TÜBİTAK’ın yüzde 100 Ar-Ge desteği vereceği yerli elektrikli araç üretimi çağrısına 20 proje başvurusu yapıldı. Başvurulardan 10’u ilk aşamayı geçti.
Elektrikli araç teknolojilerinin yerli olarak geliştirilmesi ve bu bileşenlerin kullanılarak yerli elektrikli araç üretilmesi amacıyla TÜBİTAK tarafından açılan çağrının ilk aşaması tamamlandı. Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı) kapsamında Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) tarafından çıkılan “Elektrikli Araç Teknolojilerinin Geliştirilmesi” başlıklı çağrıya 20 proje başvurusu geldi. Başvurular; üniversite, kamu ve özel sektör kuruluşlarının oluşturduğu Proje Yürütücüsü Kuruluşları (PYK) ile Elektrikli Araç Üretici Kuruluşlarının (AÜK) oluşturduğu konsorsiyumlar tarafından yapıldı. Buna göre, PYK’lar tasarım, batarya, elektrikli motor ve araç kontrol sistemlerini geliştirmek için Ar-Ge çalışması yapacak, AÜK’ler ise geliştirilecek bileşenleri kullanarak yerli elektrikli aracı üretecek.
Projelerin 12’si Otomobil İçin
Üretilecek elektrikli aracın segmenti yurtiçi ve yurtdışı pazar imkânları ve rekabet şartlarına göre üretici kuruluşlar tarafından belirlendi. Tamamı yerli firmalar tarafından yapılan başvurular arasında 12’i otomobil, 3 hafif ticari araç, 2 otobüs projesi yer alıyor. 3 projede ise segment belirtilmedi.
İlk Aşamada 10 Proje Elendi
TÜBİTAK’a yapılan 20 proje başvurusu mali ve teknik olarak değerlendirildi. Akademisyenler ve konunun uzmanlarının yer aldığı komisyonlar, PYK ve AÜK’lerin hazırladığı projeleri ayrı ayrı inceledi. Yapılan değerlendirme sonunda 10 proje elenirken, kalan 10 proje “Elektrikli Araç Teknolojilerinin Geliştirilmesi” çağrısının ikinci aşamasına başvurmaya hak kazandı. İkinci aşamada konsorsiyumlar, ayrıntılı projelerini Aralık 2013’e kadar TÜBİTAK’a sunacak. Son değerlendirmede yüzde 100 Ar-Ge desteği alacak projeler belirlenecek.
İlk Prototip 4 Yıl İçinde Yapılacak
Desteklenecek projelerin Ar-Ge çalışmaları en fazla 4 yıl içinde tamamlanacak ve bu süre sonunda prototip araçlar hazır hale getirilecek. Ardından üretici kuruluşlar tarafından seri üretime geçilecek. Üretilecek araçlar kritik ve yeni teknolojilere sahip, dünya ile rekabet edebilecek fiyat ve kaliteye sahip olacak. TÜBİTAK, sahip olduğu fikri haklarını, aracın Türkiye’de üretilmesi ve 5 yıl süreyle üretim garantisi verilmesi durumunda üretici kuruluşa devredecek.
İlk Müşteri Kamu Olacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üretilecek araç segmentine bağlı olarak 5 yıl boyunca toplam 200 araç alımı yapacak. Yerli elektrikli araçların kamu alımlarında da yer alması için teşvik çalışmaları etkinleştirilecek.