Uçak Motoru Hava Giriş Adaptörü Üretimi

+
-
0
04 Eyl 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/default_images/TubitakDuyuruDefault.png
Proje çalışması; uçak motorlarının hava giriş ağzına monte edilerek döşenen ısıtıcılar vasıtası ile uçuş esnasındaki soğuk hava akımının yoğunlaşarak buzlanmasını önleyen adaptör üretimini kapsamaktadır.

Kuruluş Adı

Gür Metal Hassas Döküm Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti

Proje Özeti

Proje çalışması; uçak motorlarının hava giriş ağzına monte edilerek döşenen ısıtıcılar vasıtası ile uçuş esnasındaki soğuk hava akımının yoğunlaşarak buzlanmasını önleyen adaptör üretimini kapsamaktadır. Adaptörler aynı zamanda havanın ön ısınmasını sağlayarak motorun daha verimli çalışmasını da sağlamaktadır.

Proje kapsamında geliştirilen adaptör üretimi ülkemizde mevcut değildir. İhtiyaçlar, hali hazırda özellikle Fransa ve İsrail de mevcut üreticilerden karşılanmaktadır. Projenin yenilik unsuru, Turbo motor hava giriş adaptörünün boyut büyüklüğü göz önüne alındığında, bu büyüklükte bir parçanın alüminyum malzemeden hassas döküm yöntemi ile tek parça ve kaynaksız olarak üretilmesidir. Ar-Ge projesi kapsamında prototipi imal edilen adaptörün sürekli imalatına geçilmesiyle birlikte ülkemizdeki havacılık sanayisindeki benzer bir çok ihtiyaç da karşılanacağı gibi, yurtdışından gelen taleplere de istenilen kalitede ve zamanda cevap verilebilecektir.

Proje Sonucunda Elde Edilen veya Beklenen Teknolojik, Ekonomik Katma Değeri ve Sosyal Kazanımlar

Proje çalışmasının başarı ile tamamlanmasının ardından, 2010 yılının ikinci yarısında, Fransa’  dan ilk sipariş alınmıştır. Hali hazırda, Uçak Motoru Hava Giriş Adaptörü üretiminde, aylık 16 adet düzenli üretim yapılmaktadır. Havacılık sektöründeki projelere parça üretebilmek adına sahip olunması gereken AS/EN 9100 Kalite Yönetim Sistemi Belgesini 2010 Aralık ayında alan firmamız, ülkemizde bu belgeye sahip olan ilk ve tek döküm firmasıdır.Ülkemizdeki hassas döküm üretiminin %35 ini gerçekleştiren firmamız  sektörde lider konumdadır.

Hali hazırda Fransa'da mevcut tek müşterimizin, aylık 36 adetlik talebinin sadece 16 adedi karşılanabilmektedir. Bu müşterimiz ihtiyacının tamamını bize sipariş etmek arzusundadır. Ancak gerek kendi bünyemizde, gerekse fason imalatta karşılaştığımız kısıtlar sebebi ile mevcut talep karşılanamamaktadır. Bu sebeple, yapılacak bir dizi yatırım ile, gerek bünyemizde üretim kapasitesinin arttırılması, gerekse fason olarak yaptırılan talaşlı imalat işlemlerinin işletme bünyesine alınması planlanmaktadır.

Gerek AS 9100 belgesinin alınması, gerekse 2011 yılında katılacağımız fuarlar sonrasında önümüzdeki dönemde, yurt içi ve yurt dışı üreticilerinden benzer veya farklı uçak parçalarının üretimi konusunda sipariş alınması beklenmektedir. Hali hazırda Savunma sanayisinde faaliyet gösteren ve teknolojik yatırımlar sayesinde potansiyel bir pazar oluşmasına sebep olan ASELSAN firması ile uçakların çeşitli elektronik aksamlarını koruyan muhafazalar ve gece görüş sistemlerinin montaj gövdelerinin üretilmesi ile ilgili prototip çalışmaları devam etmektedir. Yine Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ-TAI) firmasının F35 projesi ile ilgili parçaları hakkında görüşmeler başlamıştır. Bahsi geçen proje ile ilgili olarak yapılacak üretimler 2035 senesine kadar sürecek olup, projede hassas döküm yöntemi ile imal edilecek olan 228 adet/yıllık parçanın işletmemiz üretim kapasamına alınmasına çalışılmaktadır. Proje çalışması sonrasında yapılacak yatırımlar ile ulaşılmak istenen üretim kapasitesi yıllık 2000 adet uçak parçasıdır. Net Satış hasılatındaki artış ise, hedeflenen kapasiteye ulaşıldığında 2 000 000 $ olacaktır.

Tamamlanan Projeye TÜBİTAK Katkısının Önemini

Teknoloji izleme yeteneği kazanıldı,
Danışmanlık hizmetlerinin alımı sistemleştirildi,
Ar-Ge altyapısında gelişme oldu,
Üretim altyapısında gelişme oldu,
Teknolojik yetenek ve eksikliklerin belirlenmesine katkısı oldu ,
Ar-Ge faaliyetleri sürecinde oluşan bilginin dokümante edilerek kalıcılığının (know-how) sağlanmasına katkısı oldu ,
Çıktıları yeni bir Ar-Ge çalışmasına neden oldu ,
Yeni Ar-Ge çalışmalarının maliyetinde düşüş sağlandı,
Kalite Kontrol mekanizmaları modernleştirilerek gerekli altyapı hazırlandı.
Projenin yürütülmesi için gerekli finansal kaynak sağlanması