Türkiye’nin İlk İnsansı Robotuna TÜBİTAK Desteği

-A +A

Türkiye'nin ilk insansı robotu SURALP, TÜBİTAK desteğiyle geliştirildi. Dans gösterisi yapan, boş kutuyu çöpe atan 1 milyon dolarlık robot yakında konuşacak.

SURALP adı verilen robot Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemalettin Erbatur liderliğindeki ekip tarafından geliştirildi. SURALP hakkında bilgi veren proje yürütücüsü Erbatur, Sabancı Üniversitesi Robot Araştırmaları Laboratuvar Platformu'nun kısaltmasından adını alan SURALP'in yaklaşık 5 yıllık bir çalışma sonunda geliştirildiğini ifade etti.

Bu tür robotların insana, insanın bulunduğu ortamda yardımcı olması için tasarlandığını söyleyen Erbatur, 'SURALP' için 1 milyon dolar tutarında kaynağın harcandığını ve 164 santimetre uzunluğundaki robotun, 114 kg ağırlığında olduğu söyledi.

SURALP'in başındaki kameralarla çevreyi algılayabildiğini ve elleri vasıtasıyla da nesneleri tutabildiğini belirten Doç. Dr. Erbatur, 'SURALP'in insanla orantılı olarak tasarlanıp imal edildiğini vurgulayarak, “Robotun bacaklarında ve kollarında 6’şar eklem bulunmakta. Boyun iki ekleme sahip. Üst gövdeye konumlandırılmış bir de bel eklemi bulunuyor. Tek serbestlik dereceli el mekanizması doğrusal bir şekilde açılıp kapanıyor. Kollarında, bacaklarında, boynunda ve gövdesinde olmak üzere toplamda 29 serbestlik derecesine sahip. Ana üretim malzemesi olarak uçak sanayinde kullanılan 7000 serisi alüminyum kullanıldı. Robotun algılama sistemi çeşitli konum, eğim, kuvvet ve moment algılayıcılarını ve kameraları içeriyor. SURALP’ın, kontrol elektroniği sırtına yerleştirildi. Yürüme ve diğer hareket fonksiyonları, bu donanım üzerinde çalışan kontrol ve algılama algoritmaları ile sağlanıyor” dedi.

Çalışmaların deneysel safhasına TÜBİTAK tarafından mali olarak destek aldıklarını belirten Erbatur, “ TÜBTİAK projesiyle, eğimli zemin üzerinde yürüyüş ve çevre ile etkileşim problemleri üzerinde teorik ve deneysel olarak çalışılabilmesine yönelik bir insansı robotun tasarımı, imali ve kontrol yöntemleri geliştirilerek robota uygulanması amaçlandı. Ön tasarımı yapılan bacakların mukavemet analizinde yürüme simülasyonlarından alınan kuvvet ve moment isterleri kullanıldı. Kontrol donanımını taşıyan bir gövde ve iki bacaktan oluşan bir robot (bacak modülü) imal edildi. Bacak modülü ile gerçekleştirilen yürüme deneylerine paralel olarak, kolların, ellerin, bel eklemine sahip yeni bir gövdenin ve kameralar için hareketli bir platform özelliği taşıyan baş ve boyun sisteminin tasarım ve imali ile proje tamamlandı” dedi.

Türkiye’nin insansı robot çalışmalarında en hızlı ilerleyen ülkelerden olduğuna da dikkati çeken Erbatur, SURALP’in değişen yüzeyler üzerinde yürüyebildiğini ve dengesi bozulduğunda da elleri ile duvardan destek alabildiği bilgisini verdi.

Dünyada kabul gördü

Başarılı çalışmalarının bilim dünyası için önemli bir çalışma olduğunu vurgulayan Erbatur, “SURALP’ın tasarım ayrıntılarını, üzerinde geliştirilen yürüme ve çevre ile etkileşim yöntemlerini sunduk ve birçok uluslararası bilimsel yayına imza attık. SURALP dünyada en önde gelen insansı robotlardan biri olarak gösteriliyor. İnsansı robot çalışmalarının kilometre taşlarından biri olarak kabul ediliyor” dedi.

Çekirdek ekibin büyük başarısı

Çalışmalarını küçük bir ekiple tamamladıklarını dile getiren Erbatur, “SURALP’in tasarım ve imali boyunca 10 yüksek lisans ve doktora öğrencisi ile çalıştık. TÜBİTAK projesi sırasında Sabancı Üniversitesi Mekatronik Programı’ndan dört öğretim üyesi de projeye destek verdi. Mekanik sistemin üretiminde Sabancı Üniversitesi teknisyenleri görev aldı. Yurt dışında insansı robotlar üzerinde çalışan kurumlar araştırmacı sayısı açısından çok daha geniş ekiplere sahipler. Bu da bizim ekibin büyük başarısını bir kez daha gözler önüne seriyor” diye sözlerini tamamladı.

22.09.2014