Türkiye’nin İlk Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’21 Başladı

-A +A

31 Ağustos’ta yarışmalarla başlayan TEKNOFEST'21 heyecanı doruğa ulaştı; Türkiye’nin ilk Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda başladı. Bu yıl dördüncü kez kapılarını misafirlerine açan TEKNOFEST21’in açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Azerbaycan Ulaştırma Haberleşme ve Yüksek Teknoloji Bakanı Rashad Nabiyev, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in yanı sıra davetliler, çocuklar, gençler ve vatandaşlar katıldı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, açılış töreninde yaptığı konuşmada, TEKNOFEST'e ilginin her yıl katlanarak arttığını belirtti.  Festivalin, Türkiye'nin gelecek vizyonunun canlı örneği olduğunu vurgulayan Bakan Varank, "TEKNOFEST yarışmacıları, ziyaretçileri, buraya gelemese de uzaktan takip eden gençler, Türkiye'nin geleceğini inşa edecek gerçek kahramanlardır." dedi. TEKNOFEST gençliğinde büyük Türkiye’nin mimarlarını gördüklerini ifade eden Varank, ülkeyi 2053 ve 2071 hedeflerine taşıyacak bir nesille beraber yürüdüklerini söyledi. Varank, gençlerin kalbinde teknoloji ateşini tutuşturan T3 Vakfı'na, TÜBİTAK’a ve diğer tüm paydaş kurum, kuruluşlara teşekkür etti. 

Bakan Varank, TEKNOFEST'e artan ilgi ve katılıma işaret ederek, "Görüyoruz ki bu ülkenin dört bir tarafındaki parlak beyinler, şartların olgunlaşmasını bekliyor. Gerekli ortamlar sağlandığında, fırsat verildiğinde gençlerimizin dünyaya meydan okuyabilecek bir kapasiteye sahip olduğu aşikar. TEKNOFEST'e ilgi bu kadar yüksekse bu vizyonu, bu dip dalgayı da sağlam bir iradeye borçluyuz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, sağlıklı işleyen bir inovasyon ve girişimcilik ekosistemi inşa edebilmek için tüm imkanlarımızı seferber ettik." ifadelerini kullandı. 

“7 milyon liranın üzerinde malzeme desteği sağladık”

Türkiye'nin teknoloji altyapısındaki gelişmelere değinen Varank, "İşte şimdi de, vakitli attığımız tohumlar, fidan oldu, çiçek açmaya başladı. TEKNOFEST teknoloji yarışmalarında, ilkokuldan, ortaokuldan, liseden, üniversiteden ve hatta mezunlardan olmak üzere her yaştan takımlar boy gösteriyor." diye konuştu. Varank, TEKNOFEST'te yarışmacıların roketten otonom sistemlere, yapay zekadan su altı sistemlerine 35 farklı alanda hünerlerini sergilediğini belirterek, bu yarışmalarda gençlerin heyecanına ortak olduklarını söyledi. Her sene başarıları ödüllendirdiklerine ve gençleri teşvik ettiklerine işaret eden Varank, "Bu sene ön eleme aşamasını geçen gençlerimize 7 milyon liranın üzerinde malzeme desteği sağladık. TEKNOFEST'te dereceye giren takımlarımıza 5 milyon liranın üzerinde ödüller takdim edeceğiz." dedi. TEKNOFEST'e katkı sağlayan paydaşların sayısının da katlanarak arttığını aktaran Varank, ilk sene 28 olan paydaş sayısının bu sene 74'e yükseldiğini, bu sayede festivali daha geniş kitlelere ulaştırabildiklerini bildirdi.

"İHA'larımızı tüm dünya hayranlıkla takip ediyor"

Bakan Mustafa Varank, Türkiye'yi teknolojinin gidişatını takip eden değil, tayin eden ülkeler arasına sokmak için çalıştıklarını ifade ederek, “Türkiye; kritik teknolojilerin pazarı değil, üretim üssü olmalıdır. Yerli ve milli teknolojilerle yoluna devam etmelidir. Parasıyla dahi bize satmadıkları İHA'lardan, bugün İHA alanında dünyada parmakla gösterilen ülkelerden biri haline geldik." dedi. Varank, hayatını bu işe adayan, geceli gündüzlü çalışan gençlerle; hayal kurup daha sonra hayallerine ulaşmak için hayatını hangarlarda, atölyelerde, garajlarda, dağlarda geçiren gençlerle bu başarıyı yakaladıklarını söyledi.

"Bugün nasıl ki dünya basını İHA teknolojileri alanında bizi konuşuyorsa yarın da elektrikli araçlar, otonom araçlar, insansız su altı araçları, yapay zeka, hibrit roket teknolojileri, uçan arabalar konusunda bizi konuşacak" diyen Varank, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ben ne zaman uçan arabalardan bahsetsem bizimle dalga geçmeye çalışanlar oluyor ama bilmiyorlar ki 2030'a kadar uçan arabaların pazar payı 320 milyar dolara ulaşacak. Onun için biz 'samanyolu galaksisi' dediğimizde sadece akıllarına saman gelen anlayışa aldırış etmeden teknolojiye, gençlerimize yatırım yapacağız ve hep beraber tarih yazacağız. Türkiye, gümbür gümbür gelen gençleriyle önümüzdeki yıllara mührünü vuracak."

 “TEKNOFEST’i uluslararası bir marka haline getireceğiz"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, TEKNOFEST ile birlikte gençlerin tekrar sahnelere çıktığını ifade ederek, “Bizim gençlerimize yakışan figüranlık değil, başroldür. İnanıyorum ki buradaki gençlerimiz teknoloji ateşini tutuşturacak gençlerimizdir." dedi. TEKNOFEST ile birlikte eylülü "teknoloji ayına" çevirdiklerini belirten Varank, "TEKNOFEST'i sadece ülkemiz sınırları içinde tutmayacağız. İnşallah bir sonraki TEKNOFEST'te can Azerbaycan'da da bir ayağımız olacak ve TEKNOFEST'i uluslararası bir marka haline getireceğiz. Bunu da siz değerli gençlerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla ve her bir paydaşımızla yapacağız." diye konuştu. 

Azerbaycan Ulaştırma, Haberleşme ve Yüksek Teknolojiler Bakanı Reşad Nabiyev de TEKNOFEST'in paydaşlarını ve Türk gençlerini tebrik etti. Nabiyev, "Çünkü onların böyle güçlü bir devleti var, her birine en iyi imkanı tanıyan bir devleti var." dedi. 

Bakan Varank TÜBİTAK Standında

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank akşam saatlerinde TÜBİTAK standını ziyaret etti. Standdaki tüm alanları gezen Bakan Varank, Deneyap alanında çocukların projelerini inceledi ve onları tebrik etti.  Bilim Merkezi’ne de giden Bakan Varank, kağıttan uçak yaparak makineyle uçurdu.

BİLGEM standında fordex döküman inceleme cihazı ile belgenin sahte mi gerçek mi olduğunu inceleyen Varank, ışınlanma kabininde BİLGEM Lazer Optik Haberleşme Cihazı ile görüntü aktarımı deneyimini yaşadı; katlanabilir mayın dedektörleri ozan ile kum havuzunda metal arama etkinliğine katıldı. 

UME standında el kuvveti ölçer ve vücut direnci ölçer cihazlarını deneyerek el kuvvetini ve vücut direncini ölçen Varank, UME yerli ve milli üretimleri olan Rubidyum Tabanlı Atomik Saat, Manyetik Tork Çubuğu ve Fluxgate Manyetometre cihazları hakkında bilgi aldı.

Bakan Varank, ULAKBİM alanında açık kaynak kodlu Pardus21 üzerinde çalışan bir ralli oyununu oynadı. 

TÜBİTAK MAM tarafından gerçekleştirilen deneysel etkinlikleri de yerinde inceleyen Bakan Varank, Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nün denizlerde mikroplastik kirliliğin araştırılması ve döngüsel ekonomiye geçişte geri dönüşüm uygulamaları; Enerji Enstitüsü’nün Yakıt Pilli Eğitim Kiti Deneysel Gösterimi, Yakıt Pili Modül Bileşenleri ve Montajı, Bor Mobil; Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nün Mikroskopta Farklı Materyallerin İncelenmesi; Gıda Enstitüsü’nün Yoğurt Bakterileri ve Gıdalardan İzole Edilen Bazı Küflerin Mikroskop Altında Gösterimi; Kimyasal Teknoloji Enstitüsü’nün Sıvı Azot ile Sıvı Gaz Faz Geçişleri, Sıvı azot ile farklı deney gösterimleri, Parmak izi tozu, Paladyum geri kazanım, akıllı polimer ve OLED ile ilgili deneylerine; Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün Kutuplarda Türk Bilim İnsanlarının Çektiği Fotoğraflardan Oluşan Kutup Sergisi, Türk Araştırmacıların Kutuplarda Giydiği Kutuplara Özel Olarak Dikilen Kıyafetler, Kutup Canlıları eşleştirme oyunu ve Antarktika Belgesel gösterimine; Malzeme Enstitüsü’nün Kuvars Kristal ile Algılama ve Piezoelektrik Malzemelerle Elektrik Üretimi, Güneş Paneli Çalışma Konsepti Gösterimine; Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün Sismometre İle Yer Hareketlerini Anlık Ölçme deneysel etkinliklerine katıldı ve yetkili personel tarafından detaylı olarak bilgilendirildi.

Mustafa Varank, TÜBİTAK personeliyle hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra standdan ayrıldı.

“Önceden sadece izliyorlardı bu yıl deneyimliyorlar”

TEKNOFEST’in ilk gününde heyecanlı olduklarını ifade eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ”Bir aya yakın zamandır yarışmalar devam ediyordu. Şimdi coşkunun en üst seviyeye ulaştığı, tüm teknoloji dostlarımızla, gençlerimizle, öğrencilerimizle buluştuğumuz TEKNOFEST’teyiz.” dedi. 
TÜBİTAK olarak TEKNOFEST'e bu sene daha farklı hazırlandıklarını belirten Prof. Dr. Mandal, “İlk yılda yaptıklarımızı tanıtıyorduk gençlerimize, öğrencilerimize, vatandaşlarımıza. Bunu deneyimleme imkanları olmuyordu, sadece gözlüyorlardı, videodan izliyorlardı. Ancak bu sene bu teknolojilere dokunmalarını, deneyimlemelerini hatta; ‘ben bunun daha iyisini yapabilirim, buna adayım’ demelerini istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. 

Yedi Bilim Merkezimizin her birinin farklı renkteki farklı deneyimleri gençlerimize tanıttığına işaret eden Mandal, “Gençler kitaptan okuduklarını burada deneyimleyebilecekler." dedi. 

PARDUS ile artık oyun da oynanabiliyor

Milli işletim sistemi PARDUS’a ilişkin soruları yanıtlayan Prof. Dr. Mandal, “Birçok teknolojiyi biz geliştiriyoruz ama bunun arkasında yazılım ve işletim teknolojileri var, işletim teknolojilerinde ne yazık ki yabancı teknolojiler kullanıyoruz. PARDUS bizim milli işletim sistemimiz. Şu an 21. versiyonundayız. 'PARDUS masa üstü uygulamaları güzel ama biz aynı zamanda oynamak istiyoruz, PARDUS bize bu imkanı sunmuyor’ diyorlardı arkadaşlar. Şimdi PARDUS üzerinden aynı zamanda oyun teknolojilerini de tanıtıyoruz. Bu da gençlerimizi PARDUS’a daha fazla yakınlaştıracak.” ifadelerini kullandı.  

"Kutup araştırmalarıyla iklim konusunda farklılık oluşturacağız" 

Kutup araştırmalarına da değinen Mandal,  kutup araştırmaları vasıtasıyla özellikle günümüzün en önemli konusu iklim değişikliği konusunda gençlerimizde farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini vurguladı. Prof. Dr. Mandal, “İklim değişikliğinin olası etkilerini nasıl göreceğiz, kutuplarda yansıması nasıl, Türkiye’ye dünyaya yansıması nasıl? Bu soruların yanıtlarını bulabilecekler” diye konuştu. 

“TÜBİTAK olarak gençlere teknolojiyi üretip geliştirecekleri imkanlar sunuyoruz”

Prof. Dr. Hasan Mandal, “Biz teknolojiyi kullanan değil teknolojiyi tasarlayan, geliştiren ve üreten gençler istiyoruz ama bunu istemek için onlara o imkanı sunmak lazım. TÜBİTAK olarak biz bu imkanı sunmaya çalışıyoruz. Burada da bunu mükemmelliğe ulaştıracağız.” mesajı verdi.

"TÜBİTAK, TEKNOFEST'in önemli bir parçası" 

TÜBİTAK’ın 36 yarışmadan 12’sinin düzenleyecisi olarak TEKNOFEST’in önemli bir parçası olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mandal, “Alanın değişik noktalarında elektrikli araç yarışmasına katılan 100 tane aracımız sergileniyor. İHA yarışmalarında, Robotaksi’de dereceye giren ve yarışan araçlarımız da alanda sergileniyor. Aynı zamanda yarışmalar devam edecek. Diğer tarafta ise yarışmalarımıza katılan gençlerimiz de hediyelerini alacak.” açıklamasında bulundu. 

Prof. Dr. Mandal, “Tüm teknoloji dostlarının teknolojiyi benimsemelerini ve gelecekte ben de varım diyerek milli teknoloji hamlemiz için ben de taş koyacağım diyen tüm gençlerimizi, kendini genç hisseden arkadaşlarımızı, dostlarımızı bekliyoruz.” ifadeleriyle herkesi TEKNOFEST’e davet etti.

Prof Dr. Mandal, TÜBİTAK standındaki “Ne-re-de Sahte belge tespit sistemi” , “Gem x ışınlanma kabini” , “Katlanabilir mayın dedektörü Ozan” , “Metanol yakıt pili eğitim kiti”, “Bor-yakıt pili eğitim kiti” alanlarını ziyaret etti. Başkan Mandal, 9 yaşındaki minik ziyaretçi Mustafa Kerem ile birlikte pillerin nasıl çalıştığını anlatan modeli inceledi. 

TÜBİTAK Sanal Gerçeklik (VR) çadırını da gezen Mandal, “Bilge misin?” ödüllü kriptoloji yarışmasını izledi. Yarışmada 13 yaşındaki Zilan Yıldırım tüm soruları doğru cevaplayarak büyük ödül olan “scooter”ı kazandı. Zilan Yıldırım, ödülünü Prof. Dr. Mandal ile birlikte aldı.

Prof. Dr. Mandal, Matematik ve Kriptoloji yarışmasında 155 kişi arasında ilk üçe giren yarışmacılara ödüllerini verdi. Mandal, birinci olan Burak Emre Polat’a tablet, ikinci olan Özlemnur Özcan’a Bluetooth kulaklık, üçüncü olan Furkan Özcan’a ise akıllı saat takdim etti. 

“Hayallerimiz gerçeğe dönüşmeye başladı”

Törende konuşan T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “Geçtiğimiz yıllarda TEKNOFEST için yola çıkarken bir hayalimiz vardı. Bugün hayallerimiz gerçeğe dönüşmeye başladı. Dünyanın hızla değiştiği bu çağda dönüşümün ve ilerlemenin en büyük rüzgarının teknoloji olduğunu görüyoruz. Bugün yüksek teknoloji geliştiren Türkiye hayalimizi yarışmalarımıza başvuran 200 binden fazla gencimizle ve milletimizle paylaşıyoruz. Gençlerin önemsenmediği bir gelecek hayalinin eksik kalacağını çok iyi biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında gençlere tavsiyeler veren Bayraktar, “Mühendis bir yol arkadaşınız olarak sizlere tavsiyem önünüze çıkan engeller sizi asla yıldırmasın. Yerleşik düzen sizi yanlış eğitse de etikten, ahlaktan ve hak bildiğiniz yoldan asla ayrılmadan çok çalışın. Bir konu üzerinde çalışırken muhakkak geleceğin trendlerine odaklanın.” diye konuştu.

"Artık dünyayı ileri taşıyan yeni fikirler, yeni icatlar gençlerden çıkıyor"

20 yıl önce garajlarda kurulan şirketlerin dünyanın en güçlü şirketlerine dönüştüğünü vurgulayan Bayraktar, “Artık dünyayı ileri taşıyan yeni fikirler, yeni icatlar ufacık girişimlerden ve bu girişimleri kuran gençlerden çıkıyor. Bunun için girişim ekosistemimizi daha da büyütmeliyiz. 20 yıl öncesinin garaj şirketleri arasında bugün tekelleşen, devletlerden daha güçlü hale gelen dev şirketler bulunuyor. Vahşi kapitalist teknoloji tekellerinin kurguladığı bir dünyaya mahkum olmamak için yelkenlerimizi medeniyet değerlerimiz istikametinde kendi dönüşüm rüzgarımızla doldurmalıyız” dedi.

Bayraktar gençlere seslenerek, “Umudumuz sizlersiniz. Sizi basmakalıp tariflere hapsetmeye çalışanlara kulak asmayın. Çekinmeyin, korkmayın, çalışmaya devam edin. Allah güç ve kuvvet verdikçe ülkemizin aydınlık yarınları olan sizlere elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.

“TEKNOFEST büyük bir potansiyeli harekete geçirdi”

Açılışta konuşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ise, TEKNOFEST’in büyük bir potansiyeli harekete geçirdiğini vurgulayarak, “Biz Savunma Sanayii Başkanlığı’mızda ‘istiklal ve istikbalimiz için’ dedik. Şu anda istikbal de sizsiniz, istiklal de sizsiniz. Sizlerin gözlerinde geleceği görüyoruz. Bugün Savunma Sanayii’nde yerlilik oranlarını konuşuyoruz. Sizlerle birlikte Türkiye’nin öncü olduğu teknolojilerdeki yüzdeleri konuşuyor olacağız. Bunun ışığını görüyoruz. Hep birlikte Türkiye’nin yarınlarını sizler inşa edeceksiniz. Bizlerin görevi sizlerin önünü açmak. Ola ki önünüze bir engel oluşuyorsa onları ortadan kaldırmak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

22.09.2021