Konyalı sanayici TÜBİTAK desteği ile 150 kg’a kadar alüminyum parçalarını dökmeyi başardı. Bu iş için özel geliştirilmiş olan çok yönlü alçak basınç dökümü ile Türkiye’nin ilk yerli roket ve füzelerin alüminyum dökümü de Anadolu’da yapılmış oldu.
Altun döküm şirketi 1977 yılından beri alüminyum döküm sektöründe hizmet veren, otomotiv, elektrik ve savunma sanayinde önemli projelerde yer almış bir şirketken gelen talepler ile savunma sanayine de hizmet vermeye başlamış. Altun döküm Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cevdet Altun şirket olarak 8 kg kadar alüminyum dökümü yaptıklarını bunu geliştirmek için TÜBİTAK’tan aldıkları desteğin önemli olduğunu belirterek, “Biz ancak 8 kg kadar alüminyum dökümü yapabiliyorduk. Bunu geliştirmek için yapılacak çalışmalar ve alınacak ekipmanlar için TÜBİTAK’a başvurduk. TEYDEB tarafından bizlere sağlanan desteklerle aldığımız ekipmanlar ve kurduğumuz metalografik araştırma laboratuvarında alçak basınç döküm sistemini kullanarak 150 kg’a kadar döküm yapmayı başardık. Bu bizim için büyük bir başarıydı” dedi.
TEYDEB 1507-KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında “Yarı-katı metal döküm tekniği ile etial 177 ve etial 60/61 alüminyum alaşımlı parçaların dökümleri ve yaşlandırma ısıl işlemleri” projesiyle yaklaşık 250 bin TL ile desteklenen çalışma sonunda yaklaşık 150 kg’a yakın alüminyum dökümü yaptıklarını söyleyen Altun,”Yıllardır minyatür tarzda 8 kg’a kadar alüminyum parçalar alçak basınç yöntemi ile döküyorduk. TÜBİTAK desteği ile oluşturulan metalografik araştırma laboratuvarın da 150 kg kadar döküm yapmayı başardık. TÜBİTAK desteğiyle aldığımız yeni cihazlarla fiziksel testler ve tahribatsız muayeneler yapıyoruz.
Alçak basınçta başardığımız bu döküm sonrasında Türkiye’nin ilk yerli füzesinin alüminyum parçalarının dökümünü de biz yaptık. Roketsan'ın imal ettiği bu füzenin baş ve orta kısmının aluminyum dökümü şirketimizde yapıldı ” dedi.
Altun: “Cehalet Vergisini Engelliyoruz”
Firma Yönetim Kurulu Başkanı Altun, yaptıkları çalışmalarla yurt dışına ödenen cehalet vergilerinin önüne geçmeye çalıştıklarını söyleyerek,” Benim cehalet vergisi dediğim yurt dışına bağımlılığımızı azaltacak bir çalışma yapmamız bizim için gurur verici bir olaydır. Bize destek veren TÜBİTAK’a çok teşekkür ediyoruz. Bize Ar-Ge yapma imkanı verdi. Biz bu gün bu başarılı çalışmaları yapıyorsak bunu TÜBİTAK’a borçluyuz. Aldığımız destekle hem ülkemize hizmet ettik hem de istihdamı artırdık. TEYDEB destekleri bizim için büyük fırsattı bu desteklerin herkese anlatılması ve sanayicilerimizin bu fırsatlardan haberdar olmaları gerekiyor” dedi.