TÜBİTAK Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü’nden İki Uluslararası Yaz Okulu

-A +A

TÜBİTAK Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü (TBAE), temel bilim alanlarının ileri konularında iki ayrı uluslararası yaz okulu düzenledi.  “Quantum to Cosmos: Ideas and Applications” ve “Gravitational Waves: New Challenges and Opportunities” konularında gerçekleştirilen iki yaz okuluna Dünyanın önde gelen bilim insanları katılım sağladı.  Yaz okulları kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Mehmet Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanımız Prof.Dr. Hasan Mandal TÜSSİDE’de katılımcılarla bir araya geldi.

Yaz Okullarının İlkinin Konusu: Kuantum’du 

25 Haziran-4 Temmuz 2019 tarihlerinde düzenlenen “Quantum to Cosmos: Ideas and Applications” konulu yaz okulu dünyanın önde gelen bilim insanlarını ağırladı. Üniversitelerimizdeki öğretim üyelerinin ve gençlerin temel bilimler alanında yaptığı çalışmalara katkı sağlanması amaçlanan yaz okulu ülkemizin 2019 yılı üçüncü 100 günlük eylem planı doğrultusunda düzenlendi.

Son konusu yaz okulu dünyanın en önde gelen bilim insanlarının katılımlarıyla uluslararası düzeyde yapıldı:  Amanda Cooper-Sarkar (University of Oxford, UK); Tansu Daylan (Massachusetts Institute of Technology, USA);  Samir Mathur (Ohio State University, USA); Viatcheslav Mukhanov (University of Munich, Germany); Michael Peskin (Stanford University, USA); Subir Sarkar (University of Oxford, UK); Tracy Slatyer (Massachusetts Institute of Technology, USA) ve Andrei Starinets (University of Oxford, UK)  yaz okulunda temel bilimin ileri konularında dersler ve seminerler vererek, katılımcı genç araştırmacılar ve öğretim üyeleri ile fikir alış verişinde bulundular. 

İkinci Yaz Okulu, Gravitasyonel Dalgalar Üzerine Gerçekleşti

7-14 Temmuz 2019 tarihleri arasında ise “Gravitational Waves: New Challenges and Opportunities” konulu bir araştırma ve eğitim yaz okulu düzenledi. Bu yaz okulu ile araştırmacı/öğrenci gençlerimizin bilimsel düzeyinin yükselmesi ve temel bilimler alanında gençlerimizin çalışmalara yönlendirmesi amaçlandı.

Bu yaz okulunda dünyanın önde gelen bilim insanlarından Scott A. Hughes (Massachusetts Institute of Technology, USA);  Nergis Mavalvala (Massachusetts Institute of Technology, USA);   Luciano Rezzolla  (University of Frankfurt, Germany);  Badri Krishnan (Max Planck Institute for Gravitational Physics,  Germany)  dersler ve seminerler vererek,  katılımcı genç araştırmacılar ve öğretim üyeleri ile birebir fikir alış verişinde bulundular.

Yaz okulları hem öğrenciler hem de akademisyenler tarafından ilgiyle takip edildi. 

Yaz okulları kapsamında TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal TÜSSİDE’de katılımcılarla bir araya geldi. Prof. Dr. Hasan Mandal konuşmasında, temel bilim alanlarında hızlı gelişmelerin yaşandığı bu dönemde söz konusu okulların temel bilimsel düşüncenin gelişimi açısından önemli olduğunu vurguladı. TÜBİTAK’ın odaklandığı bilimsel ve teknolojik konuları ana hatlarıyla anlatan Prof. Dr. Hasan Mandal, Kurumun temel çalışma prensipleri ve mekanizmaları üzerinde durarak Temel Bilimlere verilen önemden ve desteklerden bahsetti. Başkanımız, araştırma ve eğitimin iç içe olduğu yaz okullarının yenilikçi genç kuşakların yetiştirilmesinde önemli bir yeri olduğunun altını çizdi. 

Başkanımız, Ülkemizde bilim ve teknolojinin gelişiminde, çığır açan bilgi üretiminde ve bu süreçlerin ayrılmaz bir parçası olan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesinde temel bilimlerin önemli rolünü vurgulayarak, ülkemizin üçüncü 100 günlük eylem planı kapsamında düzenlenen araştırma ve eğitim yaz okullarının önemini vurguladı. Temel bilim alanlarının ileri konularında ve dünyanın önde gelen bilim insanlarının katılımıyla uluslararası düzeyde gerçekleşen bu yaz okullarının araştırmacı gençlerimiz için oldukça heyecan verici olacağını söyleyen Başkanımız, TÜBİTAK olarak bu çalışmaların her zaman yanında olacaklarını belirtti. 


 

12.07.2019