Türkiye, EUREKA Dönem Başkanlığı'nı Norveç'e Devrediyor

+
-
0
23 Haz 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/eureka_ana_02.jpg
Türkiye, geçen yılın temmuz ayından itibaren yürüttüğü EUREKA programının donem başkanlığını, önümüzdeki ay itibariyle Norveç'e devrediyor.

Türkiye, geçen yılın temmuz ayından itibaren yürüttüğü EUREKA programının dönem başkanlığını, önümüzdeki ay itibariyle Norveç'e devrediyor.

Konu hakkında açıklama yapan EUREKA Yönetim Kurulu Başkanı Okan Kara, EUREKA programının pazar odaklı ve kısa sürede ticarilebilecek yüksek teknolojili ürünlerin, şirketlerce oluşturulan uluslarası startejik ortaklıklarla destekleyen kritik bir platform olduğunu belirterek, Türkiye’nin programın kurulduğu 1985 yılından itibaren programda yer aldığını ekledi. 2006 yılına kadar programda aktif olarak yer almayan Türkiye, son yıllarda hem dahil olduğu proje sayısındaki artış hem de projeler kapsamında Türk firmalarının geliştirdiği kritik teknolojiler ile adından söz ettiriyor.

Dönem Başkanlığımız Süresince EUREKA Üyesi 42 Ülke Arasında 11. sıradan 4. sıraya yükseldik

Dünyanın her yerinden, her büyüklükteki firmanın, “küresel işbölümü ve işbirliğinden nasıl daha fazla faydalanabiliriz”e kafa yorması gerektiğini vurgulayan Kara, EUREKA programının tam da bu noktada, yüksek teknolojili ürünler özelinde global işbirlikleri geliştirmede önem kazandığını belirtti. EUREKA Yönetim Kurulu Başkanı Kara şöyle devam etti: “Türkiye olarak EUREKA Dönem Başkanlığını devraldığımızda Türk firmalarının programa aktif katılımı için çalışmalar yürüterek, programa üye ülkeler arasında dahil olduğumuz proje sayısına göre ilk 10’a girmeyi hedeflemiştik. Büyük bir sıçrama ile Almanya, Fransa ve İspanya’dan sonra 48 projeyle 4. olduk. 2007 yılında 28, 2012 yılında ise 11. sıradaydık. Şu an Türkiye için programın “Parlayan Yıldızı” deniyor.”

2010-2012 yılları arasında 120 Türk firması 42 projede yer alarak 50 milyon Avroluk proje hacmine erişim sağladığının altını içen Okan Kara, şöyle konuştu: “Üstelik bu firmaların yarıdan fazlası KOBİ. Uluslararası teknolojik ortaklıklar kurmada KOBİ’lerimizi büyük ölçekli firmalarımız ve üniversitelerimiz takip ediyor. Alanlara bakacak olursak, son yıllarda büyük bir atılım gösterdiğimiz bilgi ve iletişim teknolojileri alanı EUREKA programı kapsamında da öne çıkıyor. Bu alanı imalat, çevre ve biyoteknoloji izliyor.”

1'e 10 katma değer yaratıyor

Programın Türkiye ayağının koordinasyonundan TÜBİTAK’ın sorumlu olduğunu belirten Okan Kara, Kurumun düzenlediği uluslararası proje pazarı etkinlikleri, bilgi günleri ve Türk firmalara proje önerisi geliştirilmesinde verilen destek ile programa dahil olan Türk firmalarının sayısının artırılmasının hedeflendiğini söyledi. Programın önemini, 2012 yılında yapılan bir analizle ifade eden EUREKA Yönetim Kurulu Başkanı Kara, bir EUREKA projesine yapılan 1 milyon avroluk kamu finansal desteğinin, ortalama 10 milyon avro katma değer sağladığını, programın yüksek teknoloji yarışında yer almak isteyen firmalarımız için önemli teknoloji transferi ve uluslararası ortaklık fırsatları sunduğunu belirtti.

Programın Ar-Ge Gündemini Türkiye Belirledi

Türkiye dönem başkanlığı sürecinde EUREKA Programı'nın Ar-Ge gündeminin, Türkiye başkanlığında belirlendiğini ve programın stratejisine yön verildiğini belirten Kara, dönem başkanlığının ülkemiz sanayisi ve KOBİ’lerimiz adına bir fırsata dönüştürülmesi hedefiyle yola çıkıldığını vurguladı. Okan Kara ayrıca, hazırlanan yıllık çalışma planı kapsamında birçok uluslararası etkinlik düzenlendiğini böylelikle hem Türk firmalarının programa dair hem de programa üye ülkelerin Türk sanayisinin Ar-Ge kabiliyetleri ve potansiyeline dair farkındalıklarının artığını söyledi.

EUREKA Programı Nedir?

Pazar odaklı, kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik Ar-Ge projelerinin desteklendiği uluslararası işbirliği platformu EUREKA Programı, teknoloji şirketlerinin kurdukları kümeler ile ilgili sektördeki şirketleri bir araya getirerek, uzun vadeli stratejik işbirliklerinin desteklenmesini sağlıyor.

27 yıllık geçmişe sahip program kapsamında bugüne kadar 4000’i aşkın proje ile 30 Milyar Avro’ya yakın Ar-Ge hacmi oluşturuldu. 42 ülkenin önemli sanayi kuruluşlarının yer aldığı programda, KOBİ’lerin de katılım oranı önemli ölçüde artış göstererek toplam katılımın % 50’sine ulaştı.

Programın özel teknoloji alanlarına odaklanan kümelerin yönetiminde aralarında Turkcell Teknoloji, Türk Telekom ve Tüpraş’ın da yer aldığı birçok önemli Türk şirket yer alıyor.