Uluslararası Matematik Olimpiyatında Öğrencilerimizden Büyük Başarı!

+
-
0
16 Tem 2023
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/64.uluslararasi-ana-gorsel.jpg
Öğrencilerimiz tarihi bir başarıya imza atarak ülkemizi 112 ülke arasında 8. sıraya taşıdı ve olimpiyat tarihimizdeki en yüksek ikinci başarımızı kazandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır: Öğrencilerimiz tarihi bir başarıya imza atarak ülkemizi 112 ülke arasında 8. sıraya taşıdı ve  olimpiyat tarihimizdeki en yüksek ikinci başarımızı kazandı”

2-13 Temmuz 2023 tarihlerinde Japonya’nın Chiba şehrinde düzenlenen ve 112 ülkeden 623 öğrencinin yarıştığı 64. Uluslararası Matematik Olimpiyatı’nda Ülkemizi temsil eden 6 öğrencimiz 1 Altın ve 5 Gümüş madalya kazandı. Ülkemizi temsil eden öğrencilerimizden; Mehmet Can Baştemir Altın, Barış Koyuncu, Şevket Onur Yılmaz, Melek Güngör, Serdar Bozdağ ve Hakan Gündoğan Gümüş madalyanın sahibi oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “TÜBİTAK BİDEB bünyesinde yürütülen 2202 Bilim Olimpiyatları programı kapsamında Ülkemizi uluslararası arenada temsil etmek üzere yetiştirilen genç bilim insanlarımız katıldıkları olimpiyatta bayrağımızı gururla dalgalandırarak Ülkemizin adını en üst sıraya yazdırdı. Öğrencilerimiz tarihi bir başarıya imza atarak ülkemizi 112 ülke arasında 8. sıraya taşıdı. Bu sonuçlarla olimpiyat tarihimizdeki en yüksek ikinci başarımızı kazanmış oldular.” açıklamasında bulundu.

Bakan Kacır “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu ve “Türkiye Yüzyılı” hedeflerimize emin adımlarla ilerlerken gençlerimizin bu başarılarıyla doğru yolda olduğumuzu bir kez daha görüyoruz.” dedi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da “64. Uluslararası Matematik Olimpiyatı’nda Ülkemizi temsil eden geleceğin bilim insanı adayı öğrencilerimizi tebrik ediyoruz. Olimpiyatlara katılan tüm öğrencilerimize, ailelerine, öğretmenlerine, başta Komite Başkanımız olmak üzere eğitimlerde görev alan tüm Komite Üyeleri ve destek personelimize teşekkür ediyoruz. Cumhuriyetimizin 100., TÜBİTAK’ın 60. yılını kutlarken, öğrencilerimizin üst üste uluslararası arenada elde ettikleri başarılar doğru yolda olduğumuzu gösterirken sorumluluğumuzu daha da artırıyor” diye konuştu.

TÜBİTAK tarafından ortaokul ve lise öğrencilerinin temel bilimler ve bilgisayar alanlarına ilgilerini artırmak, öğrencileri Ulusal Bilim Olimpiyatlarına hazırlamak ve Uluslararası/Bölgesel Bilim Olimpiyatlarına katılımlarını sağlamak amacıyla Bilim Olimpiyatları Programı yürütülüyor. 1978 yılında başlayan uluslararası olimpiyatlara katılım süreci, 1993 yılında ulusal bir program haline getirildi.

Bilim olimpiyatları süreci ulusal, uluslararası ve bölgesel bilim olimpiyatları olmak üzere yürütülüyor. Bu kapsamda Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Bilgisayar, Ortaokul Matematik, Ortaokul Bilgisayar ve Astronomi ve Astrofizik dalları olmak üzere sekiz dalda her yıl Bilim Olimpiyatları düzenleniyor.

Ulusal Bilim Olimpiyatları Birinci Aşama Sınavı’nda başarılı bulunan öğrenciler Yaz Okulu’na çağırılıyor ve Ulusal madalyaları kazananların belirleneceği İkinci Aşama Sınavı’na hazırlık amaçlı kampa alınıyor. İkinci Aşama Sınavı’nda başarılı bulunan öğrencilere TÜBİTAK tarafından ulusal düzeyde madalya, başarı belgesi ve para ödülü veriliyor ve öğrenciler uluslararası ve bölgesel olimpiyatlara hazırlık amacıyla Kış Okulu ve Takım Seçme Sınavlarına davet ediliyor.

Türkiye genelinde dereceye giren öğrenciler, katıldıkları ilk Üniversite Giriş Sınavı’nda bir defa olmak üzere, aldıkları dereceye göre ek katsayı uygulamasından yararlanıyor. Bunun yanı sıra Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında altın, gümüş ya da bronz madalya kazanan öğrenciler, üniversiteye ilk giriş sınavında bir defaya mahsus olmak üzere sınavsız yerleştirilme veya ek katsayı hakkından yararlandırılıyor. Yine bu dallarda ulusal /uluslararası alanda derece alan öğrenciler olimpiyatlara katıldıkları alanlarla ilgili üniversitelerin ilgili bölümlerinden veya programlarından birini kazanarak veya seçerek kayıt yaptırmaları halinde 2205 Lisans Burs Programından burs almaya hak kazanıyor.  Bilim olimpiyatları öğrencileri, kariyer gelişimlerine destek olmak ve hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlamak için 2248 Mentorluk Desteği Programından da yararlanıyor.

Ulusal Bilim Olimpiyatları Sınavı’nda başarılı bulunan ve 2248 Mentorluk Desteği programından yararlanan öğrencilere kariyer ilerleyişleri odaklı mesleki ve teknik becerilerini geliştirmeleri, eğitim aldıkları alanlarda edindikleri bilgi birikimini uygulama becerisi kazanmaları ve yeteneklerini belli konular üzerinde yoğunlaştırmaları amacıyla yurt dışında düzenlenen staj ve yaz/kış okulları gibi kısa süreli bilimsel eğitim etkinliklerine katılımları için 2224-D Yurt Dışındaki Bilimsel Eğitim Etkinliklerine Katılımı Destekleme Programı kapsamında destek verilebiliyor.