TÜBİTAK, üniversite öğrencilerinin ücretsiz kullanımına sunulması için Türkçe akademik e-Kitap ile videolardan oluşan e-Ders içerikleri hazırlatacak. TÜBİTAK tarafından dijital eğitim içeriği hazırlayacak olanlara 120 bin liraya kadar destek verilecek.
Üniversitelerde Türkçe akademik kaynak eksikliğinin giderilmesi, modern araçlarla zenginleştirilen ders materyallerinin tüm öğrencilerin erişimine sunulması ve lisans eğitimi kalitesinin artırılmasına destek amacıyla TÜBİTAK tarafından iki farklı çağrı programı başlatıldı. TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı Kitaplar Müdürlüğü’nün açtığı “5001-Akademik e-Kitap” ve “5002-Akademik e-Ders” çağrıları ile e-Kitap ve e-Ders içerikleri hazırlanacak.
Çağrı programları ile üniversitelerde okutulan derslere yönelik Türkçe kaynaklar artırılacak ve ders materyali havuzu oluşturulacak. Aynı zamanda akademisyenlerin Türkçe eser yazmaları teşvik edilecek. Böylece zengin içeriğe sahip akademik kaynakların çeşit ve niteliği artırılacak. TÜBİTAK’ın başlattığı program sonunda ortaya çıkacak ders malzemeleri çevrimiçi olarak tüm öğrencilerin erişimine açılacak ve ücretsiz kullanılabilecek. Hazırlanacak eserlerden aynı zamanda öğretim elemanları da yararlanabilecek.
e-Kitap ve e-Dersler zengin içeriğe sahip olacak
TÜBİTAK desteğiyle hazırlanacak e-Kitap ve e-Dersler zenginleştirilmiş içeriğe sahip olacak. Dijital eğitim içeriklerinde derslerin anlatımına yardımcı olması amacıyla özgün çizim, animasyon, simülasyon, sunum, deneyler, fotoğraf, video ile etkileşimli uygulamalar kullanılacak.
120 bin liraya kadar destek verilecek
Çağrı kapsamında e-Kitap ve e-Ders hazırlamak amacıyla başvuru yapacak kişilerin, en az doktora derecesine sahip olmaları, dersin ilgili olduğu alanda lisans ya da lisansüstü düzeyde eğitim almış veya ders vermiş olmaları şartı aranıyor. TÜBİTAK’ın projeye vereceği destek miktarı çağrının içeriğine ve ihtiyaçlarına uygun olarak belirlenecek. Akademik e-Kitap ve e-Ders çağrıları kapsamında telif bedeli hariç 120 bin liraya kadar destek sağlanacak. TÜBİTAK, hazırlanacak e-Kitaplar için eser sahiplerine toplam 50 bin liraya kadar, e-Ders için ise 15 bin liraya kadar telif ödeyecek.
e-Kitap projesi hazırlayanlar ilk çağrıya 12 Temmuz’a kadar, e-Ders içeriği hazırlayanlar ise 23 Ağustos’a kadar TÜBİTAK’a başvuruda bulunabilecek. e-Kitap ikinci çağrısı önümüzdeki aylarda tekrar açılacak. Çağrı kapsamında desteklenmesine karar verilen projelerin 18 ay içinde tamamlanması gerekiyor. Desteklenecek ders listesi her çağrı döneminde değişecek.
İlk çağrı kapsamında e-Kitap hazırlanacak dersler şunlar: İstatistiğe giriş-1, istatistiğe giriş-2, organik kimya, organik kimya (diğer bölümler), mikro ekonomiye giriş, mikro ekonomi-1, mikro ekonomi-2, eğitim bilimlerine giriş, temel kimya, genel kimya-1, genel kimya-2, makro ekonomiye giriş, makro ekonomi, malzeme biliminin temelleri-1, malzeme biliminin temelleri-2, diferansiyel denklemler, genel biyoloji-1, genel biyoloji-2, temel lineer cebir, lineer cebir, matematik-1, matematik-2, muhasebe-1, muhasebe-2, sosyolojiye giriş, bilişim teknolojileri, bilişim teknolojileri uygulamaları, fizik-1, fizik-2, statik, mukavemet.
İlk çağrı kapsamında e-Ders hazırlanacak dersler şunlar: İstatistiğe giriş-1, istatistiğe giriş-2, organik kimya-1, organik kimya-2, organik kimya (diğer bölümler), mikro ekonomiye giriş, mikro ekonomi-1, mikro ekonomi-2, eğitim bilimlerine giriş, temel kimya, genel kimya-1, genel kimya-2, makro ekonomiye giriş, malzeme biliminin temelleri-1, malzeme biliminin temelleri-2, diferansiyel denklemler, genel biyoloji-1, genel biyoloji-2, temel lineer cebir, lineer cebir, matematik-1, matematik-2, muhasebe-1, muhasebe-2, sosyolojiye giriş, bilişim teknolojileri, , fizik-1, fizik-2, statik, mukavemet.
Detaylı bilgi için: www.tubitak.gov.tr/5001 ve www.tubitak.gov.tr/5002