TÜRKSAT 6A’nın Testleri Tamamlandı ve Yayın Denemelerine Başlandı

+
-
0
19 Şub 2025
Türksat
TÜRKSAT 6A Hizmete Hazırlanıyor!

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, uzaydaki nihai görev alacağı son konumundaki kapsamlı testlerini tamamladı. Şubat ayı itibarıyla yayın denemelerine hazır hale getirilen uydunun, 17 Şubat 2025’te gerçekleştirilen ilk test yayını başarıyla sonuçlandı.

TÜRKSAT 6A, fırlatmanın ardından yerleştirildiği 50° Doğu boylamındaki test yörüngesinde tüm alt sistemlerinin sağlıklı ve birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalıştığı doğrulandıktan sonra, 12 gün süren yolculuğunun ardından 28 Aralık 2024 tarihinde nihai görev yörüngesine ulaştı. 42° Doğu boylamında bulunan bu yörüngede, anten kapsama alanı gibi uydunun görev yörüngesinde gerçekleştirilmesi gereken diğer tüm testler de tamamlandı ve böylece uydu Şubat ayı itibarıyla yayın denemelerine hazır hale getirildi.

 İlk Test Yayını 17 Şubat’ta Gerçekleştirildi

Uydu üzerinden yapılan ilk test yayınının 17 Şubat 2025 tarihinde başarıyla gerçekleştirilmesiyle birlikte, TÜRKSAT 6A’nın haberleşme kabiliyetleri pratik olarak test edildi ve uydu üzerinden yapılan yayınların izlenebilir olduğu doğrulandı.

TÜRKSAT 6A’nın test yayınlarını, 42⁰ Doğu yörüngesinden aşağıdaki frekanslarda takip edilebilirsiniz: 

  • Frekans: 12111 MHz | Polarizasyon: Dikey (Vertical) | Symbol Rate: 27500

  • Frekans: 12149 MHz | Polarizasyon: Dikey (Vertical) | Symbol Rate: 27500

Uzay kesimi faaliyetlerinin tamamlanması ile işletmeye hazır hale gelen uydunun yer kesimindeki çalışmaların sonlandırılması ve operatör eğitim süreçlerinin tamamlanmasının ardından, TÜRKSAT’a devredilmesi planlanıyor. Böylece Türkiye’nin kendi imkanlarıyla geliştirip ürettiği ilk haberleşme uydusu, aktif olarak hizmet vermeye başlayacak.

Türkiye’nin Uzay Alanındaki Stratejik Hamlesi

TÜRKSAT 6A, Türkiye’nin uydu haberleşmesi alanındaki dışa bağımlılığını azaltan ve uzayda kendi ürettiği uydusunu işletme kabiliyetini güçlendiren stratejik bir adım olarak öne çıkıyor. İlk yerli ve milli haberleşme uydumuz olarak, ülkemizin teknolojik bağımsızlığını pekiştirirken, aynı zamanda uydu ihracatı yapabilen ülkeler arasına girmemizi sağlayarak rekabet gücümüzü artırıyor.

Bunun yanı sıra, proje kapsamında geliştirilen teknolojik bileşenler, altyapı ve kazanılan mühendislik yetkinlikleri, Türkiye’nin gelecekteki uzay projelerine önemli katkılar sağlarken, ülkemizin uzay alanındaki insan kaynağının gelişimine de büyük destek sunuyor.

Böylece uydunun görev başarımı da büyük ölçüde doğrulanmış oldu. Bu önemli adımla birlikte, uydu üzerinden yapılan yayınlar artık izlenebilir hale gelmiş oldu.