10 Nis 2015
TÜBİTAK Yarı İletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı (YİTAL) tarafından geliştirilen “Ulusal Akıllı Kart Çipi”, Aktif Kalkan Güvenlik Önlemine ABD Patent Ofisi’nden tescil belgesi aldı.
TÜBİTAK Yarı İletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı (YİTAL) tarafından geliştirilen “Ulusal Akıllı Kart Çipi”, Aktif Kalkan Güvenlik Önlemine ABD Patent Ofisi’nden tescil belgesi aldı.
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı projesi kapsamında, TÜBİTAK YİTAL tarafından tasarlanan “Ulusal Akıllı Kart Çipi (UKTÜM)”, bilgi güvenliği konusunda üst düzey güvenlik önlemleri içerecek şekilde gerçekleştirildi. Bu güvenlik önlemleri temelde, çip (tümdevre) içerisindeki gizli bilgiye ulaşılamaması, çeşitli yan kanal analizleri ve istatistiksel yöntemlerle bilginin elde edilememesi ve çipe her türlü fiziksel müdahalenin engellenmesi özelliklerini gerçekleştiriyor.
Güvenlik önlemlerinden biri olan Aktif Kalkan, dışarıdan özel donanımlarla, çip içerisindeki elektriksel hatlara ulaşılarak bu hatlardaki bilginin izlenmesi, dışarıdan hatalı bilgi girilerek devreye hata yaptırılması ve çip içerisindeki bağlantıların değiştirilmesi gibi bazı saldırı yöntemlerine karşı koruma sağlıyor. Çip yüzeyinin tamamen metal hatlarla kaplandığı bu yöntemde, metal hatlara bir test verisi yazılıyor ve bu test verisi devrenin çeşitli noktalarından kontrol ediliyor. Böylece, çip yüzeyini kaplayan bu metal hatların bozulup bozulmadığı tespit edilerek devreye dışarıdan müdahale edilip edilmediği anlaşılıyor. Herhangi bir müdahale tespit edildiğinde, devrenin çalışması durduruluyor.
UKTÜM’de kullanılmak üzere TÜBİTAK YİTAL tarafından geliştirilen “Elektriksel Olarak Ayarlanabilen Arabağlantılara Sahip Aktif Kalkan”, çip yüzeyini kaplayan metal hatlar arasındaki bağlantıların dinamik olarak değiştirilebilmesine olanak sağladığından, mevcut Aktif Kalkan uygulamalarının ötesine geçerek, çipe dışarıdan müdahaleyi olanaksız hale getiriyor. Mevcut Aktif Kalkan uygulamalarında bazı üst seviye saldırı yöntemleriyle güvenlik önlemini kısmen veya tamamen devre dışı bırakmak mümkünken, özgün olarak geliştirilen yöntem kullanıldığında bu açıklık tamamen ortadan kaldırılıyor.