Zeka: ZİGBEE Entegre Kablosuz Akıllı Sistemler

+
-
0
26 Eyl 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/default_images/TubitakDuyuruDefault.png
Projenin temel amacı su kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması ve bunun en az enerji ile yapılmasıdır. Güneş enerjisi ile doldurulabilir bataryalar hem şebeke elektriğine ihtiyacı kaldırmakta, hem de projenin çevre etksini önemli ölçüde düşürmektedir.

Kuruluş Adı

Teknoset Bigisayar Yaz. ve Dan. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti.

Proje Özeti (Projenin başlatılma gerekçesi, projenin araştırma geliştirme ve teknolojik yenilik unsurları)

Projenin temel amacı su kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması ve bunun en az enerji ile yapılmasıdır. Güneş enerjisi ile doldurulabilir bataryalar hem şebeke elektriğine ihtiyacı kaldırmakta, hem de projenin çevre etksini önemli ölçüde düşürmektedir. Projenin en dikkate değer özelliği ise, aşırı sulamayı engelleyerek bunun çevreye aşırı tuzlanma gibi katastrofik etkilerinin önüne geçebilmesidir. Elektronik komponentler programlanabilme özellikleriyle yeniden kullanılırlıklarıyla öne çıkmaktadır. ZigBee standardına uyumluluk ise Proje komponentlerinin çok sayıda ürün ile uyumlu çalışabilmesini ve tekrar kullanılabilmesini sağlamaktadır. Düşük güçlü RF özelliğiyle bilinen ZigBee teknolojisi, çevreye elektromanyetik etkiyi de asgariye indirmektedir. Gübreleme optimizasyonu sayesinde projemiz  kimyasal doğa dengesine de çok olumlu katkılar sağlamaktadır.

Proje Sonucunda Elde Edilen veya Beklenen Teknolojik, Ekonomik Katma Değeri ve Sosyal Kazanımlar

Son yıllarda büyük önem kazanan su ve enerji verimliliğine doğrudan çok önemli katkılar sağlayabilecek ZEKA projesinde kısa vadeli hedef maliyet ve kullanım kolaylığı sağlayarak teknolojinin yaygın kullanımının önündeki iki engeli kaldırmak veya hafifletmektir. Ortaya çıkacak teknolojinin sulamada %50 su tasarrufu ve %40 tarımsal verim artışı, bina enerji verimliliğinde ise %30 veya daha fazla tasarruf sağlaması planlanmıştır. Proje çıktılarının yaygın kullanılmasıyla da bu teorik verilerin gerçek bir ulusal kazanıma dönüşmesi projenin uzun vadeli hedefini oluşturmaktadır. Teknoset için hedeflenen ticari başarı ölçüsü, proje çıktıları ile 3 yıl içinde $10M’lik bir cironun yakalanmasıdır.

Geliştirilen kablosuz sulama sisteminin iki temel özelliği kablolama gerektirmeyişi ve güneş enerjisi ile çalışabilmesidir. Elektronik ve malzeme komponentlerin üretimi yeniden kullanılabilir malzemenin kullanılmasına açıktır. Rainvent, fonksiyonu itibarıyla doğrudan doğal kaynak tasarrufuna yönelik olmanın yanında üretim süreçleri itibarıyla da doğal dengeye etkisi asgari düzeyde olan bir üründür. Proje çıktılarının ürünleştirme ve ticarileşme çalışmaları ve saha testleri tamamlandı. Proje çıktıları halihazırda FP7 projesi olan ENORASIS projemizde kullanılmakta. Şu anda firmamız konuyla ilgili yatırımcılarla görüşmelerini sürdürmektedir.

Tamamlanan Projeye TÜBİTAK Katkısının Önemini

Yüksek risk - yüksek getirili her projede olduğu gibi ZEKA projesinde de başlangıç risklerinin azaltılması büyük önem taşımaktaydı. TÜBİTAK’tan sağlanan destek bu riskleri azaltmakla kalmamış, şirket özkaynaklarının testler ve ürünleşme alanlarındaki piyasa eşiklerinin aşılmasına dönük olarak kullanılabilmesini sağlamıştır. TÜBİTAK MAM yerleşkesindeki fiziksel imkanlar da başarımızda önemli bir pay sahibi olmuştur.