Üniversite Proje Yarışmaları Ödül Töreni Yapıldı

-A +A

TÜBİTAK’ın üniversite öğrencileri arasında düzenlediği proje yarışmalarında, 1007 başvuru arasından seçilen en iyi projelerin sahiplerine ödülleri verildi.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen “2241/B Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Proje Yarışması”, “2238 Üniversite Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması” ve “2242 Lisans Öğrencileri Yazılım Projeleri Yarışması”na bu yıl 1007 proje başvurusu alındı.

Üniversite öğrencilerini temel ve uygulamalı bilimlerde çalışmalar yapmaya teşvik etmek amacıyla düzenlenen yarışmalarda finale kalan eserler, 23-24 Haziran tarihlerinde Congresium Ankara ATO Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda sergilendi. Finalde dereceye giren projeler, düzenlenen törenle ödüllendirildi.

Törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkarak, süper lige yükselebilmesinin tek yolunun Ar-Ge, girişimcilik ve inovasyondan geçtiğini söyledi.

Türkiye'nin 2010'da, 1960 yılında olduğu gibi orta gelirli ülkeler düzeyinde bulunduğuna dikkat çeken Altunbaşak, şunları kaydetti: "Son 10 yılda çok hızlı mesafe kat ettik ama yavaş gittiğimiz dönemler de olduğu için orta düzeyde bir ülke olarak gözüküyoruz. TÜBİTAK olarak yaptığımız her işte Ar-Ge, girişimcilik ve inovasyon konseptine önem veriyoruz. Girişimci bir üniversite sistemi oluşturmak zorundayız. Başka yolumuz yok. 50 yıl sonra Türkiye'nin ilk 5 ekonomi içinde yer alması için girişimci bir nesil yetiştirmemiz gerekir. Bu tip yarışmalarla girişimcilik kültürünü yaymak istiyoruz."

Öğrencilere bir müjdesi olduğunu belirten Prof. Altunbaşak, bu yıl yeni bir burs programı başlattıklarını bildirdi. Altunbaşak, üniversite sınavında ilk 10 bine giren ve ikinci ana dal olarak fizik, kimya, matematik, biyoloji bölümlerini seçen herkese aylık 750 lira, tek dal olarak bu bölümlerden herhangi birini seçenlere ise 2 bin lira burs vereceklerini ifade etti. Altunbaşak, burs programının kapsamını sosyal bilimleri de içerecek şekilde genişletmeyi düşündüklerini söyledi.

Prof. Altunbaşak, konuşmasının ardından yarışmada birinci olan öğrencilere ödüllerini verdi. İkincilere ödüllerini TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Necati Demir ve üçüncü olan öğrencilere de ödüllerini BİDEB Başkan Vekili Nursel Üstünsoy verdi.

Üç ayrı yarışmanın dokuz farklı kategorisi için birinci olan öğrencilere 10 bin, ikincilere 7 bin 500, üçüncülere ise 5 bin lira para ödülü verildi. Ayrıca Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması’nda Yarışma Yürütme Komitesi’nin belirlediği 14 farklı alt alanda toplamda 14 proje ödüllendirildi.

2238-Üniversite Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması

Girişimcilik kültürünün gençler arasında yaygınlaşmasını amaçlayan Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması’nda, üniversite öğrencilerinin fikirlerinin hayata geçirilmesine destek sağlanıyor. Yarışmaya ön lisans, lisans, lisansüstü ve Açık Öğretim fakülteleri öğrencileri başvurabiliyor. Yarışma genel, teknoloji ve sosyal girişimcilik olmak üzere üç kategoride düzenleniyor.

2241/B Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması

Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması’nda ise bitirme tezi aşamasındaki lisans öğrencilerinin hazırladığı, sanayinin bir sorununu çözmeyi hedefleyen bitirme projeleri yarışıyor. Bu yarışma kapsamında sanayide uygulama potansiyeli olan ürün, yöntem, süreç iyileştirme veya geliştirmeye yönelik araştırma konularındaki projeler değerlendiriliyor. Yarışma, ürün, süreç geliştirme ve alan özel ödülleri olmak üzere 3 kategoriden oluşuyor.

2242-Lisans Öğrencileri Yazılım Projeleri Yarışması

Yazılım Projeleri Yarışması da bilişim teknolojilerini yenilikçi ve girişimci bir şekilde kullanarak ülkemizin sorunlarına çözüm üreten lisans öğrencilerine yönelik düzenleniyor. Bilgi ve becerilerin geliştirilmesi de teşvik ediliyor. Yarışma, bilimsel çözümler, akıllı ve teknolojik çözümler, sosyal yaşam ve eğlence uygulamaları ile açık kaynaklı yazılım uygulamaları olmak üzere dört kategori şeklinde gerçekleştiriliyor.

26.06.2014 Yarışmalar, Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması