1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı

+
-
0

Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programının amacı, yeni bilgiler üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması veya teknolojik problemlerin çözümlenmesi için bilimsel esaslara uygun olan projeler desteklemektir.

PROJE SÜRESİ

Proje süresi en fazla 36 aydır.

PROJE BÜTÇESİ

2025 yılı 1. dönemi itibariyle proje destek üst limiti (burs dahil, proje teşvik ikramiyesi (PTİ) ve kurum hissesi hariç) yıllık bütçe sınırlaması olmaksızın 2.400.000 TL’dir. Burslar ile ilgili üst sınırlar, 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aşağıda verilmiştir:

 

NiteliğiÜcret Karşılığı Çalışmıyor İseÜcretli Çalışıyor İse
Lisans Öğrencisi4.800.-TL/ay--
Yüksek Lisans Öğrencisi16.500.-TL/ay4.800.-TL/ay
Doktora Öğrencisi24.000.-TL/ay6.600.-TL/ay
Doktora Öğrencisi (İsteğe Bağlı Sigorta Yaptıran)27.200.-TL/ay--
Doktora Sonrası Araştırmacı *32.000.-TL/ay--
Doktora Sonrası Araştırmacı (İsteğe Bağlı Sigorta Yaptıran)35.200.-TL/ay--

* Doktora sonrası araştırmacının projelerde istihdam edilmesi halinde ücret üst limiti 43.200.-TL/ay olarak uygulanmaktadır.

 

Ayrıca, makine-teçhizat taleplerinin toplam bütçe ile dengeli olması gözetilir. Altyapı oluşturmaya yönelik olan projeler desteklenmez.

KKTC'de yerleşik üniversiteler, ilgili protokol kapsamında bu destek programına başvuru yapabilirler. Bu kapsamda sunulacak proje önerilerinin KKTC tarafından belirlenen öncelikli tematik alan konuları ile uyumlu olması gerekmektedir. Aksi takdirde proje önerileri KKTC tarafından desteklenmeyecektir.

KKTC’deki araştırmacılar tarafından sunulacak proje önerileri için elektronik imza talep edilmeyecek olup, elektronik başvuru sonrasında çevrim içi başvuru sistemi tarafından oluşturulan başvuru çıktısının ıslak imzalı olarak Kurumumuza (*) ulaştırılması gerekmektedir. Islak imza kopya ulaşmadan değerlendirme süreci başlamayacaktır.

(*) TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı İşçi Blokları Mahallesi Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi No:51/C (TÜBİTAK Ek Hizmet Binası) Çankaya/ANKARA

Kimler Başvurabilir?

A. Proje Yürütücüsü

Proje yürütücülerinin;

  • Doktora veya eşdeğer bir dereceye sahip olmaları ve projenin yürütüleceği kurumun (yükseköğretim kurumları, kamu kurumları veya özel kuruluşlar) kadrolu/tam zamanlı personeli olmaları gerekmektedir.
  • Emekliler ve herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmayan doktora sonrası araştırmacılar için kadrolu/tam zamanlı çalışma şartı aranmaz. Söz konusu kişiler PTİ almamak şartıyla proje yürütücüsü olabilirler.
  • Özel kuruluşta yürütülecek projelerde, proje yürütücüsünün söz konusu kuruluşta, projenin öneri tarihi itibariyle en az altı ay görev almış olması gerekmektedir.
  • Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet etmeleri gerekmektedir.
  • Vakıflar, dernekler ve bunların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, birlikler, şahıs şirketleri ve adi ortaklıklardan bu program kapsamında başvuru kabul edilmez.

Kimler Proje Yürütücüsü Olamaz?

Kamu kurum/kuruluşlarının en üst düzey yöneticileri, vekil ve yardımcıları (Rektör, Rektör Yardımcısı, Başhekim, Başhekim Yardımcısı, Hastane Yöneticisi, Bakan, Bakan Yardımcısı, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, İl Milli Eğitim Müdürü vb.) başvuru sırasında görevlerinin devam etmesi durumunda proje yürütücüsü olarak görev alamazlar. Projelerde danışman olarak ve en fazla 3 (Uluslararası projeler, 1000 ve 1002 projeleri belirtilen kotaya dahil değildir.) projede araştırmacı olarak görev alabilirler.

B. Araştırmacı ve Danışman

Proje ekibinde yer alacak araştırmacı veya danışmanların;

  • En az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olmaları ve görev yaptıkları katılımcı kurum/kuruluşun kadrolu/tam zamanlı personeli  olmaları gerekmektedir.
  • Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet etmeleri gerekmektedir.
  • Emekliler PTİ almamak şartıyla kadrolu/tam zamanlı çalışma şartı aranmaksızın projelerde araştırmacı ve danışman olarak görev alabilir.
  • Herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmayan doktora sonrası araştırmacılar PTİ almamak şartıyla kadrolu/tam zamanlı çalışma şartı aranmaksızın projelerde araştırmacı olarak görev alabilir ancak danışman olamazlar.

Danışman: Projenin özel uzmanlık gerektiren tali konularından birinde bilgisinden yararlanılan araştırmacı veya uzmanı ifade etmektedir. Bir projede danışman yer alabilmesi için projenin özel uzmanlık gerektiren konu ya da konularının olması ve bu hususun proje önerisinde gerekçeli olarak belirtilmesi gerekir. Bir projede görev alacak danışman sayısı o projedeki özel uzmanlık gerektiren konu sayısı ile sınırlıdır.

Projedeki katkı oranı %10’un altında olan kişiler araştırmacı olarak görev alamazlar, ancak danışman olabilirler.

ARDEB'te görevli olan Grup Yürütme Kurulu ve Danışma Kurulu üyeleri; başvuru sırasında görevlerinin devam etmesi durumunda, proje yürütücüsü veya araştırmacı olarak görev alabilir ancak danışman (Avrupa Birliği Çerçeve Programları kapsamında açılan çağrılara sunulan projeler ve ortak değerlendirmenin uluslararası bağımsız hakemler tarafından gerçekleştirildiği projeler hariç) olamazlar.

Not: TÜBİTAK Merkez/Enstitülerinde çalışan kişiler bu program kapsamında sunulan projelerde yürütücü/araştırmacı/danışman olarak görev alabilirler.

C. Yurt Dışı Araştırmacı

Yurt dışı araştırmacıların projede yer alabilme koşulları ve bu kişilere yapılabilecek ödemelerle ilgili kurallar aşağıda sıralanmıştır:

  • Projede görev alacak yurtdışı araştırmacının, ülkemizdeki araştırmacıların yetkinliğinin sınırlı kaldığı projenin bir bölümünü proje ekibiyle ülkemiz kurumlarında yürütecek ve yönlendirecek nitelikte olması gerekmektedir.
  • Yurt dışında ikamet eden araştırmacılar, yasal yükümlülükleri projenin yürütüldüğü kuruluşa ait olmak üzere, araştırmacı olarak projelerde görev alabilirler. Söz konusu araştırmacıların projeye ilişkin çalışmalar için yapacakları seyahat masrafları seyahat faslından ve projede görev aldıkları sürelere karşılık, aynı zaman diliminde yurt dışında aldıkları tam zamanlı aylık brüt ücretlerinin %50’si kadarı projeden hizmet alımı olarak karşılanır. Araştırmacının kendi ülkesinde almakta olduğu aylık ücretin % 50’sinin, Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen ”2221 - Konuk veya Akademik İzinli (Sabbatical) Bilim İnsanı Destekleme Programı” kapsamında sağlanan en yüksek aylık ücretin altında olması durumunda, Konuk Bilim İnsanı Destekleme programı kapsamında sağlanan en yüksek aylık ücret esas alınır. 
  • Yurt dışı araştırmacılar TÜBİTAK tarafından desteklenen birden fazla projede görev alabilir ancak bir projeden ücret alabilirler.

D. Yurt Dışı Danışman

Yurt dışında ikamet eden kişiler herhangi bir PTİ ve ücret almamak koşuluyla proje süresince Türkiye’de bulunma şartı aranmaksızın proje ekibinde yurt dışı danışman olarak görev alabilirler.

E. Bursiyer

Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında (KKTC’den sunulan projeler için ise KKTC’deki) lisans ve lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) eğitimlerine devam etmekte olan "öğrenciler" (özel öğrenciler ve hazırlık öğrencileri hariç) veya öğrenci statüsündeki "Araştırma Görevlileri" ile doktora sonrası araştırmacılar bursiyer olarak proje ekibinde yer alabilirler.

Lisans bursiyerlerinin herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmaması gerekmektedir. Öğrencinin sınıfta kalması durumunda bursu kesilir. Bir projede aynı anda en fazla 4 (dört) lisans öğrencisi bursiyer olarak yer alabilir.

Doktora Sonrası Araştırmacı bursiyerlerinde aranan koşullar:

  • Doktora veya eşdeğer bir dereceye sahip olup herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmama
  • Doçent ve üstü akademik unvana sahip olmama
  • Doktora veya eşdeğer derecenin alındığı tarih ile kişinin proje kapsamında görevlendirileceği tarih (talep tarihi) arasında kalan sürenin 7 yıldan fazla olmaması (Belirtilen süre içinde kadın araştırmacılarımızın doğum sebebiyle izne ayrılması durumunda; doğuma ilişkin belge ya da çocuklarına ilişkin kimlik belgesinin dilekçe ekinde deik@tubitak.gov.tr adresine e-posta ile iletilmesi halinde, her doğum için bu süreye bir yıl ilave edilecektir.)
Başvuru Formları

Lütfen başvuru formlarını hazırlamadan önce formlarda ve içeriğinde herhangi bir eksiklik olup olmadığını gözden geçirebilmeniz amacıyla düzenlenmiş olan “Proje Başvuru Kontrol Listesi”ndeki her bir ifadeyi dikkatlice okuyunuz ve “Başvuru Formu”nun ilgili bölümünde yazdığınız ifadelerle karşılaştırarak eksiklik varsa gideriniz.

Başvuru Belgeleri

UYARI: Başvuru yapacağınız programa ilişkin güncel “Başvuru Formu ve Ekleri (EK-1 Kaynaklar, EK-2 Bütçe ve Gerekçesi)”nin doldurularak elektronik başvuru sistemine yüklenmesi gerekmektedir. Projenin değerlendirmeye alınabilmesi için Başvuru Formu Arial 9 yazı tipinde hazırlanmalı, mevcut formatta herhangi bir değişiklik yapılmamalı, EK-1 ve EK-2 hariç 25 sayfayı geçmemeli, sisteme yüklenecek her bir dosyanın büyüklüğü ise 20 MB’ı aşmamalıdır. Lütfen, belirtilen şartların sağlanmaması durumunda proje önerinizin değerlendirmeye alınmayarak iade edileceğini unutmayınız!

  • Başvuru Formu (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi gereken belge) (Latex versiyon için tıklayınız.)
  • Başvuru Formu EK-1 Kaynaklar (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi gereken belge)
  • Başvuru Formu EK-2 Bütçe ve Gerekçesi (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi gereken belge)
  • Başvuru Formu EK-3 Proje Ekibinin Diğer Projeleri ve Güncel Yayınları (Elektronik başvuru sistemine girilen bilgiler doğrultusunda sistem tarafından otomatik olarak oluşturulmaktadır.)
  • Proje Önerisi Videosu (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi gereken dosya) (İsteğe Bağlı - Proje önerisini anlatan, uzunluğu 5 dakikayı, büyüklüğü ise 100 MB’ı aşmayan video)
  • Fikri Mülkiyet Hak Sahipliği Protokolü (Elektronik başvuru sistemine girilen bilgiler doğrultusunda sistem tarafından otomatik olarak oluşturulmaktadır. | Ayrıntılı Bilgi)
  • Veri Yönetim Planı (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi gereken belge | Ayrıntılı Bilgi)
  • Proje Önerisi Değişiklik Bildirim Formu (Aynı/Benzer proje önerisi ile daha önce TÜBİTAK’a başvuru yapıldı ve bilimsel değerlendirme sonucunda proje reddedildi ise doldurulması gereken form, elektronik başvuru sistemine girilen bilgiler doğrultusunda sistem tarafından otomatik olarak oluşturulmaktadır.)
  • Feragat Formu (Daha önce Kurumumuza sunulan ve desteklenmesi uygun bulunmayan aynı/benzer içerikli proje önerisinde yer alan ve hak sahibi olarak imzası bulunan ancak yeni sunulan proje önerisinde adı geçmeyen kişiler için elektronik başvuru sistemine girilen bilgiler doğrultusunda sistem tarafından otomatik olarak oluşturulmaktadır. Formun, ilgili kişilere e-posta ile iletilecek link üzerinden onaylanması gerekmektedir.)
  • 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu Kapsamında Faaliyet Gösteren Şirketler Bünyesinde Görev Yapan Üniversite Öğretim Elemanları için Proje Başvurusu İzin Formu (Elektronik başvuru sistemine girilen bilgiler doğrultusunda sistem tarafından otomatik olarak oluşturulmaktadır. Formun, elektronik imza sürecinde ilgili kişiler (şirket ve üniversite kuruluş yetkilileri) tarafından imzalanması gerekmektedir.)
  • TÜBİTAK Başkanlık Onay Yazısı (Proje ekibinde TÜBİTAK Merkez/Enstitülerinden yürütücü/araştırmacı/danışman bulunması halinde, söz konusu kişiler için Başkanlık Oluru alınması ve “Başkanlık Onay Yazısı”nın tarih ve sayı bilgilerinin elektronik başvuru sisteminde ilgili alana girilmesi gerekmektedir. | Ayrıntılı Bilgi)
  • Yurt Dışı Araştırmacı Bilgi Formu (Proje ekibinde yurt dışı araştırmacı bulunması halinde) (Elektronik başvuru sistemine girilen bilgiler doğrultusunda sistem tarafından otomatik olarak oluşturulmaktadır.)
  • Yurt Dışı Araştırmacı Katılım Mektubu  (Proje ekibinde yurt dışı araştırmacı bulunması halinde) (Elektronik başvuru sistemine girilen bilgiler doğrultusunda sistem tarafından otomatik olarak oluşturulmaktadır. Sistem üzerinden yurt dışı araştırmacıya e-posta ile gönderilecek katılım mektubunun ilgili kişi tarafından onaylanması gerekmektedir.)
  • Yurt Dışı Araştırmacı/Danışman Özgeçmişi (Proje ekibinde yurt dışı araştırmacı/danışman bulunması halinde özgeçmişleri ARBİS bilgileri doğrultusunda sistem tarafından otomatik olarak oluşturulmaktadır. Yurt dışı araştırmacı ve danışmanların tercihen detaylı özgeçmişlerinin yüklenebilmesi için sistemde ayrıca alan açılmaktadır.)


Aşağıda yer alan belgelerin ise; projenin desteklenmesine karar verilmesi halinde, ilgili Araştırma Destek Grubu tarafından verilen süre içerisinde eksiksiz olarak ve istenilen formatta Kurumumuza iletilmesi gerekmektedir. Belgelerin, belirtilen süreler içinde temin edilememesi halinde proje yürürlüğe alınmayacaktır.

  • Etik Kurul Onay Belgesi (Gerekli ise | Ayrıntılı Bilgi)
  • Yasal/Özel İzin Belgesi (Gerekli ise | Ayrıntılı Bilgi)
  • Destek Mektupları (Gerekli ise)
  • Proforma Fatura (Gerekli ise)
  • KOBİ Beyannamesi (Küçük ve Orta Büyüklükte İşletme (KOBİ) olma şartlarına ulaşamamış sermaye şirketleri ve KOBİ niteliğindeki işletmelerin yönetici ve ortaklarının proje yürütücüsü olması durumunda)


Özel Kuruluşların Kuruluş Yetkilisi Tanımı için Talep Edilen Belgeler  (Ayrıntılı Bilgi)

  • Ticaret Sicil Gazetesi (Şirketin güncel unvan ve adresinin yer aldığı sayfa)
  • Oda Sicil Kayıt Sureti
  • İmza Sirküleri
  • Yetki Belgesi (Şirketi temsile yetkili kişinin belirtildiği ilgili Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden alınmış belge)
Başvuru Tarihleri

1001 Programı 2024 Yılı 1. Dönemi değerlendirme sonuçlarının 12 Temmuz 2024 tarihinde açıklanması planlanmaktadır.

1001 Programı 2024 Yılı 2. Dönemi Başvuru Tarihleri:

Başvuru Sisteminin Açılış Tarihi: 9 Ağustos 2024
Çevrimiçi Başvurunun Tamamlanması İçin Son Tarih: 23 Eylül 2024
E- İmza Sürecinin Tamamlanması İçin Son Tarih: 26 Eylül 2024

Proje başvurusunun, Proje Başvuru Sistemi (PBS) üzerinden ve e-imza ile yapılması gerekmektedir. PBS'ye http://ardeb-pbs.tubitak.gov.tr adresinden; e-imza sürecine ilişkin ayrıntılı bilgiye ise aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşılabilmesi mümkündür.

E-imza süreci yardım dokümanı için tıklayınız.

E-Başvuru

Online başvuru yapabilmek için ARBİS bilgileriniz ile http://ardeb-pbs.tubitak.gov.tr adresine giriş yapabilirsiniz. ARBİS hesabınız yoksa, http://arbis.tubitak.gov.tr adresine girerek oluşturabilirsiniz.

ARDEB Proje Başvuru Sistemi ile ilgili sorular için: ardeb-pbs@tubitak.gov.tr (Konu bölümüne [1001] koduyla başlayınız.)

Kriterler

Proje önerileri aşağıda belirtilen dört boyut altında değerlendirilir:

  • Özgün Değer
  • Yöntem
  • Proje Yönetimi
  • Yaygın Etki

Proje Sonuç Raporu Yazımında Uyulması Gereken Kurallar için tıklayınız.

Yönetmelik ve Esaslar
  • TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı Tarafından Yürütülen Programlara İlişkin Yönetmelik ve
  • Araştırma Projelerinde Uygulanacak İdari ve Mali Esaslar'a

ulaşmak için lütfen tıklayınız.

1004 Platformları ile İşbirliği Çağrısı

Çağrıya ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız.

Kutup Yabancı Araştırma Üssü Katılım Çağrısı
1001 - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uygulamaları Çağrısı

Çağrı metni için tıklayınız.

1. Aşama Başvuru Formu

2. Aşama Başvuru Formu

Ek-1 Kaynaklar

1. Aşama Ek-2 Bütçe ve Gerekçesi Formu

2. Aşama Ek-2 Bütçe ve Gerekçesi Formu

 

İrtibat Bilgileri

Başvuru Koşulları ve Proje Başvuru Sistemi için:

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB)

Destek Programları İzleme ve Koordinasyon Müdürlüğü

ardeb-pbs@tubitak.gov.tr

ardeb.e-imza@tubitak.gov.tr

Çağrının Genel Çerçevesi, Amacı ve Kapsamına İlişkin Sorular için:

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB)

Sağlık Bilimleri Araştırma Destek Grubu

sbag.personel@tubitak.gov.tr

TÜBİTAK-AFAD UDAP Ulusal Deprem Araştırmaları Programı Ortak Çağrısı

Çağrı metni için tıklayınız.

Başvuru Formu

Ek-1 Kaynaklar

Ek-2 Bütçe ve Gerekçesi Formu

 

İrtibat Bilgileri

Başvuru Koşulları ve Proje Başvuru Sistemi için:

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB)

Destek Programları İzleme ve Koordinasyon Müdürlüğü

ardeb-pbs@tubitak.gov.tr

ardeb.e-imza@tubitak.gov.tr

Çağrının Genel Çerçevesi, Amacı ve Kapsamına İlişkin Sorular için:

ÇAYDAG - Hacer Selin ÖZDEMİR - selin.ozturk@tubitak.gov.tr

EEEAG - Melih YILDIRIM - melih.yildirim@tubitak.gov.tr

MAG - Mehmet Emrah SÜNNETCİOĞLU - emrah.sunnetcioglu@tubitak.gov.tr

SOBAG - Başak DURUKAN - basak.durukan@tubitak.gov.tr

AFAD - Cenk ERKMEN - cenk.erkmen@afad.gov.tr

 

İletişim

TÜBİTAK BAŞKANLIK ÇAĞRI MERKEZİ:
444 66 90

ARDEB Proje Başvuru Sistemi ile ilgili sorular için: ardeb-pbs@tubitak.gov.tr (Konu bölümüne [1001] koduyla başlayınız.)

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı

Çağrı Amaç ve Kapsamı

Günümüzde giderek artan ve karmaşıklaşan sorunlar ve güçlükler karşısında sosyal ve beşeri bilim araştırmalarının önemi giderek artmaktadır. İklim değişikliğinden doğal afetlere karşı dirençliliğe, birey ve toplum düzeyinde yaşanan güçlüklerin çözümünden politika yapımına girdi sağlanmasına kadar birey ve toplum yaşamını etkileyen her boyutta çoklu bakış açılarının sunulması gerekli olmuş ve bu anlamda sosyal ve beşeri bilimlerin rolü daha da önemli hale gelmiştir. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda üstesinden gelinen güçlüklerin vermiş olduğu azim ve heyecanı, İkinci Türkiye Yüzyılına daha da coşkuyla taşıyarak tüm güçlüklerin üstesinden gelmeyi başaracağımıza ve her boyutuyla daha güçlü olacağımıza inancımız tamdır.

Bu doğrultuda, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü büyük bir gurur ve heyecanla karşılamaya hazırlandığımız bu özel yıl vesilesiyle, Cumhuriyetimizin tarihsel, kültürel, siyasal, toplumsal ve ekonomik dinamiklerini anlamayı ve gelecek vizyonuna yeni perspektifler sunmayı amaçlayan araştırma projelerini desteklemek üzere 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında, “Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı” açılmıştır.

Bu çağrıda, Türkiye'nin Cumhuriyet dönemindeki 100 yıllık geçmişini anlamaya ve geleceğe yönelik önemli sorunları tespit ederek çözüm önerileri sunmaya odaklanan proje önerilerinin desteklenmesi hedeflenmektedir.

Cumhuriyetin 100. yılına özel hazırlanan bu çağrı kapsamında sunulan proje önerilerinin Türkiye'nin toplumsal gelişimine, geleceğine, sürdürülebilir kalkınmasına, tarihine ve kültürüne odaklanan konuları kapsaması, Cumhuriyetin 100. yılına özel katkı sunmayı amaçlaması ve geçmişi, şimdiki zamanı ve geleceği ele alarak topluma fayda sağlayacak bilgileri ve önerileri ortaya koyması beklenmektedir. Proje önerilerinde konunun, çok disiplinli veya disiplinler arası bir yaklaşımla ele alınması önem arz etmektedir.

Çağrı kapsamında önerilecek projelerin odaklanabileceği konu başlıklarına aşağıda yer verilmiştir:

  • Eğitim Sistemi ve Politikaları
  • İktisadi Gelişim ve Dönüşüm
  • Sosyal ve Beşeri Bilimler Perspektifinden Yapay Zeka
  • İş Dünyası ve Kurumsal Değişim
  • Siyaset ve Dış Politika
  • Göç ve Nüfus Politikaları
  • Kentleşme Politikaları ve Kentsel Yapı
  • Aile ve Toplum
  • Medya ve İletişim
  • Kültürel Dönüşüm ve Çeşitlilik
  • Dil, Tarih ve Kültürel Miras
  • Bilim ve Teknolojinin Gelişimi

 

Çağrıya Özel Hususlar

Çağrı kapsamında sunulacak projeler aşağıda belirtilen çağrıya özel hususlara tabidir:

  • Çağrı kapsamında üniversiteler, araştırma merkezleri, kamu kurumları ve özel kuruluşlardan sunulan projeler desteklenecektir.
  • Proje yürütücülerinin doktora/sanatta yeterlilik derecesine sahip olmaları ve projenin yürütüleceği kurumun (yükseköğretim kurumları, kamu kurumları veya özel kuruluşlar) kadrolu/tam zamanlı personeli (emekliler ve herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmayan doktora sonrası araştırmacılar hariç) olmaları gerekmektedir.
  • Proje süresi azami 36 aydır.
  • Destek üst limiti 1.650.000 TL’dir.
  • Bu çağrı kapsamında desteklenecek projelerde Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) ve kurum hissesi ödeneği bulunmaktadır.
  • Desteklenen projeler görev alma limitlerinin dışında tutulacaktır. Ancak, bu çağrı kapsamında en fazla bir projede yürütücü olarak görev alınabilir.
  • Bu çağrı kapsamında, “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı”nın “Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı”na ait güncel Başvuru Formunun kullanılması gerekmektedir.
  • Etik Kurul Onay Belgesi, Yasal/Özel İzin Belgesi, Fikri Mülkiyet Hak Sahipliği Protokolü ve proforma faturalar başvuru esnasında istenmeyecek, yalnızca desteklenen projeler için sözleşme aşamasında talep edilecektir. Proje kapsamında Yasal/Özel İzin Belgesi gerektirecek bir durum olması halinde bu konuya ilişkin açıklamaya (hangi verinin nereden ve nasıl toplanacağı, verilerin kamuya açık olma durumu vb.) öneride yer verilmelidir.
  • Desteklenen projeler TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Tarafından Yürütülen Programlara İlişkin Yönetmelik ve Araştırma Projelerinde Uygulanacak İdari ve Mali Esaslar’a tabi olacaktır.

 

Çağrı Takvimi

Başvuru Sisteminin Açılış Tarihi: 29 Ekim 2023

Son Başvuru Tarihi (Çevrim İçi Başvurunun Tamamlanması): 29 Aralık 2023 23.59

Son Başvuru Tarihi (Elektronik İmzanın Tamamlanması): 5 Ocak 2024 23.59

 

İlgili Belgeler

 

İrtibat Bilgileri

Projelerde görev alabilme koşulları ve Proje Başvuru Sistemine ilişkin sorularınız için: 

TÜBİTAK Çağrı Merkezi: 444 66 90

Destek Programları İzleme ve Koordinasyon Müdürlüğü - ardeb-pbs@tubitak.gov.tr

E-imza sürecine ilişkin sorularınız için: ardeb.e-imza@tubitak.gov.tr

Çağrı içeriği, proje önerisi içeriği vb. hususlara ilişkin sorularınız için:

Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu (SOBAG) - sobag.personel@tubitak.gov.tr

Program Başvuru Çağrısı

1004 Platformları ile İşbirliği Çağrısı
paragraph-id--5538
Kutup Araştırmaları Çağrısı
paragraph-id--5551
Kutup Yabancı Araştırma Üssü Katılım Çağrısı
paragraph-id--5552
Spor Araştırmaları 2024 Çağrısı
paragraph-id--4244
1001 - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uygulamaları Çağrısı
paragraph-id--4828
TÜBİTAK-AFAD UDAP Ulusal Deprem Araştırmaları Programı Ortak Çağrısı
paragraph-id--5124
Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı
paragraph-id--5227

Başvuru

Başvuruda Dikkat Edilecek Hususlar
paragraph-id--4123
Kimler Başvurabilir?
paragraph-id--354
Başvuru Formları
paragraph-id--351
Başvuru Kılavuzu
paragraph-id--4246
Başvuru Tarihleri
paragraph-id--356
E-Başvuru
paragraph-id--359

Değerlendirme

Kriterler
paragraph-id--360
Formlar
paragraph-id--4689

İzleme

İzleme Formları
paragraph-id--4643

Mevzuat

Yönetmelik ve Esaslar
paragraph-id--363

Yardım

İletişim
paragraph-id--384