TÜBİTEM 2025: Bilim Merkezleri Geleceği Şekillendiriyor!

+
-
0
16 Şub 2025
TÜBİTEM
Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri Zirvesi’nin dördüncüsü bilim ve teknoloji tutkunlarını bir araya getirdi.

Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri Zirvesi’nin dördüncüsü, TÜBİTAK ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Kocaeli’de gerçekleşti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’ın açılış konuşmalarıyla başlayan zirve, bilim ve teknoloji dünyasından önemli isimleri bir araya getirdi.

“Bilim ve Teknolojide Öncü Bir Türkiye İnşa Ediyoruz”

TÜBİTEM Zirvesi’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin bilim ve teknoloji vizyonuna vurgu yaparak şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuzla, teknolojide öz yeterliliğini sağlamış, küresel rekabette güçlü ve bağımsız bir Türkiye inşa ediyoruz. Elbette bu yolda attığımız adımların odağında en kıymetli hazinemiz, insan kaynağımız yer alıyor. Büyük ve güçlü Türkiye; bilimde, teknolojide ve inovasyonda öncü olmayı hedefleyen, üreten ve geliştiren nesillerle yükselecektir.”

Bakan Kacır, gençlerin teknolojiye olan ilgisini artırmak amacıyla 2018’den bu yana düzenlenen TEKNOFEST etkinliklerinden, 81 şehirde kurulan 130 DENEYAP Atölyesi’nden ve burada eğitim alan 32 binden fazla gençten bahsetti. “Gençlerimizin hayallerini hayata geçirebileceği bir ekosistem oluşturduk. Yapay zeka, robotik gibi alanlarda yetkinlik kazanan gençlerimiz, geleceğin mühendisleri, bilim insanları ve girişimcileri olma yolunda ilerliyor.” dedi.

Bakan Kacır ayrıca, bilim ve teknoloji kültürünü yaygınlaştırmak adına düzenlenen bilim söyleşileri, bilim fuarları ve TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları’na dikkat çekerek, “Özellikle son iki yılda Bilim ve Teknik, Bilim Çocuk ve Meraklı Minik dergilerimizin abone sayısı 410 bine yükseldi. 293 bilim kitabımızın satışı ise 2024’te yüzde 160 artarak 2,5 milyona ulaştı.” bilgisini verdi.

“Bilim Merkezleri Ekosistemi Büyüyor”

Bakan Kacır, Türkiye'de bilim merkezlerinin sayısını artırmanın yanı sıra, içeriklerini güçlendirmek ve daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamanın öncelikli hedefleri arasında yer aldığını belirtti. “2008’de Konya Bilim Merkezi ile başladığımız bu yolculukta, bugüne kadar 35 bilim merkezimizi bilim ve teknoloji tutkusunu yaymak amacıyla gençlerimizin ve vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Bilim merkezlerimizde 15 milyondan fazla ziyaretçiyi bilimle buluşturduk.” dedi.

“Bilim Merkezlerinin Geleceği İçin Yeni Adımlar”

Bilim merkezlerinin sürdürülebilir ve verimli şekilde işletilmesini sağlamak amacıyla iş birliklerini geliştirmeye devam ettiklerini belirten Kacır, “İlkini 2017’de düzenlediğimiz Bilim ve Teknoloji Merkezleri Zirveleri, ülkemizin bilim ve teknoloji hedefleri doğrultusunda yeni projelerin geliştirilmesini amaçlıyor. Merkezlerimizin daha verimli çalışması ve sürdürülebilir modeller geliştirmesi adına tüm paydaşlarımızın bir araya gelmesini sağlıyoruz.” dedi.

Bu yılki zirvenin bilim merkezleri arasındaki paylaşım ve iş birliği ekosistemini güçlendireceğini ifade eden Kacır, zirve kapsamında, bilim ve teknoloji atölyeleri, bilim şovları, etkileşimli sergiler ve öğrenciler için düzenlenen etkinliklerin yanı sıra, Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu’nun anlatıldığı “Ufkun Ötesinde Sergisi”nin de Kocaeli Bilim Merkezi’nde ziyaretçilere açık olacağını belirtti.

“Geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da konuşmasında” Bu zirveye  ev sahipliği yapmak bizim için büyük bir gurur. Biz Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte Kocaeli Bilim Merkezi'ni açmıştık. O zaman Türkiye'deki ilk bilim merkezlerinden bir tanesiydi. Bugüne kadar 2 milyondan fazla ziyaretçi geldi. İnanılmaz da bir talep var. İçinde atölyeler var. Atölyelere 170 bin ziyaretçi geldi. 4 tane daimi,1 tane geçici sergimiz var.” ifadelerini kullandı. 

“Burada gençler için inanılmaz fırsatlar yaratılıyor” vurgusu yapan Büyükakın, “Yapay zeka ve nesnelerin internetinin gençlerin kullanımına sunulduğu bir alan oluşturduk. Biz adeta bir kuluçka ortamı hazırlıyoruz ve onlar burada kendi yeteneklerini geliştiriyorlar. Örneğin atölye eğitimleri kapsamında 15 bin öğrenciye eğitim verildi. Ayrıca 330 okula robotik kodlama ve tasarım atölyeleri açtık. Geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

“Bilim merkezleri, yalnızca birer eğitim alanı değil, aynı zamanda geleceğin bilim insanlarını ve teknoloji liderlerini yetiştiren merkezlerdir”

Açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, bilim merkezlerinin toplumsal gelişimdeki rolüne dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: "Bilim, toplumların kalkınmasında en büyük itici güçlerden biridir. Bilimin toplumla iç içe olması, çocuklarımızın ve gençlerimizin bilimsel düşünme becerilerini kazanması büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda bilim merkezleri, bilimsel merakın ve keşif ruhunun geliştiği alanlar olarak büyük bir sorumluluk üstlenmektedir."

TÜBİTAK olarak bilim merkezlerini yalnızca sergi alanları olarak değil, yenilikçi ve interaktif eğitim ortamları olarak gördüklerini vurgulayan Aydın, 2008 yılında Konya Bilim Merkezi ile başlayan sürecin bugün 24 ilde 44 bilim merkezi projesine ulaştığını belirtti. Aydın, bugüne kadar 15 milyondan fazla kişinin bilim merkezleriyle buluştuğunu ve bu sayının giderek artacağını ifade etti. 

Bilim merkezlerinin yalnızca bireylerin bilimle tanışmasını sağlamakla kalmayıp, ülkemizin bilim ekosistemine katkıda bulunacak nitelikli insan kaynağının yetişmesine de öncülük ettiğini belirten Aydın, "Bilim merkezleri, yalnızca birer eğitim alanı değil, aynı zamanda geleceğin bilim insanlarını ve teknoloji liderlerini yetiştiren merkezlerdir" dedi.

Bilim merkezlerinin gelişimi için destek mekanizmalarının güçlendirildiğine dikkat çeken TÜBİTAK Başkanı, 19 bilim merkezine sağlanan Sürdürülebilirlik ve Kapasite Artırımı desteği ile bu merkezlerin daha etkin çalışmasını sağlamayı hedeflediklerini aktardı. 

Aydın, “TÜBİTAK, bilim merkezleri dışında Deneyap Teknoloji Atölyeleri, TEKNOFEST yarışmaları, bilim fuarları ve popüler bilim yayınları ile de toplumun her kesimine ulaşmayı sürdürüyor.” dedi.

“Bilimi Toplumla Buluşturmaya Devam Edeceğiz”

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanı Ömer Kökçam, zirve kapsamında Kocaeli Bilim Merkezinde bilim merkezi yöneticileri ve eğitmenleriyle bir araya geldi. Kökçam, bilim merkezlerinin eğitmenlerine yönelik düzenlenen organizasyonun önemine vurgu yaparak, bilim merkezlerinin gelişimi ve eğitmenlerin motivasyonu açısından bu tür etkinliklerin önemli olduğunu belirtti. TÜBİTAK olarak bilim merkezlerini uluslararası standartlara taşımak için çalıştıklarını belirten Ömer Kökçam, "Türkiye’nin bilim kültürünü güçlendirmek ve Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi gerçekleştirmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz," diye konuştu.

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanı Ömer Kökçam, zirvenin kapanış konuşmasında ise bilim ve teknolojiye dayalı eğitim sistemlerinin önemine dikkat çekerek, geleceğin koşullarına bugünden hazırlanmanın gerekliliğini vurguladı.

Bilim ve toplumun entegrasyonu adına yapılan her çalışmanın büyük önem taşıdığını belirten Kökçam, bu tür etkinliklerin bilimi geniş kitlelerle buluşturma misyonuna önemli katkılar sunduğunu ifade etti.

Türkiye’nin son yıllarda teknoloji ve bilim alanında önemli bir dönüşüm geçirdiğini belirten Kökçam, Milli Teknoloji Hamlesi’nin bu değişimin temel taşı olduğunu söyledi. TEKNOFEST, bilim merkezleri, Deneyap atölyeleri ve bilim farkındalığını artıran projeler sayesinde toplumun her kesiminde bilim ve teknolojiye yönelik özgüvenin artırıldığını kaydetti.

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı olarak bilimi toplumla buluşturma misyonlarının önemini vurgulayan Kökçam, bilim merkezleri, popüler bilim yayınları ve eğitim projeleriyle her yaştan bireyi bilimle tanıştırmaya devam edeceklerini ifade etti.

Zirvenin bilim ve teknoloji alanındaki dönüşüm sürecine katkı sağlamasını temenni eden Kökçam, etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür etti.

Zirvede Ele Alınan Önemli Konular

Zirvede, bilim merkezlerinin geleceğine yönelik kritik konular ele alındı. Yapay zekâ, dijitalleşme ve bilim merkezlerinin eğitimdeki rolü gibi önemli başlıklar tartışıldı. Zirve süresince bilim merkezleri temsilcileri, akademisyenler, öğretmenler ve özel sektör temsilcileri, bilimsel iletişimi güçlendirecek yeni iş birlikleri geliştirdi.

Zirvenin en dikkat çeken konukları arasında yer alan astronot Tuva Cihangir Atasever ile NASA’da görev yapan astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, uzay araştırmalarındaki son gelişmeleri ve kendi deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Büyük ilgi gören  oturumlarda, genç bilim insanları ve uzay meraklıları, sorular yöneltme fırsatı buldu. Tuva Cihangir Atasever ve Dr. Umut Yıldız bilim gösterisine de eşlik etti. Nefesleri kesen gösterilerde Alev Deneyleri, Duman Halkaları gibi birbirinden eğlenceli deneyleri ziyaretçilere sunuldu. 

Zirvede bilimsel paneller, atölye çalışmaları ve interaktif etkinlikler de düzenlendi. Katılımcılar, uzay bilimleri, yapay zeka, sürdürülebilir enerji ve geleceğin teknolojileri gibi konularda uzmanlardan bilgi edinme şansı yakaladı.

Kocaeli'de iki  gün süren zirveye; bilim merkezleri temsilcileri, özel sektör ve kamu temsilcileri, bilim merkezi ile ilgili çalışmalar yürütmekte olan akademisyenler, öğretmenler ile bilim merkezleri alanında çalışan firmalar ve öğrenciler katıldı. İki gün boyunca binlerce kişinin ziyaret ettiği TÜBİTEM Zirvesi, bilime ilgi duyan herkesin bir araya gelerek bilgi paylaşımında bulunduğu eşsiz bir platform olarak hafızalara kazındı.