniz’in ilk dakikalarından itibaren Samsun Çarşamba Havaalanına gelen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK’ın düzenlediği yarışmalar sonrası alana gelerek stand açan tüm takımları ziyaret etti.

Prof. Dr. Hasan Mandal verdiği röportajda  TEKNOFEST’in 30 Ağustos’ta başlamasının ne kadar anlamlı olduğuna vurgu yaptı ve “Anlamlı bir günde geleceğin heyecanını çocuklarımız ve gençlerimizle TÜBİTAK standında yaşıyoruz. İlk gün ve en erken saatler olmasına rağmen oldukça yoğun bir ilginin olması bize bu yaptığımız işin ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor. ” değerlendirmesinde  bulundu.

Yarışmalara katılan takımların heyecanına ortak olduklarını belirten Mandal, dereceye girenlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Cumartesi günü belli olacağını kaydetti.  “Elektrikli araç yarışmalarımız, insansız hava aracı yarışmalarımız, hyperloop, serbest görev, dikey inişli roket yarışmamız. Bunların hepsi farklı yarışma kategorilerimiz ve heyecan bitmedi. Heyecan tekrar yeniden başladı ve bu heyecan son gün, son ana kadar devam edecek.” ifadelerini kullandı.  
Prof. Dr. Mandal, “Herkesi 6 gün boyunca dolu dolu heyecana ortak olmaya, kendilerinin de Türkiye'nin sadece bugünün değil geleceğin teknolojilerinin neler olacağına ve bu teknolojiyi geliştirecek, tasarlayacak, geliştirecek, o üretecek olan gençlerimizle buluşmaya davet ediyorum” ifadeleriyle herkesi TEKNOFEST Karadeniz’e davet etti.

Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları, İnsansız Hava Araçları Yarışmaları, Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması, Ulaşımda Yapay Zekâ Yarışması, Çip Tasarım Yarışması, Dikey İnişli Roket Yarışması, Biyoteknoloji ve İnovasyon Yarışması, Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması, Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları, Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması, Hyperloop Geliştirme Yarışması ve PARDUS 21 Hata Yakalama ve Öneri Yarışmasına katılan takımların standlarını teker teker ziyaret eden Mandal, takımlarla birebir ilgilendi.

TÜBİTAK standını dolaşarak atölye ve etkinlikleri inceleyen Prof. Dr. Mandal, etkinliklere katılan çocuklar ve gençlerle sohbet etti.

TÜBİTAK, TEKNOFEST kapsamındaki 40 yarışmadan 15’ini düzenliyor

Her sene olduğu gibi bu sene de TEKNOFEST yarışmalarına yeni bir soluk getiren  TÜBİTAK, Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması, Çip Tasarım Yarışması, Hyperloop Geliştirme Yarışması ve Dikey İnişli Roket Yarışması'nı bu yıl ilk kez düzenledi.

TÜBİTAK standında da ziyaretçileri bir sürü etkinlik bekliyor. TÜBİTAK BİLGEM; BİLGEM Evreni, Öncülerle Gülümse, Sorularla BİLGEM, BİL BUL ve OZAN ile kum havuzunda hazine bulma etkinlikleri ile ziyaretçileri bekliyor.

Kitap satış standında 2 yaştan itibaren her yaş gurubuna hitap eden eğitici ve genel kültür alanlarına ilişkin kitap ve dergiler satışa sunuluyor. Kitaplarda TEKNOFEST’e özel %20 indirim uygulanıyor. Standı ziyaret eden katılımcılara TÜBİTAK popüler bilim dergilerinin (Bilim ve Teknik, Bilim  Çocuk, Meraklı Minik) eski sayıları hediye ediliyor.

Ayrıca Bilim Genç Popüler Bilim Bilgi Yarışması da gençler için önemli bir etkinlik olarak öne çıkıyor.

TÜBİTAK Meraklı Minik dergisinin; kimi zaman bilimsel bir konunun anlatımında, kimi zaman bir deneyin uygulanışında, kimi zamansa eğlenceli bir oyunda okuyuculara eşlik eden kahramanları Pıtır ve Kıtır’ın maskotları, 30 Ağustos -  4 Eylül 2022 tarihleri arasında düzenlenen TEKNOFEST’te dergi okuyucularıyla buluşuyor. Festivaldeki TÜBİTAK kitap satış standında gelenleri karşılayacak olan Pıtır ve Kıtır’dan okuyucular ücretsiz dergilerini alabilecek ve onlarla hatıra fotoğrafı çekilebilecek.

TÜBİTAK destekli kurulan Antalya Bilim Merkezi, Elâzığ Bilim Merkezi, GUHEM Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi, Kayseri Bilim Merkezi, Kocaeli Bilim Merkezi, Konya Bilim Merkezi, Yozgat Bilim –Merkezi ve Üsküdar Bilim Merkezi; TEKNOFEST’te TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı standında farklı yaş grupları için çeşitli atölye çalışmaları gerçekleştiriyor.

Deneyap Teknolojileri Atölyeleri, TEKNOFEST’te TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı standında Aerojel (Granül) ile Ellerin Hidrofobik Yapılması Deneyi, Plazma Küresi ile Floresan Yakma, Demir Tozu ile Kâğıtta Manyetik Alan Çizgileri, Arduino ile LED Yakma, Güneş Enerjisi ile Pervane Çalıştırma, Ahşap Kesim ve Ödül Heykelciği, Lego EV3 Robot, Rüzgâr Türbini ile Enerji Elde Edilmesi, Arduino/Deneyap Kart ile LED Yakma gibi farklı etkinlikler ve atölye çalışmaları yapıyor.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Sismometre ile Yer Hareketlerini Anlık Ölçme, Parmak İzi Tozları ile Deneysel Etkinlik,  Mikroskopta Farklı Materyallerin Uygulaması, Mikroplastiklerin Tespiti gibi etkinliklerin yanı sıra, Antarktika Belgesel Gösterimi, Kutuplarda Türk Bilim İnsanlarının Çektiği Fotoğraflardan Oluşan Kutup Sergisi, Türk araştırmacıların kutuplarda giydiği kutuplara özel olarak dikilen kıyafetler de ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Albatros, Balina, Penguen ve Kutup Ayısı Maskotları da kutup canlılarının yaşamını ziyaretçilere aşılamak ve farkındalık oluşturmak amacıyla çocuklarla fotoğraf çekinmeyi bekliyor. Kutup Canlıları Eşleştirme Oyunu, Atıksu Filtrasyon Oyunu gibi oyunlarla çocuklarda farkındalık oluşturmak hedeflenirken, R/V TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi Maketi ve Tanıtım Videosu da  ziyaretçilere gösterilecek.

TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) de Çevre Dostu Özgün Dizel Motor Maket/Modeli ve  Türkiye'nin İlk Yerli Anahat Lokomotifi E5000 Maketini sergiliyor. Ayrıca 7-14 yaş aralığında çocuk ve gençlerimizi E5000 Elektrikli Anahat Lokomotifi ile tanıştırmak için karton maket etkinliği gerçekleştiriliyor.

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) de Roket Maket Atölyesi ve VR Sanal Gerçeklik Atölyesi ile standda yerini alıyor.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG), özel filtreli teleskop ile Güneş üzerindeki lekeleri, meydana gelen patlamaları izletiyor. Ziyaretçiler ayrıca merak ettikleri konuları uzman astronomlara danışabiliyor.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY), TÜRKSAT 6A Uydu Maketi Atölyesi ve Türk Uzay Yolcusu Oyunu ile özellikle çocukların ilgisini çekiyor.

TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) Ölç Kendini etkinliği ile katılımcıların vücut dirençlerini ve el sıkma kuvvetlerini ölçüyor.

TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) PARDUS 21 Üzerinde Görevleri Tamamla, Hediyeyi Kap, Gamer’lar Nerede?, KAHOOT ile bilgi yarışması, ETAP ile PARDUS Logosu Çizelim etkinlikleri ile dikkat çekiyor.

Ayrıca TÜBİTAK stadında teknolojiye, bilime ve AR-GE’ye meraklı gençler ile TÜBİTAK İK profesyonelleri bir araya geliyor. Mülakat simülasyonu ile gençler işe alım sürecinin önemli bir parçası olan mülakat deneyimi elde etme fırsatı buluyor. Öte yandan standa gelen teknoloji meraklısı gençler, İK profesyonellerinden ilgi çekici özgeçmiş oluşturmak konusunda da destek alabilecek.