Eureka 2023-24 Türkiye Dönem Başkanlığı, Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Sayın Büyükelçi Faruk Kaymakcı’nın himayelerinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen bir resepsiyonla tanıtıldı. Resepsiyona Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı ve Eureka Dönem Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Eureka Yeni Dönem Başkanı ve TÜBİTAK TÜSSİDE Müdürü İsmail Doğan, Eureka Genel Müdürü Brit Helle, Eureka Türkiye Üst Düzey Ülke Temsilcisi Doç. Dr. Duygu Çelik, Eureka ulusal proje koordinatörleri Umut Ege, Dr. Ayda Kara Pektaş, Hasan Burak Tiftik ve diğer Eureka üyesi ülkelerin Üst Düzey Ülke Temsilcileri, Bilim Müşavirleri, Eureka kümelerinin temsilcileri ve AB Komisyonun’dan çeşitli yetkililer katılım gösterdi.
22 Haziran 2023’te Brüksel’de gerçekleştirilen Eureka Genel Kurul toplantısında Eureka Başkanlığı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil tarafından İsmail Doğan’a devredildi. 1985’te kurulan Eureka’nın tarihinde ilk kez Eureka başkanlığı bir Türk temsilciden başka bir Türk temsilciye devredilmiş oldu.
Resepsiyonda konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK ile Eureka'nın rollerinin büyük ölçüde uyumlu olduğuna işaret ederek, Eureka’nın KOBİ’ler, akademisyenler ve endüstriler de dahil olmak üzere çeşitli paydaşlara uluslararası işbirliği ile araştırma ve yeniliği teşvik etmede çok önemli rol oynadığını anlattı.
"Eureka, bilim ve teknoloji alanında araştırma ve yenilik için bir mihenk taşı olmuştur.”
Eureka’nın, sınır ötesi iş birliklerini teşvik eden ve yenilikçi girişimlerin büyümesini sağlayan çok sayıda başarılı projeye olanak sağladığının altını çizen Başkan Mandal, Türkiye’nin başkanlık döneminde öncelikle Eureka enstrümanlarının etkinliğini geliştirmeyi hedefleyerek somut bir etki koymaya ve inovasyonu teşvik etmeye kararlı olduklarını dile getirdi.
Özellikle mevcut proje ve girişimlerin sonuçlarının iletişimini daha etkin hale getireceklerine dikkati çeken TÜBİTAK Başkanı, “İklim değişikliği önemli bir öncelik haline geldi. Küresel olarak çok önemli bir noktada bulunan yeşil ve dijital dönüşümü, Eureka Dönem Başkanlığımızda da önceliklerimiz arasında vurguluyoruz" diye konuştu.
“Küresel zorluklara karşı köprüler kurmaya odaklanacağız”
Prof. Dr. Mandal, Eureka’nın az katılımcı ülkelerdeki etkinliğinin artırılmasının önemli olduğuna da işaret ederek, özellikle Batı Balkan ülkelerinin Eureka projelerinde daha fazla yer almasının ve yeni ülkelerin de dahil edilmesinin önemini vurguladı.
Eureka’nın pek çok sorunun nasıl aşılacağı konusunda doğru cevabı veren önemli organizasyonlardan biri olduğunu anlatan Mandal, başkanlık dönemlerinde küresel zorluklara karşı köprüler kurmaya odaklanacaklarını ifade etti.
"Eureka Dönem Başkanlığı'nın, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü kuruluş yıl dönümünde olmasından gurur duyuyorum"
Eureka Ağı işbirliğinde gerçekleştirilen etkinliğe ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirten Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı, bilim insanlarının ortak proje geliştirmesine yardımcı olmalarının çok olumlu sonuçlar ortaya koyduğunu dile getirerek Eureka'nın açık fikirli bir platform olduğunu Avrupa'daki diğer bölgelerdeki ülkelere de fırsatlar sunduğunu ifade etti.
Eureka Genel Müdürü Brit Helle ise "Türkiye'nin Eureka Dönem Başkanlığı açılışını resmi olarak kutlamak için bu akşam sizinle olmak benim için bir ayrıcalık." değerlendirmesinde bulundu.
"Eureka'nın bütün dostlarıyla birlikte olduğum için çok mutluyum." diyen Helle, gelecek 12 ay boyunca Türkiye liderliğinde Eureka ağında iş birliği yapmayı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.
TÜBİTAK koordinasyonunda yürütülecek başkanlık süresince üç büyük toplantı ve Küresel İnovasyon Zirvesi düzenlenecek
Eureka Dönem Başkanlığı göreviyle 47 üyeli ağın başkanlığını ve Eureka Derneği’nin başkanlığını yürütecek olan Türkiye, bu göreviyle önemli sorumluluklar ve yükümlülükler alırken, aynı zamanda ülkemize ciddi bir prestij kazandıracak. Diğer ülkeler ile sürekli iletişimde kalınması ve Eureka’nın faaliyetlerinin başkan ülkenin stratejik önceliklerine göre TÜBİTAK Koordinasyonunda yönlendirilebilmesi en önemli avantajlar arasında yer alıyor.
Türkiye’nin TÜBİTAK koordinasyonunda yürütülecek olan Eureka dönem başkanlığı görevi kapsamında Kasım 2023, Mart 2024 ve Haziran 2024’te TÜBİTAK ev sahipliğinde üç büyük toplantı ve Eureka üyesi ülkelerden firmaların katılacağı Küresel İnovasyon Zirvesi yapılacak. Sosyal etkinlikler ile desteklenen toplantılar ülkemizin Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin tanıtımı konusunda avantaj sağlayacak.
EUREKA Hakkında
Eureka, Avrupa ülkelerindeki sanayi ve araştırma kuruluşlarının dünya pazarlarındaki rekabet gücünü artıracak ileri teknolojilerin, ürünlerin, süreçlerin ve hizmetlerin araştırılması ve geliştirilmesini, ülkeler arasında ortak projeler oluşturulmasını ve yürütülmesini teşvik etmek için kurulan önemli bir uluslararası iş birliği platformu olarak biliniyor.
Eureka, 1985 yılında Türkiye’nin de içinde bulunduğu 18 Avrupa ülkesi ve AB Komisyonu tarafından kuruldu. Zaman içerisinde EUREKA ağının etkisinin ve işlevselliğinin artmasıyla Kanada, Güney Kore, Güney Afrika ve Singapur gibi Avrupa dışından ülkelerin de ağa dahil olmasıyla, üye sayısı 47’ye yükseldi.
Türkiye, 1998-1999 ve 2012-2013 yılları arasında olmak üzere iki dönem Eureka Dönem Başkanlığı görevini yürütmüştü.
Türkiye’nin Eureka Kapsamındaki Faaliyetleri
1985’ten bu yana Eureka’da aktif bir şekilde faaliyet gösteren Türkiye, 2008-2021 yılları arasında Türk ortaklı 976 proje önerisi ile en fazla proje ortaklığı kuran 11. ülke oldu. Bahse konu projeler direkt veya eş finansman mekanizması ile değerlendirilmekte, finanse edilmekte ve izlenmektedir.
Eureka’nın en önemli destek mekanizmalarından bir tanesi olan Eureka Kümeleri’nden ikisinin başkanlığını, birinin başkan yardımcılığını Türk firmalarının temsilcileri üstlenmiştir. Eureka çatısı altında faal olan beş küme bulunmaktadır.