
TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen proje kapsamında, terör saldırılarında sık kullanılan uzaktan kumandalı patlayıcılara karşı jammer sistemi geliştirildi. Geliştirilen bu sistem sayesinde tehlikeli sinyaller rahatlıkla kesilebilirken, istenilen sinyallere de izin verilebilecek.
“Konvoy Korumada Etkin Spektrum Kontrol ve İkaz Nomogramı (KESKİN)” adlı proje kapsamında geliştirilen jammer sistemi dost haberleşmesini mümkün kılarken, dost olmayan unsurların haberleşmesini kesiyor. Uzaktan kumanda ile patlatılmak istenilen patlayıcı sinyallerini de keserek terör saldırılarını engelliyor.
Gate Elektronik Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Turgay Maleri, Jammer sisteminin nasıl çalıştığı ve hangi alanlarda etkili olduğu hakkında bilgi verdi. Maleri, sistemi şöyle anlattı; “Proje kapsamında geliştirilen sistem, uzaktan kumandalı denetim sistemleri, radar sistemleri, güdüm sistemleri, RF ortamı üzerinden çalışan haberleşme ağ sistemleri ve yine RF ortamı üzerinden haberleşen telekom sistemleri, uçak, gemi, helikopter seyrüsefer sistemleri ve nihayet hedef elektronik analiz sistemleri gibi RF tabanlı birçok aparat ve sistem üzerinde etkili olabilen, istenildiği takdirde araç üstüne de monte edilebilen, sırt tipi bir karıştırıcıdır.”
Maleri, TÜBİTAK TEYDEB tarafından yaklaşık 600 bin TL ile desteklenen projeyle tüm frekansları ve tüm iletişimi kesen tipte karıştırıcılar yerine, KESKİN projesi ile dost unsurların haberleşmesini mümkün kılacak bir sistem geliştirdiklerini söyledi. Meleri, “Benzer sistemler sadece baraj bastırma yapabilirken, projemiz kapsamında oluşturulan sistem, baraj bastırmaya ek olarak, istenilen frekanslarda dost haberleşmesine izin verebilmekte, istenmeyen frekansları bastırabilmektedir. Bu işlem için dost frekanslara ait kayıtlı “parmak izi” envanteri kullanılır ve tehdit frekanslar uygun frekans, modülasyon ve güçte bir karşı frekans çıkışı ile (ECM), aldatılır, karıştırılır veya bastırılır” dedi.
Yüzde 100 Yerli Olan Sistemle Yurt Dışı Bağımlılık Ortadan Kalktı
Savunma sanayimizin, tehdit unsuru olmadan, bütünüyle yerli üretilmiş güvenilir bir karıştırıcı sistemine sahip olduğunu belirten Maleri, “Söz konusu alanda yüzde 100 milli bir sistem üretimi ile yurt dışı bağımlılığı ortadan kaldırıldı. Ekonomik, yüksek geliştirilebilir kabiliyete sahip bir sistem edinildi. Proje genel anlamda, Türkiye’de bulunan, frekans spektrum kıt kaynaklarının tahsis denetiminin daha duyarlı olarak yapılabilmesine katkı sağlayacağı ve ulusal güvenliği sağlama faaliyetlerinde, kara, deniz, hava ulaşım araçları, seyrüsefer yönetimine katkıda bulunabileceği için; sivil sektör ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca ilgi gördü” dedi.
Maleri, KESKİN projesinin hem yazılım hem donanım tasarımının milli olması sayesinde, muadili ithal ürünlerin, yüzde 70 oranında yerini alarak, yurt içi pazar payının yüzde 70’i bulduğunu sözlerinde ekledi.