Üçüncü Yılında da Büyük Bir Coşkuyla Gerçekleşen TEKNOFEST Sona Erdi

+
-
0
28 Eyl 2020
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/teknofest_ana_3.jpg
TÜBİTAK’ın da paydaşları arasında yer aldığı, “Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST)” bu yıl 24-27 Eylül 2020 tarihlerinde, Gaziantep’de gerçekleştirildi.

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali "TEKNOFEST 2020", 24-27 Eylül 2020 tarihleri arasında, Gaziantep’in ev sahipliğinde, pandemiye rağmen yoğun bir ilgi ve heyecanla gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen ve yüzbinlerce genç mucidi bir araya getiren TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde, TÜBİTAK bu yıl da birbirinden heyecanlı yarışmalarla ve etkinliklerle yerini aldı.

Gaziantep’in ev sahipliği yaptığı TEKNOFEST’te bu yıl pandemi nedeniyle sadece teknoloji yarışmaları gerçekleştirildi. TÜBİTAK, 21 farklı kategoride düzenlenen yarışmanın 6’sının düzenleyicisi oldu.

1 Eylül’de Tuz Gölü'nde Roket Yarışması ve Kocaeli'de Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışması ile başlayan TEKNOFEST yarışmaları heyecanı, Robotaksi Binek Otonom Yarışması ile Bilişim Vadisi'nde, İnsansız Hava Aracı Yarışması ile Alleben Göleti'nde; Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması ve 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması ile Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde 27 Eylül’e kadar devam etti.

Milli Teknoloji Hamlesi sloganı ile yola çıkan TEKNOFEST, 2021 yılında yoluna İstanbul’da devam edecek.

Pandemi festival coşkusunun önüne geçemedi

Yeni tip koronavirüs salgını koşullarına rağmen coşkuyla gerçekleşen festivalin en önemli kısımlarından biri olan yarışmalar, geçen seneye göre daha geniş bir katılımla yapıldı. 81 il ve 84 ülkeden başvuruların geldiği festivalde yer almak için 20 bin 197 takım ve 100 binin üzerinde genç başvurdu. Yarışmalar, seminer, söyleşi ve hava şovlarının yapıldığı, yerli-milli ürünlerin sergilendiği festivalin coşkusu sosyal medya hesaplarından canlı yayınlarla milyonlara ulaştırıldı.

 

İlk ödül töreni Roket Yarışması’nın ikinci ve üçüncülerine

TEKNOFEST Yarışmalarında dereceye girenler için ilk ödül töreni 25 Eylül 2020 Cuma günü gerçekleştirildi. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı ve TEKNOFEST İcra Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, SAGE Müdürü Gürcan Okumuş’un hazır bulunduğu törende TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN sponsorluğunda düzenlenen Roket Yarışması’nın ikinci ve üçüncüleri ödüllerini ve hediye çeklerini Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den aldılar.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan TEKNOFEST’te

TEKNOFEST, 26 Eylül 2020 Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırladı. Festivalin gerçekleştirildiği Ortadoğu Fuar Merkezi’ndeki stantları ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlerin projelerine ilişkin bilgi aldı.

Öğrencilerin talebi üzerine projelere imza atan, öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düzenlenen törenle dereceye giren yarışmacılara ödüllerini verdi.

 

Anadolu’daki ilk durak

Ödül töreninden önce bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TEKNOFEST’in Anadolu’daki ilk durağının, Türkiye’nin insani ve ekonomik tüm güzelliklerini bünyesinde barındıran Gaziantep’te olduğunu belirterek, “Teknoloji güneşi Doğu’dan yükseliyor’ teması ile Gaziantep’ten yükselen heyecana ortak olmak istedik” dedi.

Azim ve kararlılığın göstergesi

COVID-19 pandemisi sebebiyle festivalin daha sınırlı gruplarla gerçekleştirildiği anlatan Erdoğan, “Ancak bu durum TEKNOFEST heyecanının, ülkemizi ve gençleri sarmasına engel teşkil etmedi. Bu manzara, sizlerin azmini ve kararlılığını, hiçbir virüsün, engelin ve tehdidin durduramayacağını gösteriyor” diye konuştu.

84 farklı ülke

TEKNOFEST’e bu yıl 81 ilin yanı sıra, 84 farklı ülkeden 20 binin üzerinde takım ve 100 bin yarışmacının başvurduğunu anımsatan Erdoğan, “Bu tablo, özgün fikirler geliştiren, çalışan, üreten, azmeden herkesin ihtiyacı olan mecrayı bulabileceğini söylüyor” dedi.

Teknolojinin en büyük sermayesi

Teknolojinin en büyük sermayesinin üretken zihinler olduğunu anlatan Erdoğan, “Yapay zekâ, blok zincir, siber güvenlik, nesnelerin interneti gibi yeni gelişen alanlar başta olmak üzere teknolojinin her boyutunda benzer başarıların kazanılmaması için hiçbir sebep yoktur. Teknolojinin en büyük sermayesi; üretken zihinlerdir. Diğer her şey bunun ardından gelir” ifadelerini kullandı.

Yeter ki hayal edin

Erdoğan, teknolojinin giderek çeşitlenen devasa bir dünya olduğunu anlatarak, “Bu dünyada herkese yer var. Yeter ki hayal edin. Hayalinizi gerçekleştirmek için harekete geçin, çok çalışın ve azminizi asla kaybetmeyin” şeklinde konuştu.

Yerli ve milli

Teknolojinin yerli ve milli imkânlarla geliştirilmesinin şart olduğuna işaret eden Erdoğan, “Sizler hayallerinizde ısrarcı olursanız, geleceğin teknolojilerinin Türk Malı damgası ile tasarlanıp üretileceğine inanıyorum” dedi.

Gençlere seslendi

Gençlere seslenen Erdoğan, “Türkiye’nin hedeflerine ulaşmak için; tasarlayan, üreten, geliştiren, somut neticelere ulaşan başarılı gençlere, başarılı insanlara ihtiyacı bulunuyor. Türkiye’nin size, gayretlerine, enerjinize, vizyonunuza ihtiyacı var” dedi.

Deneyap Teknoloji Atölyelerini açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve T3 Vakfı destekleriyle kurulan Deneyap Teknoloji Atölyeleri’ne canlı bağlanarak, Türkiye’nin 30 ilindeki Deneyap Atölyesi’nin açılışını yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra festival kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerini verdi.

 

TEKNOFEST’in gerçek kahramanları

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, TEKNOFEST’in gerçek kahramanlarının gençler olduğunu kaydederek, “Bugün burada roket fırlatan, İHA yarıştıran gençlerimiz yarın bu ülkenin en modern füzelerinin, uçaklarının ve akıllı şehirlerinin mimarları olacaklar” ifadelerini kullandı.

 

TEKNOFEST’e ilgi katlanarak artıyor

TEKNOFEST'e ilginin her sene katlanarak arttığına dikkati çeken Varank, “Festivalin ilk yılında 4 bin 333 takım yarıştı, ikinci senemizde yarışan takım sayısı 17 bin 773'e çıktı. Bu sene TEKNOFEST'e 100 binden fazla yarışmacı başvurdu, bu hakikaten muazzam bir rakam” dedi.

Ekonomik ve teknolojik bağımsızlık

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın tüm politikalarını Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla şekillendirerek, hayata geçirdiklerini anlatan Varank, “Geleceğin kritik teknolojilerini geliştirmek, yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürünler çıkartmak için çalışıyoruz ancak bu şekilde ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı kazanabiliriz” şeklinde konuştu.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, festival boyunca öğrencilerle birlikteydi

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen yarışlarda öğrencileri yalnız bırakmadı. Kocaeli Körfez Yarış Pisti’nde Efficiency Challenge (EC) Elektrikli Araç Yarışları’nda, Tuz Gölü Hisar Atış alanında Roket Yarışması’nda, Kocaeli Bilişim Vadisi’nde Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması’nda, Gaziantep Alleben Göleti’nde İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışması’nda, Gaziantep’de Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması ile 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda öğrencileri yalnız bırakmayan Prof. Dr. Mandal, yarışma alanlarını ziyaret etti, öğrencilerle sohbet etti.

Prof. Dr. Mandal, Gaziantep’de de yarışmacıların heyecanlarına ortak oldu, onlara moral verdi.

 

Yer altı veya yer üstü zenginlik değil, insan önemli

TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen 21 yarışın 6’sının TÜBİTAK tarafından düzenlendiğini hatırlatan Prof. Dr. Mandal, ülkemizin geleceğe yatırımının insan ile olacağını belirtti.

Yer altı veya yer üstü zenginliğin önemli olmadığını, insanın önemli olduğunu her ülkenin anladığına işaret eden Prof. Dr. Mandal, TEKNOFEST’in, insana yapılan yatırımın bir göstergesi olduğunu ifade etti.

 

Burada müthiş bir heyecan var

Yarışmalara katılan öğrencilerin üretmeye devam etmek istediklerini, bir sonraki aşamaya geçmek istediklerini kaydeden Prof. Dr. Mandal, şöyle devam etti: “Üniversitelerdeki TTO’lar, teknoparklar, gerekirse TÜBİTAK aracılığıyla, ilgili kurumlar aracılığıyla onları bir sonraki aşamaya mutlaka geçirmemiz lazım. Çünkü burada müthiş bir heyecan var. Heyecanla tasarladıklarını üretime dönüştürüyorlar ve Türkiye’nin teknolojiyi kullanan değil teknolojiyi üreten ülke olması için çabalıyorlar. Bu çabada biz de gereken katkıyı yaptık ve yapmaya devam edeceğiz.”

Öğrencilerimiz bizi izlesinler, bize öneri getirsinler

TEKNOFEST yarışmalarında öncelikle var olan kategorilerde seviyenin yükseltileceğini belirten Prof. Dr. Mandal, yeni projelere de yer verileceğini kaydetti.

Yarışmalarla, projelerle ilgili yeniliklere TÜBİTAK’ın kendi başına karar vermediğini vurgulayan Prof. Dr. Mandal, “Ne yapacağımıza kendimiz karar vermiyoruz. Gelecek yıl ne yapmalıyız sorusunu, yarışmalara katılan arkadaşlarımıza soruyoruz. Hangi kategorileri açmamız gerektiğini onlara soruyoruz. Bizi izlemeye de öneri oluşturmaya da devam etsinler” dedi.

Yarışmaları gelecek yıl artırmak istiyoruz

TÜBİTAK’ın bu yıl TEKNOFEST’te 6 yarışma ile katkı sunduğunu, Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması’na TÜBİTAK’ın bu yıl ilk kez girdiğini hatırlatan Prof. Dr. Mandal, “Öğrencilerimizden, paydaşlarımızdan gelen görüşler doğrultusunda kendimizi yeniliyoruz” dedi.

 

Küresel güçlükler bizim de önceliğimizde

TÜBİTAK olarak aşı ve ilaç konularında devam eden çalışmaların hızlandırılacağını ifade eden Prof. Dr. Mandal, evrensel güçlükler olan biyogüvenlik, gıda arzı güvenliği, siber güvenlik konularının da bütün dünyada olduğu gibi ülkemizin de araştırma geliştirme çalışmalarında önemli bir eksen olacağını, bu alanların önceliklendirileceğini söyledi.

Savunmadaki başarımızı sağlık ve enerjide de yakalayacağız

Teknoloji anlamında ülkemizin, dünyada hızlı gelişen ekonomiler grubunda yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Mandal, “Şu anda orta yüksek teknoloji grubundayız, hedefimiz bunu yüksek teknoloji grubuna dönüştürmek. Savunma alanında yerlilik oranımızı yüzde 15’lerden yüzde 70’lere çıkardık. Aynı gelişmeyi sağlık ve enerjide de yapacağız” dedi.

Zorluklardan yılmayanları yeri

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST’in denemekten korkmayan, zorluklardan yılmayan, araştırıp geliştirmekten yorulmayan gençlerin yeri olduğunu anlatarak, “Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ gibi birçok girişimcinin yaşadığı akamete uğratılmış serüvenimizin yeniden doğuşunun hikâyesi TEKNOFEST” ifadelerini kullandı.

 

Başarı hikâyesi

İçişleri Bakanı Soylu, teknolojinin kalbinin attığı festivalin son gününde, çeşitli kategorilerde gerçekleşen teknoloji yarışmalarına ait projelerin yer aldığı sergi alanını ziyaret etti. Öğrencilerin projelerine ilişkin bilgi alan Bakan Soylu, teknoloji yarışmalarının kazananlarına ödüllerini takdim etti. Soylu buradaki konuşmasında, “TEKNOFEST, birçok çıktısı olan, birçok başarı hikâyesi olan ve aynı zamanda bizlerde moral, özgüven ve güç kazandıran çok önemli bir etkinlik. Gayret ortaya koyan herkesi tebrik ediyorum” dedi.

 

TÜBİTAK Yarışları’nda dereceye girenler ödüllerine kavuştu

TEKNOFEST’in ilk ödül töreni 25 Eylül 2020 Cuma günü gerçekleştirildi. TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN sponsorluğunda düzenlenen Roket Yarışmaları kapsamında birinci olan takımları ödüllerini Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün elinden aldılar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla, 26 Eylül 2020 Cumartesi günü gerçekleştirilen ödül töreninde ise, Roket Yarışması birincileri, Efficiency Challenge (EC) Elektrikli Araç Yarışları birincileri, İnsansız Hava Araçları Yarışları birincileri ve 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları birincileri ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldılar.

 

Son gün, son ödül töreni

TEKNOFEST’in son gününde gerçekleştirilen ödül töreninde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır hazır bulundu. Roket yarışmasında dereceye girenlere ve Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması’nın birincilerine ödüllerini İçişleri Bakanı Soylu takdim etti.

 

Daha sonra, Efficiency Challenge (EC) Araç Yarışları, İnsansız Hava Araçları Yarışları, 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması, Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması’nda ikinci ve üçüncü olanlara ödülleri Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar tarafından verildi.

Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması’nda Mansiyon Ödülü kazanan SAİTEM Takımı’na ödülünü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal takdim etti.

 

TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen TÜBİTAK Yarışmalarında dereceye giren tüm takımlar ve kazandıkları ödüller için tıklayınız.

Ödül yağmuru

Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen TEKNOFEST kapsamında 21 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarında, 20 bin 197 takımdaki 100 bin genç festival boyunca kıyasıya mücadele etti. Festival kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren takımlara, 3 milyon TL’den fazla ödül verildi.

TEKNOFEST 2020